Wereld marathons: magische sport met een mythische geschiedenis

Wereld marathons: magische sport met een mythische geschiedenis

Ben jij besmet met het hardloopvirus en heb je zin in meer? Dan is marathonlopen waarschijnlijk helemaal jouw ding. Normaal zoek je misschien de eenzaamheid op, of loop je samen met een sportmaatje. Bij een marathon loop je mee met de massa. Een gezellige sfeer met deelnemers die maar 1 ding voor ogen hebben: het […]

Ben jij besmet met het hardloopvirus en heb je zin in meer? Dan is marathonlopen waarschijnlijk helemaal jouw ding. Normaal zoek je misschien de eenzaamheid op, of loop je samen met een sportmaatje. Bij een marathon loop je mee met de massa. Een gezellige sfeer met deelnemers die maar 1 ding voor ogen hebben: het behalen van de finish in zo kort mogelijke tijd. Marathons worden meestal gelopen in grote steden, zoals de marathon van Tokyo. Maar er zijn ook minder bekende, kortere routes die dichterbij zijn, zoals de 15 km lange Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Wat zijn eigenlijk de bekendste marathons in de wereld en hoe is deze sport eigenlijk ontstaan? Wij vertellen je er meer over!

Mythische geschiedenis

Een marathon is een hardloopwedstrijd met veel deelnemers, waarbij 42,195 meter moet worden afgelegd. De oorsprong van deze prachtige sport gaat terug naar de oude Grieken, toen zij in oorlog waren met de Perzen in de slag bij Marathon. Een boodschapper van het leger, soldaat Pheidippides, zou grote afstanden heen en weer gerend hebben: naar Sparta voor hulp en naar Athene om het goede nieuws van overwinning te brengen. Naar verluidt stierf hij vervolgens van vermoeidheid.

Ter nagedachtenis daaraan werd de marathonrace als sport opgenomen in de Olympische Spelen. De eerste keer was in 1896 in Athene, waarbij er een afstand van 42.195 meter werd afgelegd in het Panathinaiko-stadion.

De bekendste marathons in de wereld

De meest prestigieuze marathon is die van New York. Deze wordt, samen met die van Athene en Honolulu (Hawaï) als de mooiste route gezien. De marathon van New York is een van de befaamde World Marathon Majors, waar ook de marathons van Berlijn, Boston, Chicago, Londen en Tokio onder vallen. Tijdens een twee jaar durende strijd, geven de deelnemers alles, met de ultieme beloning voor ogen: de hoofdprijs van zo’n € 500.000,-.

Categorieën

Er zijn verschillende soorten marathonraces. Zo heb je behalve de normale tocht, ook de halve marathon en de ultramarathon, die juist langer is. Halve marathons zijn erg populair bij amateur lopers en ze zijn in zowat elke stad wel te vinden. De ultramarathon, zoals bijvoorbeeld de 100 km lange Passatore tussen Florence en Faenza, wordt waarschijnlijk alleen gelopen door doorgewinterde atleten.

De marathonwedstrijden in de wereld kunnen in categorieën verdeeld:

  • IAAF Gold Label
  • IAAF Silver Label
  • IAAF Bronze Label

Niet alle routes zijn gecategoriseerd. Er zijn 58 marathons met een label, waarvan 29 goud, 10 zilver en 19 brons. In ons land hebben we een heleboel kleine en grote marathons, waarvan er twee met een gouden label: die van Amsterdam en Rotterdam!

Zelf de uitdaging aangaan

Heb jij ook zin om deel te nemen aan een marathon? Vooral doen! De mogelijkheden en locaties zijn, zoals je hebt gezien, zeer uitgebreid. Vind je de uitdaging van 42 kilometer net wat teveel en lijkt een halve route weer net wat te weinig uitdaging? Dan kun je altijd nog gaan voor de perfecte middenweg: de halve marathon binnen twee uur. Begin maar vast met trainen!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer