Duurzaam hardlopen met VEJA

Duurzaam hardlopen met VEJA

Wil je echt duurzame schoenen aan je voeten, dan is VEJA een logische keuze. Hoe bevalt hun nieuwste hardloopschoen?

In een eerder artikel schreef ProRun over de grote sportmerken en duurzaamheid. Een lezer reageerde met de vraag of we al eens hebben gekeken naar de kwaliteit van de echt duurzame merken. Als voorbeeld noemt hij het Franse VEJA.

ProRun schreef VEJA aan en ontving hun nieuwste hardloopschoen: de VEJA Marlin. Voor ProRun mocht ik ze uitproberen.

Over VEJA

Sinds 2005 maakt VEJA sneakers op een andere manier, waarbij elke fase in het productieproces een positieve impact heeft. Zonder marketing en reclame en met met meer “economische rechtvaardigheid”. De sneakers worden gemaakt met grondstoffen afkomstig uit de biologische en ecologische landbouw in Brazilië, zonder gebruik van chemicaliën of vervuilende processen.

Van sneakers naar hardloopschoenen

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling lanceerde VEJA in 2019 haar eerste milieuvriendelijke hardloopschoen: de Condor. Snel volgde er een verbeterde versie, de Condor 2. De VEJA Marlin is het nieuwste model in de collectie en is ontwikkeld op basis van feedback die zij ontvingen op de Condor.

De bovenkant van de schoen is gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen. Het gebruikte rubber voor de buitenzool is afkomstig uit de Amazone, en wordt rechtstreeks gekocht van coöperaties gevormd door families van seringueiros. Deze dragen bij aan de bescherming van het bos door ontbossing en intensieve veeteelt te voorkomen. Het Amazone-rubber voor de buitenzool zorgt voor grip en verlengt de levensduur van de schoenen.

Het schuim (L-Foam) in de schoen komt van 30% natuurlijke latex uit Brazilie en heeft een schokabsorberend vermogen. Het materiaal heeft een langdurige veerkracht omdat het zijn kwaliteiten behoudt gedurende de hele levensduur van de schoen.

Getest: de VEJA Marlin

Ruim 2 maanden geleden ontving ProRun van VEJA hun nieuwste model hardloopschoenen: de Marlin. De schoen is vernoemd naar naar één van de snelste en meest atletische vissen in de oceaan, dus dat belooft wat. De Condor 2 is gemaakt voor dagelijkse trainingsrondjes, met de Marlin heeft VEJA een schoen op de markt gebracht gericht op meer snelheid en prestatie. Het is een lichtgewicht schoen zonder poespas, waarbij ik me kan voorstellen dat ik ze graag buiten het hardlopen om zal dragen. Ze passen perfect en voelen comfortabel aan.

VEJA presenteert de Marlin als neutraal, maar het heeft alle kenmerken van schoenen die voor stabiliteit zorgen. Het schuim zorgt voor een aangename demping, maar geeft minder energie terug dan ik zou verwachten van een schoen gemaakt voor prestatie. Dit resulteert in snel vermoeide benen, waarbij het hard werken is voor het maken van wat meer snelheid. De zool maakt gretig contact met de grond en geeft het gevoel meer geschikt te zijn voor offroad.

VEJA maakt de beloftes van de Marlin in mijn ogen niet helemaal waar. Het is een prima trainingsschoen voor rustige hardlooprondjes van maximaal een uur. Voor mijn snellere trainingen vind ik de Marlin minder geschikt en geef ik de voorkeur aan een schoen die mij meer energie teruggeeft. Wel ben ik enthousiast over de pasvorm en het klassieke, neutrale uiterlijk van de schoen. Ik draag ze met plezier als sneakers bij diverse gelegenheden naast het hardlopen.

VEJA Marlin

Kenmerken van de Marlin:

Ondergrond: weg/park
Type: neutraal
Drop: 6 mm (24 mm – 18 mm)
Gewicht: 288g (maat 42)
Gerecycled materiaal: 62%

De VEJA Marlin is voor € 16o,- te koop bij diverse webwinkels.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • N. D.

    Ik heb de Veja CONDOR 2 gekocht, maar de schoenen kraken. Ik heb ze al twee keer omgewisseld voor een nieuw paar, maar alle drie de schoenen die ik heb gehad kraken in de hak. Zonder binnenzool lijken de schoenen niet te kraken, maar ik heb de binnenzool nu eenmaal nodig voor een goede pasvorm. Is dit ‘gekraak’ bekend bij Veja hardloopschoenen en zo ja, wat kan ik er tegen doen?

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear