Meer marathons in een seizoen, zou je dat doen?

Meer marathons in een seizoen, zou je dat doen?

Meer marathons binnen korte tijd. Zou je dat nu wel doen? Misschien beter van niet. Maar stel, je doet het toch, hoe pak je dat dan aan?

Stel, je vindt marathons lopen zo ontzettend leuk dat je het zonde vindt om er maar eentje te lopen in een marathonseizoen, kun je er dan nog eentje lopen? Of loop je jezelf dan kapot? En wat is er voor nodig om meer marathons in relatief korte tijd te lopen?

Niet maximaal

Vooropgesteld; voor de meeste hardlopers is het geen goed idee om kort na elkaar marathons te lopen. Zeker niet als je nog niet heel veel kilometers in de benen hebt. Voorts is het verstandig om vooraf te besluiten niet het uiterste uit iedere marathon te willen halen. De kans is klein dat je zo kort op elkaar topprestaties kunt neerzetten en de kans dat je jezelf dan stuk loopt is juist groter. Wees ook eerlijk naar jezelf waar het gaat om pijntjes. Heb je na die eerste marathon last van een zeurende knie, heup of onderrug, wees dan niet eigenwijs en laat je multimarathonplan los. Je doet dit omdat je het leuk vindt, zorg dan ook dat je in de toekomst marathons kunt blijven lopen.

Tot slot, is het hieronder beschrevene bestemd voor lopers die misschien niet het maximale uit die volgende marathon willen halen, maar er meer uit willen halen dan slechts finishen.

Multiple marathoning

Hoe pak je het aan, multiple marathoning? De Amerikaanse trainer en bewegingswetenschapper Pete Pfitzinger heeft in zijn boek Advanced Marathoning een aantal ‘overbruggingsschema’s’ opgenomen voor lopers met wilde plannen. Van een relatief luxe 12 weken tussen marathons tot aan 4 weken tussen de eerste en de tweede marathon in. Zit er korter dan dat tussen je wedstrijden, dan heb je niet gek veel aan een schema, want dan zou je je alleen moeten richten op herstel en niet zozeer op training. Herstel is de eerste factor van belang in alle schema’s, training en taperen zijn de tweede en derde.

Twaalf, tien of acht weken

In het kader van multiple marathoning klinkt twaalf weken als een zee van tijd. Je kunt drie of vier weken nemen voor herstel, dan vijf of zes weken waarin je lekker kunt trainen en tenslotte drie weken taperen. Natuurlijk is drie of vier weken herstel na een marathon niet genoeg om echt volledig hersteld te zijn, dat lijf kan hersteld voelen, maar onderhuids zijn dan nog volop reparatiewerkzaamheden aan de gang. Het programma voor tien weken, is makkelijk te overzien: drie weken, vier weken trainen en drie weken taperen.

In deze 12-, 10- en 8-wekenplannen loop je in het trainingsgedeelte echt nog een volwaardig marathontrainingsblok met lange duurlopen (twee ‘dertigers’), interval- en tempotrainingen. In het 8-wekenplan zit, logischerwijs, ‘maar’ één dertiger, drie weken voor de tweede marathon.

Zes weken

Pfitzinger vond het schema voor zes weken tussen marathons het lastigst in elkaar te zetten, omdat zes weken genoeg tijd is om conditie te verliezen als je niet genoeg traint en er anderzijds maar weinig tijd is om te trainen voordat je moet gaan taperen. Hij benadrukt dat in dit schema de derde en vierde week belangrijk zijn omdat je daarin nog een paar trainingen kunt stoppen die je nog wat kunnen opleveren voor je tweede marathon.

Vier weken

Dit is trainingstechnisch een soort koorddansen. Heel rustig een paar korte loopjes in de eerste twee weken, geen duurlopen van boven de twintig kilometer en in de derde week nog een keer een intervaltraining om nog een snelheidsprikkel mee te pakken. Het komt er eigenlijk op neer dat je een opbouw van drie weken hebt en een taperweek voordat er weer een startschot klinkt.

Twee of drie weken

Wil je in korte tijd meer dan een marathon lopen en vinden die korter dan vier weken na elkaar plaats, neem dan een week rust, loop in week twee een paar korte duurloopjes van tussen de 8 en de 12 kilometer. Heb je drie weken tijd, trek dat patroon dan nog een week door. Pittige trainingen of lange duurlopen kun je het best achterwege laten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 reacties

 • John

  Acht weken na Rotterdam staat Stockholm op de planning. Kwam er een beetje tussendoor, want in oktober staat Nice-Cannes gepland. Jouw artikel stelt me gerust! Ik ga me verdiepen in hoe ik het handigst kan herstellen en ga vooral voor het uitlopen. Dank en ondanks de Corona-tik, wens ik je veel succes in Rotterdam. Hopen dat Koen z’n theorie werkt😊, John Eising

 • RunHanRun

  Leuk -algemeen- artikeltje.
  Zal voor de meeste lopers zeker op gaan. Ultrarunners kijken hier toch wel anders naar.

  Er zijn genoeg hardlopers voor wie een marathon een ‘gewone’ duurloop is. Jammer dat dat hier buiten beschouwing blijft.

 • Chris

  Zondag 09 april marathon Rotterdam word mijn 18e marathon (waarvan 12 een marathon+) in 16 maanden tijd. Zonder blessures..

  • John

   Hey Chris, denk erom dat je 10 april in je agenda hebt staan!!😊

 • Egon

  Het ligt er maar net aan wat je doel is: uitlopen als een langzame duurloop of er uithalen wat er inzit of er iets tussenin.
  Als je 42,2 km als langzame duurloop loopt en je traint 3 á 4 (of 5x) per week dan kun je elke maand een marathon lopen. Indien je er alles uit wil halen wat er op dat moment inzit dan is het verstandig om maar 1 marathon per kwartaal of 6 maanden te lopen. Spieren raken beschadigd en hebben herstel nodig, daarna kun je pas weer opbouwen.
  Marathonlopers doen er verstandig aan om regelmatig door een masseur of fysio naar de staat van hun spieren te laten kijken want zelf kom je daar vaak te laat achter (misschien ook door eigenwijsheid ;-)…)
  Leuk weetje: De snelle Kenianen lopen als training elke week een marathon als (rustige) duurlooptraining.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer