Wat ik doe (en laat) in de laatste week voor een marathon

Foto: Barbara Kerkhof/All4Running

Wat ik doe (en laat) in de laatste week voor een marathon

Her en der in Amsterdam staan de borden met verkeersomleidingen. Vlaggen met het logo van de marathon verschijnen in de stad. Deze week druppelen steeds meer toeristen met afgetrainde koppies de stad binnen. Het is marathonweek in de stad! Helemaal na de verhalen en de beelden van de Kustmarathon, Eindhoven en Chicago afgelopen weekend zijn de wedstrijdkriebels volop aanwezig.

Er zijn best veel manieren om je voor te bereiden op een marathon en best veel daarvan werken. Dan doel ik op het trainen voor die wedstrijd, maar ook op de rituelen in de week voor de grote dag. Wat doe je wel of niet, wat eet en drink je? En hoe pak je dat allemaal aan op de wedstrijddag. Heb jij een bepaalde routine die werkt? Blijf dat lekker doen! Vraag jij je nog van alles af, dan heb je misschien iets aan mijn relaas. Dit zijn de tips die ik geef aan lopers die ik begeleid.

Een beetje asociaal mag

Plan helemaal niks extra’s deze week; wees – behalve naar je gezin/huisgenoten toe – een tikje asociaal. Zit wanneer je kan zitten, lig wanneer je kan liggen. Je hebt nog een paar korte loopjes op het programma, dat is genoeg activiteit voor deze week.

Trainen

Het werk is gedaan, het hooi ligt al in de schuur. Wat je deze week nog aan hardlopen doet, gaat je niet meer fitter maken voor de marathon. Je kunt nog wel te veel doen en met zware benen aan de start staan; laten we dat lekker niet doen! Een beetje blijven bewegen is wel noodzakelijk, want je wilt wat spierspanning behouden. Hoeveel je nog loopt deze week, ligt aan wat je de afgelopen maanden gewend was. Liep je vijf keer in de week, dan kun je dat prima ook in deze week nog doen, maar wel veel minder lang dan je deed en het is geen enkel probleem om nu wel een extra rustdag te nemen. Ik laat lopers nog een paar korte rustige loopjes doen (half uur tot vijftig minuten) en een training met een blok van 5 kilometer op beoogd marathontempo. Op de zaterdag voor de marathon nog een shake out-run van twintig minuten tot een half uur.

Slapen

Als iets slecht is voor je nachtrust, is het wel stressen over slaap. Je hebt het in deze spannende week nu eenmaal niet allemaal in de hand. Je wilt graag goed slapen, omdat je weet dat je het nodig hebt, maar als je daar teveel over nadenkt, werkt het juist averechts. Wat je wel kunt doen, is jezelf iedere avond een ruime ‘window of opportunity’ geven. Dat wil zeggen dat je dermate op tijd op je bed gaat liggen dat je de mogelijkheid van 8 uur slaap hebt. Dan rust je sowieso goed uit. Dat je de avond voor de marathon slecht slaapt, is geen ramp. Er zijn wereldrecords gelopen op rotnachten. Als je die laatste week maar goed uitrust.

Drinken

Probeer iedere dag genoeg water te drinken. Minstens anderhalve liter water per dag, beter nog twee. Goed gehydrateerd een marathon lopen gaat verder dan genoeg water drinken tijdens de loop. Dat is het sluitstuk. Als je verstandig bent, ben je al iets eerder dan voor deze laatste week gestopt met alcohol drinken. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, het beïnvloedt de kwaliteit van je slaap negatief en je lichaam moet in deze periode sterker worden en uitrusten in plaats van bezig zijn met gif opruimen. Na de marathon kun je desgewenst weer helemaal los.

Eten

Eet gezond en vezelrijk tot en met vrijdag. Zaterdag geen rood vlees, geen pittig gekruide voeding, weinig vezels en ook niet te vet eten. Dat zijn allemaal zaken die een negatief effect op je maag en darmen kunnen hebben.

Koolhydraten stapelen?

Tot voor kort was er een traditie van grote hoeveelheden pasta eten op de dag voor de marathon. Met als gevolg dat lopers een kilo zwaarder aan de start stonden. Een kilo extra maakte je zo drie minuten langzamer. Dat je het even weet. Een beetje meer aandacht besteden aan wat extra koolhydraten kan zeker geen kwaad. Ook hierover bestaan talloze opvattingen, dus ik deel hier met je hoe ik het zelf doe.

Mijn eigen aanpak op de dag voor de marathon:

Ontbijt: havermout – havermout, sojamelk, banaan, pindakaas
Tussendoor: kommetje witte rijst met wat suiker en kaneel erover, miniem beetje (plantaardige) boter voor de eetbaarheid
Lunch: pannenkoeken
Tussendoor: kommetje witte rijst met wat suiker en kaneel erover, ook weer met een klontje (plantaardige) boter
Ook: bidon Maurten 320
Avondeten: pasta met rode saus (geen gehakt, geen pepers)
Na het eten nog een bidon Maurten 320
Gedurende de dag gaat er ook nog een zak (vegan) winegums door. Spekkies mag ook (als je niet vegetarisch bent): suiker (carbs) en gelatine (collageen, goed voor je spieren).

Ontbijt op wedstrijddag

Zelf eet ik graag 2,5 a 3 uur voor de start. Dat zijn steevast 4-6 witte boterhammen met aardbeienjam. Verdeeld over de ochtend drink ik nog eens anderhalve liter. Litertje water en nog een bidon Maurten 320. Een uur voor de start hou ik op met drinken. Ik neem een klein flesje (formaat van een flesje AA-drink, 0,25 liter) mee het startvak in en neem tien minuten voor de start nog een paar slokken om geen droge mond te hebben.

Neem je tijd

Zorg dat je lekker op tijd in het startgebied bent. Dan heb je genoeg tijd om nog een (of twee of drie keer) naar de wc te gaan. Check goed het weer en trek iets aan wat je niet erg vindt om weg te gooien (oude trui, oude jas). Bij regen, vuilniszak erover aantrekken.

Poe hé, wat een waslijst

Ik weet dat dit een hele waslijst is. Maar dit is hoe ik het doe. Vergeet niet dat je al een paar keer 30 km of meer hebt gelopen en dat ging ook goed. Die marathon is uiteindelijk gewoon ook een lange duurloop. En nu is het voordeel dat je veel beter uitgerust en voorbereid dan voor die lange duurlopen.

Geniet ervan en maak het even lekker belangrijk deze week. Maar bedenk ook dit: de marathon zelf zegt uiteindelijk veel minder over jou dan alle weken en maanden trainingsarbeid die je al hebt verricht. Kijk af en toe eens om je heen en bedenk hoe leuk het is dat je dit doet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 • Remco

  wat is het verschil met normale of vegan winegums????

  • Gwen

   Frappant dat je zo expliciet noemt dat je geen vlees mag eten voor de marathon, wat zou daar voor niet vegetariërs het voordeel van zijn om geen vezelarme eiwitten te eten?

 • Inez Ruitenbeek

  Dat ik nooit een marathon lopen zal is duidelijk (67) maar wat vind ik het interessant om lezen hoe je er mee omga, een week van te vore en dan vooral plantaardig. Kan ik meenemen naar mijn volgende HM. Dank hiervoor het was prettig lezen😊

 • Egon

  Het ligt een beetje aan de te verwachten temperatuur op de wedstrijddag. Als de temperatuur richting 20 graden gaat neem ik de dag voor de marathon ook 1 a 2 bidons met water en ORS. Normaal gebruik je ORS als je diaree hebt en langzaam uitdroogt. In ORS zitten koolhydraten en elektrolyten. Elektrolyten zijn net zo belangrijk als koolhydraten zeker als je veel zweet.

 • Deborah

  Dank voor je leuke verhaal! Wederom leuk om te lezen.

  • Dana

   Top! zal ik zeker noteren! 👍

 • Bert Kwint

  Hartelijk dank voor dit uitgebreide advies. Zeer waardevol ! Als kleine aanvulling zou ik willen voorstellen om (indien mogelijk) op de dagen voorafgaand aan de marathon op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan. Dit voorkomt verstoring van het slaapritme.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer