Uw cardiovasculaire systeem is niet hersteld

Uw cardiovasculaire systeem is niet hersteld

Ben ik nog niet hersteld van mijn 24 kilometer door de duinen?

Maandagmorgen.

Ik lig op de bank en wacht op een piepje.

Een trilling op mijn pols, daarna een piepje en ik ga staan.

30 seconden wachten. Voor de vorm kijk ik op mijn horloge, maar eigenlijk ga ik ervan uit dat mijn Polar hetzelfde zegt als mijn gevoel: ik ben weer topfit.

Uw cardiovasculaire systeem is niet hersteld

Huh? Dat had ik niet verwacht.

Zondag had ik met hardlooptrainer Klaas en neef Mark een schitterende route door de duinen gelopen. We waren begonnen bij Santpoort Noord en hadden 24 kilometer genoten van duinen, zand, zee, zon, smalle paadjes, een breed strand en na 19 kilometer hadden we een dip genomen in een brak wed. De route had ik opgeladen via Komoot naar mijn Polar. Dat blijft iedere keer een feestje: hardlopen op onbekend terrein en een betrouwbare navigatie op mijn pols waardoor ik de mooie paadjes zo in mijn schoot geworpen krijg.

We hadden relaxed gelopen en na de route dronken we een kopje thee bij de auto.

Kortom: een ideale zondagmorgen.

Het voelde niet als een zware training, eerder als een verrukkelijke dag.

De orthostatische test van Polar deed ik routinematig. Iedere maandag doe ik de test om te zien hoe mijn herstel ervoor staat.

De test is eenvoudig om te doen. Ik doe een hartslagmeterband om en ga rustig liggen. Als ik rustig lig zet ik mijn horloge aan. Na een half minuutje krijg ik een signaal en dan moet ik een halve minuut gaan staan. Na de minuut krijg ik informatie over mijn hartslag en hartslagvariabiliteit.

Het bevreemd me dat ik niet hersteld ben.

Eerder had ik al geconstateerd dat drie bier drinken een grote impact heeft op mijn HRV en herstel. Maar zondag heb ik alleen thee gedronken én gezond gegeten.

In de week van 14 december tot 20 december had ik 48 kilometer gelopen. Da’s ook niet meer dan afgelopen weken.

Het enige dat anders is, is de krachttraining.

Sinds 1 december doe ik krachttraining. Op de Polar zitten verschillende programma’s die je thuis kunt doen onder de naam FitSpark.  Er zijn verschillende niveaus, maar met het laagste niveau heb ik al de grootste de moeite. De eerste keer dat ik de dame van Polar een Side arm balance with reach (op mijn Nederlands ingestelde horloge: push up met rotatie) zag doen, leek het simpel. Maar de 40 seconden maak ik niet vol, want ik ga helemaal stuk op deze simpele oefening.

Ook met de crunches (in het Nederlands ook crunches) en de back extension (in het Nederlands ook back extension volgens mijn horloge) heb ik meer moeite dan ik dacht. In het begin van een oefening vraag ik me midden in mijn woonkamer af wat ik aan het doen ben, maar na 10 minuten voel ik mijn spieren en heb ik het gevoel dat ik nogal nuttig bezig ben.

Maar ja: een goede core is voor lopers op PR-jacht een punt van aandacht

Dus pak ik mijn matje en doe trouw de oefeningen.

Ik merk dat ik sterker word. En ik voel me ook fitter. Van 2014 tot 2019 heb ik nagenoeg alleen maar getraind volgens het 14-kilometer-schema. Het voordeel van dat schema was dat ik nooit in de knel kwam met mijn herstel. Dit jaar ontdek ik hoe het is om meer te trainen. Vooral voor de lol, zodat ik lange trainingen van 25 km+ kan doen en nieuwe routes ontdekken. Maar ook om te zien hoe mijn lichaam reageert. Wat is een goede omvang: 40 km, 60 km, 80 km of 100 km+ per week?

Wellicht dat mijn krachttraining in combinatie met hardlopen in combinatie met mijn  dipjes in de gracht nu toch wat teveel is voor mijn lichaam?

Een dagje rust dan maar.

Dinsdag doe ik opnieuw de test.

Uw cardiovasculaire systeem is hersteld

Yes. Ik mag weer. Rennen en ontdekken.

Heb jij al een Polar V2? Lees dan ook de vorige blog over de Polar Performance Test: 220 minus je leeftijd is echt verleden tijd.

*Hier vijf oefeningen waar je in rondes doorheen wordt genomen:

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Walter

  Ik denk dat Polar en Koen de Jong eigenlijk slechts 1 boodschap hebben: Koop zo snel mogelijk de POLAR VANTAGE V2!!!!

  • Koen de Jong

   Haha, nou Walter welk horloge je koopt maakt mij natuurlijk niet zoveel uit. Polar is vermoedelijk wel blij als je zo snel mogelijk een Vantage V2 koopt. Maar het is een duur ding, dus niet iedereen zal er eentje willen/kunnen kopen. Ik ben er wel errug blij mee. Vooral van de functie om routes in te laden en dan genavigeerd te worden, word ik vrolijk. Heb jij een hartslagmeter?

 • Paula Benders

  Volgens Polar duurt de orthostatische test 4 minuten. 2 minuten liggen en 2 minuten staan.

  • Koen de Jong

   Ah, is dat zo lang. Ik heb het eigenlijk nooit getimed. Als het rondje vol was, dan stopte ik met de test. Het voelde als 2 x 1 minuutje, blijkbaar is het langer. Nog meer tijd om te relaxen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear