Getest: de New Balance FUELCELL REBEL v2

Getest: de New Balance FUELCELL REBEL v2

Jorin test de nieuwe schoen van New Balance: ben jij ook benieuwd?

Het testen van schoenen is altijd leuk. Omdat ik mij in mijn werk als Oefentherapeut Mensendieck heb gespecialiseerd in hardloopblessures vind ik het erg belangrijk om veel hardloopschoenen te kennen. Daarom test ik met enige regelmaat schoenen van verschillende merken. Op deze manier krijg ik een goed beeld van de verschillende schoenen en kan ik de geblesseerde hardlopers bij ons op de praktijk goed adviseren.

Toen ik door ProRun werd gevraagd om de New Balance FUELCELL REBEL v2 te testen was ik dus ook direct enthousiast.

Unboxing

Toen ik de schoen uit de doos haalde was ik verrast over het gewicht. Want deze schoen is heerlijk licht namelijk: 204 gram! Dit is super licht als je het vergelijkt met de meeste allround hardloopschoenen.

Als ik de veters voor het eerst vast heb test ik altijd twee dingen, de torsiestijfheid en de flexibiliteit van de zool over de lengte.

De torsiestijfheid is hoe stabiel is de schoen als je deze probeert te verdraaien. De FUELCELL REBEL v2 heeft weinig tot geen torsi stijfheid als je de schoen verdraait. Dit betekent in veel gevallen dat de schoen niet super stabiel zal lopen. Dit gaan we wel merken tijdens de eerste meters op de schoen.

De tweede test is de flexibiliteit van de zool over de lengte, die is ook weinig aanwezig, je klapt deze schoen zo dubbel.

Eerste meters

Na de twee bovenstaande testen gedaan te hebben was ik uiteraard heel erg benieuwd hoe de schoen nou aan de voet zou zitten. Bij de eerste paar stappen voelt de zool echt super zacht, lopen op een zacht kussen is mijn eerste gevoel. Kan je hier dan wel hard op lopen? Want dat is wat New Balance zelf over de schoen zegt: ‘’Een allround hardloopschoen waar je zowel rustige als snellere trainingen op kan doen’’.

De eerste hardlooptest die ik op de schoen doe is 45 min rustig lopen. Netjes zone 1 van mijn Stryd powermeter. Ik loop dan ongeveer 4.30/km, en land hierbij op mijn middenvoet. Met deze snelheid en voetlanding werkt deze zool echt super goed voor mij. Ondanks dat er weinig stevigheid in de zool van de schoen zit blijft deze voor mijn gevoel wel netjes stabiel tijdens het hardlopen. Dit bevalt dus prima voor de rustige duurloop! Meestal merk ik met nieuwe schoenen dat ik wat vermoeide voeten krijg na meer dan 30 minuten hardlopen maar dat had ik met deze schoen niet.

Test op snelheid

De tweede test die ik op de FUELCELL REBEL v2 liep was een intervaltraining van 15 min rustig warmlopen, gevolgd door wat loopscholing oefeningen. Daarna het programma van 10 x 300 m in 54 sec met een pauze van 200 m rustig joggen. Tot slot 15 min rustig uitlopen.

Tijdens het inlopen voelde de schoen gelijk aan de eerste duurloop die ik erop deed. Logisch ook want het tempo was ongeveer gelijk. Tijdens de loopscholing oefeningen, zoals knieheffen, hielaanslag etc. merkte ik dat de schoen dit prima aankon. De verende werking van de schoen helpt wel met de dynamische oefeningen.

Als je oefeningen doet waarbij je moet stilstaan op 1 been is het wel wat lastiger om je balans te behouden omdat de schoen zo zacht is.

Tijdens de intervallen liep de schoen top. Zelfs op deze snelheden door de bocht op de atletiekbaan ging het prima. De schoen doorstaat deze test dus goed.

Slijtage van de schoen

Ondertussen heb ik +/- 200 km op deze schoen gelopen en is er nog weinig slijtage aan de zool te zien. Mijn verwachting is dat deze nog wel behoorlijk wat extra kilometers aankan.

Technische informatie over de schoen:

Het is een neutrale hardloopschoen. Dat wil zeggen dat ze geen ondersteunende middenzool hebben gemaakt met een antipronatie ondersteuning. Prima voor de meeste hardlopers dus.

De drop van de zool is 6 mm. Dat is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet van de zool.

Algemeen oordeel

Ik blijf de schoen zeker gebruiken! Vooral voor de rustige herstellopen vind ik hem erg prettig lopen. Als ik de schoen vergelijk met de snellere carbon schoenen gebruik ik die liever voor het snelheidswerk en voor de langere duurlopen gebruik ik toch liever een wat steviger model.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

 • RunHanRun.nl

  Herkenbare review. Ook ik loop met regelmaat op de Rebel v2, en ondanks dat het een mushy zool is, heb je er allereerst prima bounce en energieteruggave van, en ten tweede wil de schoen graag vooruit. Hij mag dan erg zacht zijn, instabiel is hij niet (behalve bij stilstaande oefeningen idd).

  Ook bij langzame tempo’s (onder de 6:00 voor mij) bevalt de schoen prima.
  Wat mij wel opviel, als je er echt voor gaat (110+%), dan vraagt de schoen weer wat ‘extra’ effort van de renner – en op die momenten mis je de carbonplaat…

  De pasvorm is ook zalig! Geen ‘racefit’, en toch lekker stevig om de voet.

  Heerlijke schoen, en erg breed te gebruiken. Van een herstelloopje t/m een PR op de 5, 10 of de halve marathon.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear