Waarom jij ook eens naar Malta zou moeten

Waarom jij ook eens naar Malta zou moeten

ProRun werd uitgenodigd om een marathon te lopen op Malta. Dat deden we en zo leerden we van alles over deze zo strategisch in de Middellandse Zee gelegen mini-archipel.

Het is vandaag op de kop af 457 jaar geleden dat Suleyman de Grote, heerser van het Ottomaanse Rijk en wereldwijd gevreesd, met zijn leger landde op Malta. Op Malta heersten de Knights of the Order of Saint John of Jerusalem en dat waren bepaald geen vrienden van de Ottomanen. Jean Parisot De La Valette, de Grootmeester van de ridderorde, had zich al maandenlang voorbereid op de aanval van zijn islamitische aartsvijand en in de forten op Malta lagen de stenen en kokende olie te wachten op de Turkse aanvallers.

Hoe veel vredelievender ging het eraan toe bij de start van La Valette Marathon op een kalme ochtend in april. Een paar honderd hardlopers maken zich rond de baai in het plaatsje Saint Julian’s (Maltees: San Ġiljan) op een halve of een hele marathon te gaan lopen. De zon is net op en hangt prachtig boven het stille water van de Middellandse Zee als een trompet schalt en vlak daarna, bij wijze van startschot, een geweer wordt afgeschoten. Een vredelievend schot, dus.

Vijanden

Kijk, de eeuwenlange, bloedige gevechten tijdens de kruistochten hadden al voor de nodige animositeit tussen de christelijke ridders en de Ottomanen gezorgd, maar in de decennia voorafgaand aan de aanval van Suleyman op Malta, was het nog eens extra ongezellig geworden. In 1522 hadden de Ottomanen de ridders van de Orde van Sint Johannes namelijk van het Griekse eiland Rhodos af gejaagd. Sindsdien hadden de ridders, niet sterk genoeg om Rhodos te heroveren, van alles gedaan om de Turken dwars te zitten. Ottomaanse schepen aanvallen en iedere aanval van de machtigste christelijke mogendheid (de Spanjaarden) te steunen.

Malta was sinds de komst van de ridders al flink versterkt. Vestingmuren, uitkijktorens en forten domineerden het eiland. De Ottomanen moesten dan ook echt even op zoek naar een plek waar ze wel hun legers op Maltese bodem konden zetten. Die plek vonden ze bij het plaatsje Marschaxlokk, want proberen te landen in het schootsveld van de forten St Angelo of St Elmo zou een kansloze missie zijn geweest.

Op naar Vittoriosa

Al die historie pakken ook de lopers van de La Valette Marathon mee. Langs de vestingmuren, onder de imposante forten langs en langs de natuurlijke havens die Malta al die eeuwen zo interessant maakten voor zeemachten. Was het allemaal historie langs de route? Nee, dat niet. In de route zaten een paar flinke stukken waar de lopers het parcours deelden met auto’s. Bij kruispunten en rotondes stonden keurig pionnen, politie en verkeersregelaars, maar soms kregen ze ook het idee dat ze over de snelweg liepen. Maar goed, voor de avonturier, de loper die graag eens een ander soort marathon loopt, is dat ook wel een deel van de charme.

Op en af ging het verder in de stralende zon, op weg naar Vittoriosa, het deel van Malta dat zo is genoemd na de victorie van La Valette en zijn ridders op de Ottomanen. Trouwens, en dat weten wij uit eigen ervaring, een heel gezellig deel van het eiland. Maar goed, daar om de door Fort Angelo gedomineerde haven heen liepen de deelnemers aan de La Valette Marathon naar de finish en die prachtige medaille in de vorm van het Malteser Kruis.

Wat een geschiedenis en wat een cultuur ligt er samengepakt op zo weinig vierkante kilometers. Van duizenden jaren oude tempels tot door wind en water gevormde grotten in een felblauwe zee, je kan best zeggen dat Malta en zustereiland Gozo je de adem benemen. Vrij letterlijk als je er een marathon gaat lopen, natuurlijk. Tempels, kerken, forten, kunst, heerlijk eten en heel veel mooi weer. Alleen al daarom is een bezoek aan eilanden die samen Malta vormen een goed idee.

Malta en een marathon: aanrader

En je kunt het dus heel mooi combineren met deelname aan een hardloopevenement! Ook volgend jaar is er weer een La Valette Marathon. Maar door het hele jaar heen worden er races georganiseerd. Op de weg, maar ook op de ongeplaveide paden. Zo is er op het eiland Gozo (een stuk groener dan hoofdeiland Malta) de Xterra Gozo Trails. Prachtig rennen langs de kust. De grootste wedstrijd is de Malta Marathon die eind februari, begin maart plaatsvindt. Mocht je het lopen in wind, regen en kou even zat zijn, dan is dat echt een hele dikke aanrader. Kortom: wat ons betreft genoeg redenen om Malta eens te bezoeken. En zolang je dat niet met kwade bedoelingen en een groot leger doet, zul je er met open armen worden ontvangen.

Voor alle informatie over een bezoek aan Malta, kun je het best even hier kijken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

  • Gea Boschker

    Leuk verslag! Ik heb m ook gelopen en was snelste dame 50+ tevens ook sneller dan de d40 en d45. Mijn maatje liep de 21 km en we hadden 2 supporters. Heerlijk een weekje met z’n 4-ren op stap. Genoten….

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer