Trailtalent Nienke Brinkman verrast met pijlsnelle marathon

Foto: Lars Gebraad

Trailtalent Nienke Brinkman verrast met pijlsnelle marathon

Vrijwel alleen trailrunners wisten wie Nienke Brinkman is. Na haar razendsnelle marathon in Valencia (2:26,35) staat ze ook in de spotlights wat de wegatletiek betreft.

Dat Nienke Brinkman (27) uitzonderlijk getalenteerd is op bergachtig en onverhard terrein, wist men in de trailwereld al, maar dat ze ook op de weg tot de Nederlandse top behoort, weten hardloopvolgers sinds de Valencia Marathon van zondag ook. Brinkman liep daar een ijzersterke 2:26,35

De snelste tijd die de afgelopen jaren door een Nederlandse vrouw werd gelopen was de 2:26,46 die Andrea Deelstra liep in Berlijn in 2015, destijds goed voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio. Dat was trouwens wel op ‘ouderwetse’ schoenen, schoenen zonder carbonplaat en zonder een dikke laag dempend schuim. Het Nederlands record staat al sinds 2003 met 2:23, 43 op naam van Lornah Kiplagat.

Nienke Brinkman is nog helemaal niet zo lang bezig met hardlopen. Ze begon met hardlopen nadat ze voor promotieonderzoek – Brinkman is geofysica – naar Zwitserland verhuisde. Eigenlijk had ze daar verder willen gaan met hockeyen, maar bij gebrek aan mogelijkheden op dat vlak, sloot ze zich aan bij een loopgroepje. Dat ze over een bak talent beschikte, was al snel duidelijk. Zeker toen ze tweede werd bij de prestigieuze trailrace Sierre-Zinal, was duidelijk dat hier een nieuwe ster aan het firmament was verschenen. Bij Salomon, toch niet de minste sponsor, wisten ze niet hoe snel ze Brinkman moesten contracteren. Inmiddels heeft de wetenschapper al aardig wat trailwedstrijden gewonnen en werd ze zelfs tweede in het eindklassement van de Golden Trail Series, een reeks grote internationale trailraces.

Tijdens een onofficiële (want corona) marathon met wat mannen uit haar loopgroep, kwam Brinkman tot een tijd van 2:39. Dat zette haar aan het denken over wat mogelijk was op de klassieke afstand. De kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen van Tokyo was 2:28,30 en dat leek niet eens onhaalbaar. Uiteindelijk lukte het niet meer om een kwalificatiewedstrijd te lopen. Geen man overboord, want de razendsnelle wetenschapper heeft al laten weten dat haar echte doel is om de Olympische Marathon in Parijs te lopen. Zoals het er nu naar uitziet, zal ze de strijd moeten aangaan met onder anderen Jill Holterman. ‘Wow!! De Nederlandse Nienke Brinkman loopt 2u26 … not gonna lie: ik kende haar nog niet…bizar!!!”, tweette Holterman gisteren. Hoog tijd dat men in de Nederlandse atletiek scherper in de gaten gaat houden wat er op de trails gebeurt!

Brinkman heeft met haar 2:26 van Valencia in ieder geval al de limiet voor de WK atletiek die in de zomer van 2022 worden gehouden in de Amerikaanse stad Eugene.

Tim Baks en Anton-Jan Thijssen van de podcast Looppraat hadden Nienke al eerder in de smiezen, leuk om deze podcast eens terug te luisteren; deze was nog voordat ze haar grootste successen boekte. Na afloop van de Maratón Valencia Trinidad Alfonso EDP, schoof ze aan bij Susie Q&A, de podcast van Runner’s World-hoofdredacteur Olivier Heimel en toploopster Susan Krumins, die vind je hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer