Marathonfenomeen Kiptum (24) komt om bij auto-ongeluk

Marathonfenomeen Kiptum (24) komt om bij auto-ongeluk

Een schok ging maandagochtend door de hardloopwereld toen het nieuws doordrong dat Kelvin Kiptum, de 24-jarige houder van het wereldrecord op de marathon was verongelukt. Ook Gervais Hakizimana (36), de Rwandese trainer van de Keniaan Kiptum, kwam bij dat ongeluk om het leven. Een derde inzittende van de auto overleefde de crash. Het jonge, Keniaanse loopwonder laat een vrouw en twee kinderen achter.

Drie keer opzienbarend

Kelvin Kiptum liep drie keer een marathon en hij won ze alledrie. Dat zijn op zich al statistieken die bijzonder zijn, maar Kiptum liep ze ook nog eens allemaal in minder dan 2 uur en 2 minuten. Bij zijn debuut in Valencia liep hij met 2:01:53 de vierde tijd ooit gelopen. Zijn winst in Londen boekte hij in een tijd van 2:01:25, waarmee hij alleen Eliud Kipchoge en zijn wereldrecordtijd van 2:01:09 nog voor zich wist. De derde keer was het raak; in Chicago was hij met zijn wereldrecordtijd van 2:00:35 de eerste mens die in een officiële marathon onder de 2:01 liep. De marathon die Kipchoge in 2019 onder de twee uur liep in Wenen, was – hoe bijzonder ook – immers geen echte wedstrijd.

Belofte

De jonge Keniaan zou in april in Rotterdam aan de start van de marathon verschijnen met als doel een persoonlijk record te lopen. En tja, als hij dat zou doen, kwam die magische grens van twee uur wel heel dichtbij. Dat we het nooit zullen weten, zal aan de naam Kiptum blijven hangen. Zijn naam zal altijd verbonden blijven met ongelooflijke sportieve prestaties, maar ook en misschien wel vooral met de vraag: waartoe was hij nog meer in staat geweest? Dat is de sportieve tragiek van dit verhaal, die natuurlijk in het niet valt bij het menselijke verdriet dat de dood van twee jonge mannen met zich meebrengt.

Met zijn overlijden op 24-jarige leeftijd komt Kiptum in een tragisch rijtje te staan met nog twee hardloopgrootheden: de Amerikaan Steve Prefontaine en de Keniaanse marathonkampioen Samuel Wanjiru waren ook 24 toen ze omkwamen.

Over de toedracht van het ongeluk is nog weinig bekend. Vermoedelijk zat Kiptum achter het stuur, is hij van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. Dat gebeurde in de buurt van Kaptagat, de plek waar veel Keniaanse en internationale langeafstandslopers trainen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Youri

    Sportieve tragedie, mooi verwoord. Het verdriet van de naasten valt daarbij inderdaad in het niet, laat dat voorop staan.
    Maar wat is dit als een klap binnengekomen op sportief gebied! Wat een verlies voor de sportwereld en wat een verlies van een belofte.
    We zullen inderdaad nooit weten waartoe hij in staat zou zijn geweest.
    Run in Peace Kelvin Kiptum

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer