Weer even tien zijn

Foto: Janneke Poort

Weer even tien zijn

Weet je nog hoe je als 10-jarig meisje of jongetje bijna uit elkaar spatte van ‘zin in de wedstrijd’? Voel jij nog steeds die mate van wedstrijdenthousiasme? Bij onze redacteur Klaas is er in 37 jaar eigenlijk maar weinig veranderd.

Kicksen gepoetst, zwart broekje aan, geel met zwart shirt, kousen stijf opgetrokken tot aan de knieën en scheenbeschermers muurvast om het onderbeen. Klaar. Zo zat ik er halverwege de jaren tachtig op menig zaterdagochtend bij. Met nog zeker twee uur te gaan tot de aftrap.

Die honger naar de wedstrijd had ik ook als basketballende puber en late tiener nog. Met mijn broer keek ik voor een wedstrijd voor de honderdste keer de highlightvideo’s van Magic Johnson, Larry Bird en His Royal Airness Michael Jordan. We kenden de voice-over volledig uit ons hoofd. Stuiteren van zin om een wedstrijd te spelen.

Voorpret

Ik ben nu 47 en er is verdomd weinig veranderd. Okay, ik zit niet meer uren van tevoren in mijn renkloffie te wachten tot ik mag. Wel leg ik de avond van tevoren shirtje, broekje, sokken en wedstrijdsloffen klaar. ‘Dat is praktisch’, ‘weet ik zeker dat ik niks vergeet’. Tuurlijk. Dikke vette voorpret, dikke vette ‘was het maar zover’.

Wat het is, de kortsluiting die in de bol ontstaat als iets een wedstrijd is? Kijken hoe je ervoor staat? Hoe goed (of matig) je bent vergeleken met anderen? Misschien. Doen wat je graag doet op een podium, voor het echie? Zal ook wel.

Startnummer opspelden

Aankomend weekend trekken weer tienduizenden mensen de hardloopschoenen aan. Net als ieder ander weekend. Dat op zichzelf is niet uitzonderlijk. Het verschil was dat er nu meer dan tienduizend lopers een nummer op zullen spelden en we in Rotterdam allemaal net iets harder ons best doen dan wanneer we op andere dagen ons rondje lopen. En dat we dat heel, heel leuk gaan vinden. Tienjarig-jongetje-op-wedstrijddag-leuk. Ik wel tenminste.

Schrijf je ergens voor in!

Tip: schrijf je ook eens in voor een wedstrijd. Er is in Nederland heel wat meer te beleven dan de marathons, de Halve van Egmond en de Dam tot Damloop. Je kunt ook gewoon ergens vijf kilometer lopen. Dat weten de meeste ProRun-lezers vast wel. Meestal kosten die wedstrijden je ook geen 50, 70 of 90 euro, maar hooguit een tientje. Check onze Hardloopkalender maar eens of er iets voor je bij zit. Een wedstrijd plannen kan je enorm helpen om het hardlopen langer vol te houden dan de drie weken na nieuwjaar.

Doe het! Is echt leuk. Een tientje om weer even tien te zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Karin Verheijden

    Herkenbaar. Zelf ook nog steeds enthousiast. Ga ervoor Klaas, Koen, Mark en al die duizenden lopers aanstaande zondag. Of inderdaad ergens anders (ga zelf in Helmond een halve lopen). En ja zo’n wedstrijd groot of klein stimuleert.

  • Koen de Jong

    Haha, je zal maar met deze 10-jarige in de trein zitten naar Rotterdam zondag.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer