Kinderlijk verliefd op lopen

Kinderlijk verliefd op lopen

Als wij met de D1 van CSL om 9:30 uur moesten aantreden tegen VV Beetgum of tegen Minnertsga, liep ik vanaf 7:00 uur in mijn geel-zwarte tenue – inclusief scheenbeschermers – ongeduldig door het huis. Ik kon niet wachten tot we het veld op mochten, tot de trainer een paar ballen op het gras gooide en ik mijn Puma Frank Rijkaard tegen een natte leren bal kon zetten. Als ik en mijn broer en mijn vriendjes niet aan het voetballen waren, praatten we erover. Over Van Basten, Bosman, Platini, mijn held Frank Rijkaard. We hadden het over Ajax, Oranje en zelfs over SC Cambuur. Over goed kunnen koppen of een perfecte sliding. Ik kon me toen, de tweede helft van de jaren tachtig, niet voorstellen dat ik iets anders leuker zou vinden.

Jordan, Johnson en Bird

Een paar jaar later was ik compleet bezeten van basketbal. Samen met mijn broer Arie keek ik alles wat we te pakken konden krijgen. NBA-basketbal op Eurosport en eindeloos videobanden met highlights van de grote sterren Jordan, Magic Johnson en Larry Bird. Ik wist van ieder NBA-team de startende spelers op te noemen, met welk rugnummer ze speelden en vaak nog voor welk college ze universiteitsbasketbal hadden gespeeld. We trainden drie keer per week bij de club en de overige dagen stonden we eindeloos te ballen op het pleintje honderd meter van ons huis. Basketbal was op dat moment alles voor me.

Vanaf de dag dat ik op mijn 19e ging studeren in Groningen raakte ik jarenlang geen basketbal meer aan. Ik rookte als een ketter, dronk zoveel mogelijk en ging per jaar meer blowen en minder studeren. De roes was alles voor me en dat zou de komende 15 jaar zo blijven. Ik consumeerde sport zo lang ik het zelf niet hoefde te doen en als ik erbij kon drinken. En roken. Ik was totaal euforisch toen Ajax in 1995 de Champions League won en ging helemaal uit mijn plaat toen we in 2011 na jaren weer eens landskampioen werden. Maar aan die sport deed ik niet mee. Ik was tegen die tijd vergeten hoe het was om liefde voor sport tot in het diepst van mijn vezels te voelen. Om te kijken naar grootse prestaties en het even later proberen na te doen op een veldje. Ik was vergeten wat ware sportliefde was, ik was daar zo ver van weg geraakt, dat ik er niet eens meer naar op zoek was.

Ontluikende liefde

Toen stond op een dieptepunt in mijn leven ineens hardlopen voor mijn neus. Of ik mee naar buiten ging, vroeg hardlopen. En ik zei ja. Het ging die eerste paar keer niet makkelijk, maar in het verrookte, doorgesnoven en in de alcohol gemarineerde lijf was iets wakker gemaakt. Of liever: was iemand wakker gemaakt. Dat jongetje, die tiener die zich zo volledig aan de sport kon geven. In de eerste jaren las en keek ik alles wat met hardlopen te maken had met de obsessie van de verslaafde die ik ben en met de honger die ik vroeger naar voetbal en basketbal had gekend. De obsessie luwde, maar de liefde voor het lopen niet.

Een kind van 49

Zondag sta ik als 49-jarige aan de start van de marathon in Rotterdam. Als ik op de Coolsingel finish, heb ik mijn 32e marathon gelopen. Ik voel vandaag, terwijl ik voorbereidingen tref, dezelfde vlinders als ik voelde voordat ik in 2013 mijn eerste marathon ging lopen. Dezelfde ‘zin erin’ die het 10-jarige voetballertje en de 17-jarige forward hadden. Ik kan niet wachten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 • Hans

  Geweldig om jou verhaal zo te lezen. Je bent voor mijn een TOPPER.

 • John Eising

  Wat zat je te genieten Klaas! Was erg leuk om je zo relaxed voorbij te zien lopen op 31 kilometer. En dat ook nog eens met het 14K schema.

 • Laas Bonnema

  Mooi verhaal “ Fries om útens” Leuk te lezen je jeugdvoetbal ervaring in buurdorp Minnertsga te lezen en je verdere sportbeleving in je verdere leven. Zelf na mijn “ voetbalcarrière “ in het derde van CVO op 38 jarige leeftijd iets serieuzer met lopen begonnen. Geresulteerd in o.a 47 marathons, met circa een 6 tal in Rotterdam ( laatste 2016) . Nu weer in voor bereiding voor een thuismarathon met de Slachtemarathon op 15 juni. Ook aanwezig? Gisteren goed gelopen in Rotterdam?

 • Mariëtte

  Wat een rijkdom.
  Je hebt elke dag de kans om een nieuw begin te maken.
  Genieten morgen Klaas, ook van de laatste keer muzikale aanmoediging door Lee!

 • Dave Schobben

  Dankjewel voor je tips en motiverende inzet Klaas!
  Zag je volgens mij gister in het wtcRdam

  Veel Succes zondag en gezond over de finish!!

 • Els

  Prachtig geschreven. Zo puur en oprecht. Ik hoop dat de vlinders er ook weer zijn als je je 32e marathon in Rotterdam finisht.

 • Henk Kooijmans

  Nogmaals, respect voor je verhaal Klaas, dat je dit deelt met ons allemaal is moedig, en geeft mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en vooral ook de gewone man en vrouw weer spirit om het hardlopen te ontdekken!
  Heel veel succes a.s zondag🏃🏼👍

 • Berto

  Treffend en ontroerend

 • Maartje

  Mooi geschreven. Herkenbaar!!

 • Thomas Mensink

  Leve de loop/sport vreugde!

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer