Links of rechts van de weg?

Links- en rechtslopers reageerden op onze poll.

Links of rechts van de weg?

Het wordt weer donker. Zichtbaarheid is belangrijk. En: aan welke kant van de weg moet je lopen?

Onze poll “Loop jij links of rechts van de weg?” kreeg veel reactie.

Zes van de tien hardlopers kiest altijd voor de linkerkant bij het ontbreken van een voetpad, terwijl minder dan 20 procent rechts van de weg loopt. Een kwart heeft geen voorkeur en laat het afhangen van de situatie.

De wet

Een aantal lezers haalden de wet erbij. Lex van W. reageert op Facebook:

“Het wegenverkeersreglement heeft dit geregeld: altijd op het voetpad. Is dit er niet, dan op het fietspad. Ontbreekt dit ook, dan op de rijbaan. Binnen de bebouwde kom rechts, buiten de bebouwde kom links. Groepen moeten rechts lopen. Binnen en buiten de bebouwde kom.”

In België klopt dit inderdaad, maar de Nederlandse wet is niet zo strikt als Lex beweert. In het huidige Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is te lezen dat voetgangers gebruik moeten maken van het trottoir of voetpad. Als deze ontbreken moeten zij kiezen voor het fietspad. Ontbreekt ook het fietspad dan zegt het reglement: gebruik de berm of de uiterste zijde van de rijbaan. Of dat links of rechts moet zijn wordt aan het beoordelingsvermogen van de voetganger (of hardloper) gelaten.

Veiligheid

De meeste argumenten voor de keuze van rechts of links lopen hebben te maken met veiligheid.

Vóór de invoering van het RVV 1990 werd wél aangegeven dat voetgangers buiten de bebouwde kom zich aan linkerkant van de rijbaan moesten begeven bij het ontbreken van zowel een voet- als fietspad. Links lopen werd als het meest veilig geacht. Het argument hiervoor zien we veel terugkomen in de reacties op onze poll: “Links lopen is veiliger, omdat je dan niet van achteren wordt genaderd door ander verkeer”. Toch is deze regel in 1991 geschrapt. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het niet altijd veiliger om links (of rechts) te lopen, dat hangt af van de situatie.

Het gevolg is fietspaden en rijbanen met zowel links- als rechtslopers, waarbij de linkslopers duidelijk in de meerderheid zijn. Rechtslopers vinden links lopen juist gevaarlijk, omdat jij als loper óf het tegemoetkomend verkeer dan moet uitwijken. Zowel de onduidelijkheid over wie er uitwijkt en het uitwijken zelf kan tot gevaarlijke situaties leiden. Rechts lopen is daarnaast logischer, omdat iedereen in het verkeer rechts moet houden, zo stellen veel rechtslopers.

Bolling in de weg

Dan heb je ook nog mensen die soms links en soms rechts van de weg lopen. Misschien volgen zij de wet wel het meest nauwgezet. Aan die kant lopen waar het op dat moment het meest veilig is. Hoewel een enkeling een ander argument heeft voor het afwisselen van weghelft: “De weg loopt altijd een beetje bol, het afwisselen is prettiger voor mijn gestel”.

Links, rechts of beide, loop veilig!

13 reacties

 • Mohamed

  Ik loop rechts op het fietspad. Puur omdat het een fietspad is en de fietsers ook rechts aan houden. Als iedereen dat doet en voor zich blijft kijken is het voor iedereen veilig. Minder veilig en asociaal is als linkslopers links blijven lopen en verwachten dat iedereen voor hen uitwijkt. In dat geval moet de rechtsloper dus uitwijken en volstaat voor zich uit kijken niet en moet er dus ook even achter je gekeken worden om te checken of er geen fietser aankomt. Linkslopers kunnen daar veel eerder op anticiperen. Alleen jammer dat 9 van de 10 dat niet doen. Ik begrijp dat men links lopen veiliger lijkt, maar denk ook aan de veiligheid van anderen die je dan eigenlijk in gevaar brengt als je stug links blijft aanhouden.

  • Agnes

   Helemaal mee eens! Mijn grootste ergenis, linkslopers die niet opzij gaan. Meerdere malen een (bijna)botsing gehad of in de berm gestaan.

  • Anoniem

   100% mee eens!

 • Rob

  Zorg gewoon dat je als loper op het fietspad ook verlichting heb zowel voorlicht als achterlicht. Dan kun je gewoon veilig rechts lopen. Is te koop in hardloop winkel of op internet.

  • Johan

   Ik heb mijn avondroutes zo gepland dat er een groot deel vrijliggend fietspad of voetpad in zit dus ik loop ’s avonds nauwelijks op de weg. Natuurlijk nog steeds met reflectie en een lampje. Qua plaats op het fietspad; die probeer ik af te wisselen.

 • Eva

  Ik loop altijd links van het fietspad tenzij door bijv. bochten rechts lopen veiliger is. Ik ben eenmaal vanachter aangereden door een fietser terwijl ik rechts liep en daarna 2 jaar gerevalideerd en sindsdien altijd links zodat ik zelf aan de kant kan springen indien nodig (wat ik ook tweemaal heb moeten doen). Hierbij wel de opmerking dat ik op paden loop waar veel wielrenners en fietsers gebruik van maken.

  • Florenz

   Precies dat denk ik ook. Al ben ik gelukkig nog niet van achter aangereden.

  • Marjan

   Ben het helemaal met je eens. Ik loop ook altijd links, omdat je dan de kans hebt om aan de kant te springen. Daarnaast komen ze bij van achteren inhalen vaak ook veel te dicht langs je. Dat is in de huidige tijd met corona niet veilig. Als ik fiets heb ik nu ook veel last van wielrenners die veel te dicht langs je gaan bij het inhalen

  • Jan holterman

   Snap dit argument, maar links lopend dwing je normaal rechts fietsende mensen te anticiperen! Daar zit veel oneerlijks in. Ook wat gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat er een uitspraak komt. Wat mij betreft : rechts op fietspad en links op rijweg..

 • Jannie

  Ik loop meestal rechts, maar de bolling van de weg speelt ook wel een rol.
  Nu met het coronavirus lijkt t me verstandig dat hardlopers, maar ook wandelaars, allemaal rechts lopen. Iedereen dezelfde kant op zodat je soms niet door mensen heen hoef te wurmen als ze aan beide kanten lopen. Zeker al t ook nog s op een fietspad is!! Scheelt ook hoop ergernis bij de andere weggebruikers.

 • Rob

  Met links lopen kijk je de tegenligger en de tegenligger kijkt jou aan. Mijn ervaring is dat dat aanmerkelijk scheelt met de ruimte die er genomen bij het passeren. Achteropkomend verkeer heeft de neiging om weinig ruimte te laten als ze inhalen. Vanaf achter is onpersoonlijker, kennelijk. Je het dan meer ‘spiegel en elleboog’- aanrijdingen, die heb je bij links lopen vrijwel nooit! Je hoort het ook niet altijd als iemand nadert van achteren, zeker niet met de elektrische auto’s en fietsen van tegenwoordig.

 • IdKvH

  Als je bv op de fiets of in de auto een tegemoetkomende loper tegenkomt die links (dus op jouw helft) op bv het fietspad of weg is en er komt een tegenligger aan kunt je weinig uitrichten, de loper blijft jouw kant opkomen nadert je steeds dichterbij, je kunt niet inhalen vanwege de tegenligger waarna dan met vaak wat gemopper (de loper heeft namelijk de tegenligger niet in het vizier) hij/zij de berm in gaat.
  Dit is de reden waarom ik het liefst, goed verlicht, gewoon aan de rechterkant loop. Het tegemoet komende verkeer heeft geen last van je en een achteropkomende fietser of auto kan indien nodig even afremmen tegenligger laten passeren en weer door.

 • Evert

  Wij lopen op de weg altijd links. Moeten regelmatig een schreeuw geven omdat de fietser meer met zijn of haar telefoon bezig is dan met het verkeer. Loop je rechts dan zie je de achterop komende fietser niet en dus ook niet of hij/zij op de telefoon aan het kijken is.

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer

Advertentie