Find Your Run: zoveel lopers, zoveel wensen

Find Your Run: zoveel lopers, zoveel wensen

De meeste hardlopers zijn niet zozeer eigenwijs, maar ze hebben wel zo hun voorkeuren. En die zijn per loper verschillend. Hou je van een schoen met veel demping of bind je liever raketten onder? Voor elk wat wils!

Zoveel mensen als er hardlopen, zoveel soorten hardlopers zijn er. En ook zoveel wensen die die lopers aan het lopen verbinden. Ontspannen of ontsnappen, presteren of juist mediteren, als meditatie of als medicatie. Kan allemaal, mag allemaal. Wat ons allemaal lopers maakt, is dat we ons met regelmaat te voet en op enige snelheid over de wegen en paden bewegen.

Find Your Run

Met die filosofie in gedachten wil het Amerikaanse hardloopmerk Brooks de loper bedienen: Find Your Run. Aan een gezelschap van hardloopmedia presenteerde Brooks in Londen aan de hand van een aantal nieuwe versies van bestaande series hun visie op wat de loper zou willen. Daarvoor was Brooks’ Vice-President en hoofd van Footwear Development Carson Caprara ingevlogen. Zo weten we dat het uitgangspunt voor de toekomst van het merk is; keep it simple. Focus op een aantal productlijnen en kom niet steeds met weer een compleet nieuw concept aanzetten.

Leidend in dat idee is wat de loper fijn vindt, niet wat een merk vindt wat een bepaald type loper zou moeten dragen. Welke types schoenen worden gewaardeerd en hebben zich jarenlang bewezen, zoals de populaire Glycerin-lijn. In Londen werden drie andere ‘knallers’ uit de Brooks-catalogus in de spotlights gezet. De Ghost 15, Levitate 6 en de nieuwste aanwinst uit de succesvolle en gewaardeerde Hyperion-serie, de Hyperion Max. Hebben we het over Find Your Run, dan vertegenwoordigen deze drie modellen respectievelijk: find your cushy place, find your springboard en find your lightspeed.

Geen woorden, maar meters

Je kunt over schoenen praten tot je scheel kijkt en het is zeker interessant om te horen wat het idee achter het ontwerp van een schoen is, maar het wordt pas echt leuk als je direct na dat verhaal de schoen in kwestie kunt aantrekken en er een eindje op rennen. Daarom hadden de mensen van Brooks een paar loopbanden neergezet en stonden de drie modellen schoenen in een ruime selectie aan maten klaar. Konden we meteen voelen of de Ghost inderdaad lekker zacht liep, of de Levitate echt als een springplank voelde en of die Hyperion je, zoals beloofd, als een raket liet gaan.

De favorieten

Op de Ghost 15 liepen wij van de ProRun-redactie een slordige 19 kilometer op een rustig tempo door Londen. Dat beviel uitstekend. Lekkere demping, maar toch nog steeds wel een licht gevoel. De Levitate 6 was aan ons niet besteed; vonden we wat zwaar aanvoelen, maar dat zou ook kunnen komen omdat we ‘m direct na de Hyperion Max uitprobeerden. En tja, die maakte de belofte van Lightspeed wel waar. Een schoen die snel voelt zodra je ‘m aantrekt. Doordat de zool van een heel licht schuim (nitrogen-infused DNA Flash) is gemaakt, heb je goede demping, maar ook weer niet zo’n dikke zool als die je onder de meeste supershoes vindt. De Hyperion Max voelt dan ook stabieler dan carbonschoenen over het algemeen voelen. Ik zou ‘m aantrekken voor een intervaltraining, maar zou er ook prima een lange duurloop op kunnen doen. Niet al te langzaam, overigens, dat zou haast zonde zijn.

Het is een leuke gedachte; Find Your Run. Daar zijn wij het roerend mee eens, lekker op jouw manier naar buiten en lopen maar.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 • Geertje

  Hoi

  Altijd vervelend om zaken te lezen over al die schoenen, hun demping en zolen, maar nooit iets over de pasvorm, drop of breedte. Zelf heb ik zeer brede voeten en be’ gedoemd om te kopen wat toevallig op voorraad is in de speciaalzaak. Wanneer leren merken ook eens hun breedtematen te publiceren? Momenteel zeer tevreden van het merk Altra. Iets duurder, geen drop(wel zooltjes onder de hielen van 4mm) maar wel brede toe box.

  • Mark Leegsma

   Hoi Geertje,
   Ik heb zelf ook brede voet en hoge wreef. Ik loop nu op mijn 4e paar Brooks ghost (nu 2e paar ghost 14). Die heeft 5 breedtes van extra smal naar extra breed. Heb zelf de versie 2E; dat is breed maar niet extra en tevens 1 maat groter dan gewone schoenen. Die lopen heerlijk! Lig goed op schema voor Rotterdam komende april 💪.
   Groet Mark

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear