Links of rechts van de weg?

Links of rechts van de weg?

Links- en rechtslopers reageerden op onze poll.

Herplaatst: april 2021

Niet iedere loper loopt links van de weg.

Onze poll “Loop jij links of rechts van de weg?” kreeg veel reactie.

Zes van de tien hardlopers kiest altijd voor de linkerkant bij het ontbreken van een voetpad, terwijl minder dan 20 procent rechts van de weg loopt. Een kwart heeft geen voorkeur en laat het afhangen van de situatie.

De wet

Een aantal lezers haalden de wet erbij. Lex van W. reageert op Facebook:

“Het wegenverkeersreglement heeft dit geregeld: altijd op het voetpad. Is dit er niet, dan op het fietspad. Ontbreekt dit ook, dan op de rijbaan. Binnen de bebouwde kom rechts, buiten de bebouwde kom links. Groepen moeten rechts lopen. Binnen en buiten de bebouwde kom.”

In België klopt dit inderdaad, maar de Nederlandse wet is niet zo strikt als Lex beweert. In het huidige Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is te lezen dat voetgangers gebruik moeten maken van het trottoir of voetpad. Als deze ontbreken moeten zij kiezen voor het fietspad. Ontbreekt ook het fietspad dan zegt het reglement: gebruik de berm of de uiterste zijde van de rijbaan. Of dat links of rechts moet zijn wordt aan het beoordelingsvermogen van de voetganger (of hardloper) gelaten.

Veiligheid

De meeste argumenten voor de keuze van rechts of links lopen hebben te maken met veiligheid.

Vóór de invoering van het RVV 1990 werd wél aangegeven dat voetgangers buiten de bebouwde kom zich aan linkerkant van de rijbaan moesten begeven bij het ontbreken van zowel een voet- als fietspad. Links lopen werd als het meest veilig geacht. Het argument hiervoor zien we veel terugkomen in de reacties op onze poll: “Links lopen is veiliger, omdat je dan niet van achteren wordt genaderd door ander verkeer”. Toch is deze regel in 1991 geschrapt. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het niet altijd veiliger om links (of rechts) te lopen, dat hangt af van de situatie.

Het gevolg is fietspaden en rijbanen met zowel links- als rechtslopers, waarbij de linkslopers duidelijk in de meerderheid zijn. Rechtslopers vinden links lopen juist gevaarlijk, omdat jij als loper óf het tegemoetkomend verkeer dan moet uitwijken. Zowel de onduidelijkheid over wie er uitwijkt en het uitwijken zelf kan tot gevaarlijke situaties leiden. Rechts lopen is daarnaast logischer, omdat iedereen in het verkeer rechts moet houden, zo stellen veel rechtslopers.

Bolling in de weg

Dan heb je ook nog mensen die soms links en soms rechts van de weg lopen. Misschien volgen zij de wet wel het meest nauwgezet. Aan die kant lopen waar het op dat moment het meest veilig is. Hoewel een enkeling een ander argument heeft voor het afwisselen van weghelft: “De weg loopt altijd een beetje bol, het afwisselen is prettiger voor mijn gestel”.

Links, rechts of beide, loop veilig!

33 reacties

 • Mohamed

  Ik loop rechts op het fietspad. Puur omdat het een fietspad is en de fietsers ook rechts aan houden. Als iedereen dat doet en voor zich blijft kijken is het voor iedereen veilig. Minder veilig en asociaal is als linkslopers links blijven lopen en verwachten dat iedereen voor hen uitwijkt. In dat geval moet de rechtsloper dus uitwijken en volstaat voor zich uit kijken niet en moet er dus ook even achter je gekeken worden om te checken of er geen fietser aankomt. Linkslopers kunnen daar veel eerder op anticiperen. Alleen jammer dat 9 van de 10 dat niet doen. Ik begrijp dat men links lopen veiliger lijkt, maar denk ook aan de veiligheid van anderen die je dan eigenlijk in gevaar brengt als je stug links blijft aanhouden.

  • Agnes

   Helemaal mee eens! Mijn grootste ergenis, linkslopers die niet opzij gaan. Meerdere malen een (bijna)botsing gehad of in de berm gestaan.

  • Anoniem

   100% mee eens!

  • RunHanRun.nl

   Als (notoire) linksloper kan ik je melden dat ik juist degenen ben die uitwijkt als er een rechtsloper tegemoet komt. Immers, ik kan eenvoudig zien wat zich er wel/niet achter die rechtsloper bevindt.
   Logisch, lijkt me.

  • Mark

   ik kan het niet beter verwoorden echt helemaal mee eens. Het maakt mij echt niet uit waar je loopt, ik loop zelf ook links als de situatie daarom vraagt maar dan ben IK degene die uitwijkt voor tegenligger aangezien IK aan de verkeerde kant van de weg loop. Ik heb precies dezelfde ervaring met linkslopers die verwachten dat de hele wereld voor hen uitwijkt.

  • Hein

   Links lopen is juist tegenwoordig veiliger. Je hebt nu veel meer te maken met voorover gebogen wielrenners, snelle (vaak oudere) e-bikes, appende jongeren en snelle scooters. Deze groepen zijn in het algemeen minder oplettend. Dan is het veiliger om deze fietsers aan te zien komen. Dat heb ik zelf herhaaldelijk meegemaakt. Ik ben niet aangereden omdat ik zo verstandig was om links te lopen en daarmee het onheil zag aankomen en kon vermijden.
   Dat uitwijk argument is ook onzin. Of achteropkomende fietsers moeten uitwijken bij inhalen of tegemoetkomende fietsers wijken uit voor linkslopers. Lood om oud ijzer, ook hier spreekt niets tegen links lopen.
   En Mohamed, overal, maar zeker buiten de bebouwde kom zijn rechtslopers als jij juist de asocialen die verwachten dat de verstandige linkslopers uitwijken.

 • Rob

  Zorg gewoon dat je als loper op het fietspad ook verlichting heb zowel voorlicht als achterlicht. Dan kun je gewoon veilig rechts lopen. Is te koop in hardloop winkel of op internet.

  • Johan

   Ik heb mijn avondroutes zo gepland dat er een groot deel vrijliggend fietspad of voetpad in zit dus ik loop ’s avonds nauwelijks op de weg. Natuurlijk nog steeds met reflectie en een lampje. Qua plaats op het fietspad; die probeer ik af te wisselen.

  • Bram

   Dit is een interessant onderwerp omdat ik voor mijn eigen veiligheid liever links loop op fietspaden en wegen waar geen fietspad is. Hoe vaak maak ik het niet mee dat mensen op een telefoon zitten te prutsen en me niet zien aankomen.
   En als mensen niet opzij gaan dan ga ik gewoon opzij (wel even omkijken natuurlijk). Als hardloper ben je mijns inziens meestal alerter dan andere verkeersdeelnemers. In deze coronatijd betekend het wel dat ik veelal slalommend over drukke fietspaden loop.

   Ook het gebrek aan verlichting bij veel verkeersdeelnemers ‘s-avonds is een doorn in het oog. Sommige mensen hebben geen idee hoe slecht zichtbaar je bent als fietser, hardloper of wandelaar. Ouders die hun kinderen zonder verlichting de straat op laten gaan, zijn onverantwoord.

   Daar komt nog bij dat ik helaas iemand in mijn kenniskring heb die is overreden door een appende automobilist en het helaas niet heeft overleefd samen met zijn vrouw. Treurig gevolg: 2 kinderen die als zonder ouders verder door het leven moeten…

 • Eva

  Ik loop altijd links van het fietspad tenzij door bijv. bochten rechts lopen veiliger is. Ik ben eenmaal vanachter aangereden door een fietser terwijl ik rechts liep en daarna 2 jaar gerevalideerd en sindsdien altijd links zodat ik zelf aan de kant kan springen indien nodig (wat ik ook tweemaal heb moeten doen). Hierbij wel de opmerking dat ik op paden loop waar veel wielrenners en fietsers gebruik van maken.

  • Florenz

   Precies dat denk ik ook. Al ben ik gelukkig nog niet van achter aangereden.

  • Marjan

   Ben het helemaal met je eens. Ik loop ook altijd links, omdat je dan de kans hebt om aan de kant te springen. Daarnaast komen ze bij van achteren inhalen vaak ook veel te dicht langs je. Dat is in de huidige tijd met corona niet veilig. Als ik fiets heb ik nu ook veel last van wielrenners die veel te dicht langs je gaan bij het inhalen

  • Jan holterman

   Snap dit argument, maar links lopend dwing je normaal rechts fietsende mensen te anticiperen! Daar zit veel oneerlijks in. Ook wat gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat er een uitspraak komt. Wat mij betreft : rechts op fietspad en links op rijweg..

   • Albert

    Als je rechts loopt, dwing je de achteropkomende fietsers toch ook te anticiperen? Dus dat is een drogreden. Voor je eigen veiligheid is het beter om links te lopen zodat je niet van achteren wordt aangereden door niet-oplettende bestuurders. Zowel op het fietspad als op de rijweg.

    • Olga

     Helemaal mee eens ook ik loop links, heb geen zin om aangereden te worden van achter. Als je ziet wat er aan komt kun je zelf reageren.

 • Jannie

  Ik loop meestal rechts, maar de bolling van de weg speelt ook wel een rol.
  Nu met het coronavirus lijkt t me verstandig dat hardlopers, maar ook wandelaars, allemaal rechts lopen. Iedereen dezelfde kant op zodat je soms niet door mensen heen hoef te wurmen als ze aan beide kanten lopen. Zeker al t ook nog s op een fietspad is!! Scheelt ook hoop ergernis bij de andere weggebruikers.

 • Rob

  Met links lopen kijk je de tegenligger en de tegenligger kijkt jou aan. Mijn ervaring is dat dat aanmerkelijk scheelt met de ruimte die er genomen bij het passeren. Achteropkomend verkeer heeft de neiging om weinig ruimte te laten als ze inhalen. Vanaf achter is onpersoonlijker, kennelijk. Je het dan meer ‘spiegel en elleboog’- aanrijdingen, die heb je bij links lopen vrijwel nooit! Je hoort het ook niet altijd als iemand nadert van achteren, zeker niet met de elektrische auto’s en fietsen van tegenwoordig.

 • IdKvH

  Als je bv op de fiets of in de auto een tegemoetkomende loper tegenkomt die links (dus op jouw helft) op bv het fietspad of weg is en er komt een tegenligger aan kunt je weinig uitrichten, de loper blijft jouw kant opkomen nadert je steeds dichterbij, je kunt niet inhalen vanwege de tegenligger waarna dan met vaak wat gemopper (de loper heeft namelijk de tegenligger niet in het vizier) hij/zij de berm in gaat.
  Dit is de reden waarom ik het liefst, goed verlicht, gewoon aan de rechterkant loop. Het tegemoet komende verkeer heeft geen last van je en een achteropkomende fietser of auto kan indien nodig even afremmen tegenligger laten passeren en weer door.

  • Marc

   Volledig akkoord, ik zie het ook zo, nog een voordeel is dat het snelheidsverschil kleiner wordt vb: fietser 25km/u – loper 10km/u verschil 15km/u indien de koper tegen het verkeer in loopt snelheidsverschil 35km/u

 • Evert

  Wij lopen op de weg altijd links. Moeten regelmatig een schreeuw geven omdat de fietser meer met zijn of haar telefoon bezig is dan met het verkeer. Loop je rechts dan zie je de achterop komende fietser niet en dus ook niet of hij/zij op de telefoon aan het kijken is.

 • Werner den Exter

  Of het verkeer nu van voren nadert (links lopend) of van achter (rechts lopend) uitwijken moet het toch. Ik loop liever links vanwege het zien aankomen van de rest van het verkeer. Op die manier kan ik zelf zien of ik gezien wordt. De hoeveelheden fietsers die ik tegenkom, begraven in hun telefoon, zie ik liever aankomen.

 • Wouter

  Rechts. Aan de kant waar ik ook fiets en autorijd, de meest logische kant dus. Bloedhekel aan linkslopers die mij dwingen de weg op te gaan terwijl ik niet zie wat er achter me gebeurt.

 • Guy

  Ik loop en wandel altijd links voor mijn eigen veiligheid.
  Maar graag nog even een ander punt aanhalen ik loop ook meestal op het fietspad of de weg ipv op het voetpad omdat de staat van de voetpaden in Vlaanderen levensgevaarlijk voor lopers is.

 • Paul

  Ik loop vaak in Limburg waar je wegen hebt waar je niet om de bocht kan kijken. Daar kies ik voor de buitenbocht om zelf maximaal zicht op het verkeer te hebben. Bij langere rechte stukken loop ik ouderwets links.

 • Taco

  Er is nog een argument voor linkslopen wat mij betreft. De duur van het passeren is namelijk korter, oftewel, je loopt minder in de weg.

 • Ria

  Meestal links. Op een stil weggetje met weinig verkeer soms midden op de weg. Daar is het vlakker. Ook wissel ik wel van links naar rechts, zodat je niet steeds op dezelfde manier scheef loopt.

 • Arjan van Eck

  Absoluut eens met de rechtslopers. Het zou een verplichting moeten zijn. Veiligheid is ook in het donker niet van toepassing. Lampjes en lichtgevend materiaal zijn minimale kosten. Rechtslopers hoeven nauwelijks nog uit te wijken. Linkslopers komen fietsende gezinnen met kinderen tegen, fietsers die de hond aan de lijn hebben en bij iedere keer uitwijken moet je ook achterom kijken voor achteropkomend verkeer. Rechtslopen is zo rustgevend en voor niemand in het verkeer een verrassing.

 • a v h

  Stel voor dat de links lopers dan ook maar links gaan fietsen. Kunnen ze het tegemoet komend verkeer zien aankomen. Maar zonder gekheid, In de heel oude situatie van links lopen was ook aangegeven dat bij tegenliggers opzij de berm in moest worden gestapt. Bij rechts lopen is het simpel om voor achteropkomers even in te houden bij een tegenligger. Bij tegemoet komend linkslopers is dat niet mogelijk. Vaak kunnen automobilisten en fietsers de afstand en snelheid van de linksloper niet goed inschatten zodat beiden stil komen te staan. Omdat dit al lang geleden ook bij onze club speelde hebben we advies gevraagd aan veilig verleer nederland en de politie (beide regio rotterdam) onafhankelijk van elkaar kwamen die met het advies rechts te lopen.

 • Erik

  Ik loop links of rechts afhankelijk van de situatie of de bolling van de weg of het pad. Mijn uitgangspunt is dat ik in principe altijd tijdig uitwijk voor medeweggebruikers; dat geeft mij het beste gevoel.

 • De Cocker Jacques

  Ik loop bijna altijd links, enkel in een bocht waar links uitwijken niet kan, zonder zicht op het afkomend verkeer, loop ik in die bocht rechts, daarna terug links. Ook met onze joggingclub ( Oosterzele ) lopen we ook links. Je ziet het verkeer naar u afkomen.

 • Herman

  Ik volg Gerard Nijboer hierin en vind het ook logisch om rechts te lopen: als je een linker bocht hebt kun je als je links loopt tegenliggers niet aan zien komen. Als je rechts loopt en jehebt een rechtbocht ziet het verkeer dat achter je rijdt je al voor de bocht. voor mijn gevoel is rechts dus altijd veiliger. Helaas heeft niet iedereen de luxe om de openbaren weg te mijden, maar uiteraard is dat het allerveiligst!

 • Paul

  Leuke discussie, waar nooit een eind aan komt.
  Zelf prefereer ik links, maar dat hangt van de situatie af. Bij tegenliggers probeer ik dan tijdig naar rechts te gaan, zodat men elkaar normaal kan passeren. Bij drukte moet je denk ik rechts lopen. Tricky zijn onoverzichtelijke bochten, neem dan de buitenbocht. Wanneer ik links loop besef ik dat ik de verantwoordelijkheid heb om rechtslopers en rechtsfietsers de ruimte te geven.

 • madeliefje

  Op de groene boulevard van hasselt is in het midden tussen de bomen een strook voor fietsers en voetgangers in de beide richtingen ! Aan welk kant moet je gaan als voetganger !? Ik ga altijd uiterst rechts ! Met mijn boodschappenkarretje !Er zijn mensen die links gaan en zweren dat je links moet gaan ,en moeite hebben om uit te wijken ! Graag zou ik voor eens en altijd willen weten welke kant je moet gaan ! Thanx

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer