Dit is waarom stabiliteit belangrijk is voor een hardloper

Foto: Janneke Poort

Dit is waarom stabiliteit belangrijk is voor een hardloper

Het 2e artikel van Jorin Kamp over het voorkomen van blessures bij beginnende hardlopers.

Veel hardlopers raken geblesseerd, de blessure incidentie onder lopers is extreem hoog als je het vergelijkt met andere sporten. Dit komt omdat het een repeterende sport is. Je doet elke stap nagenoeg hetzelfde. En dat terwijl er toch behoorlijk veel impact bij komt kijken.

Hardlopen is een groot krachtenspel

Door de grote krachten die er tijdens hardlopen op je lijf komen is het zeer belangrijk dat je dit goed kan opvangen. Hiervoor is een goede stabiliteit in je gewrichten belangrijk. Als dit namelijk niet goed zit zie je dat je sneller blessures krijgt. De stabiliteit van een gewricht wordt deels bepaald door de spieren en deels door het type gewricht. In de tabel hieronder zie je de verdeling hiervan.

Gewricht Stabiel/mobiel
Voeten Stabiel
Enkels Mobiel
Knieën Stabiel
Heupen Mobiel
Bekken/Onderrug Stabiel
Bovenrug Mobiel

De gewrichten die vanuit zichzelf stabiel zijn hebben minder sturing van spieren nodig dan de gewrichten die van zichzelf mobiel zijn. Tijdens hardlopen wil je graag je mobiele gewrichten stabiel houden, zoals bijvoorbeeld de heupen. Als je tijdens het hardlopen op 1 been staat is het risico dat je de heup wat naar beneden laat zakken. Dit heeft tot gevolg dat je instabieler loopt. Je kans op heup en/of knieblessures neemt dan toe.

Zo krijg je stabiliteit

Je moet je spieren leren hoe ze je gewrichten moeten stabiliseren. Voor hardlopen betekent dat veel oefeningen doen op 1 been, waarbij je wat door je knie moet buigen. Voor een voorbeeld van een oefening, zie deze video.

Laat je adviseren

Laat je adviseren door een specialist op het gebied van hardlopen. Het is belangrijk om je zwakke plekken in kaart te brengen zodat je weet waar in je lichaam de stabiliteit kan verbetert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid