Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt?

Door
Sebastiaan Timmermans
15 oktober 2016 00:00
Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt?
beels shutterstock
Acht Amsterdam Arena's vol. Zoveel lopers krijgen jaarlijks te maken met een blessure (voor degenen die niet weten hoeveel mensen in de Amsterdam Arena passen: dat zijn er 50.000). Dus is deze vraag gerechtvaardigd de vraag: Wat doen de lopers er zelf aan en zijn die blessures te voorkomen?

Verhelpen

Eigenlijk is er maar één echte remedie tegen het krijgen van blessures en dat is zorgen dat je er geen oploopt. De site veiligheid.nl zette op een rijtje welke methodes effect hebben en nog wetenschappelijk onderbouwd zijn ook.

Een opvallende conclusie luidt bijvoorbeeld dat er geen verschil is in blessurerisico tussen lopers die een zeer geleidelijke trainingsopbouw hanteren en lopers die dit minder doen. Dat blijkt uit onderzoek onder lopers van de vier mijl van Groningen.

Natuurlijk zijn er wel andere zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van blessures. In het geval van knieblessures zijn bijvoorbeeld trainingen die zich richten op het 'landen en wenden' effectief. Ook balanstraining doet een duit in het 'blessure-voorkomzakje', dat is vooral handig bij het voorkomen van knie- en enkelblessures. Het meta-onderzoek van veiligheid.nl concludeert verder dat er voor de leek weinig betrouwbare informatie te vinden is over maatregelen die je kunt nemen om blessures te voorkomen.

Vijf belangrijke maatregelen om blessures te voorkomen:

1 Doe een warming-up

2 Schaf regelmatig nieuwe hardloopschoenen aan

3 Heb je eerder een enkelblessure gehad? Draag dan een brace of tape

4 Pas de juiste trainingsopbouw toe

5 Doe spierversterkende oefeningen

Atletiektrainer Wim Schoots vat het in het artikel als volgt samen: 'Doe het gewoon rustig aan, geniet ervan, luister naar uw lichaam en niet naar het hardloopschema waar u mee bezig bent.'

Pijn

Natuurlijk zal het regelmatig voorkomen dat je als loper pijn hebt. Dat komt vaak door overbelastingsblessures. Daarom nog een aantal tips hiervoor, of beter gezegd: hier tegen.

- Als de pijn snel verdwijnt wanneer je klaar bent met hardlopen, kun je gerust doorgaan met lopen.

- Wanneer de pijn de volgende ochtend nog aanwezig is, kun je beter je volgende twee trainingen aanpassen qua intensiteit en trainingsduur. Loop dan op een rustig tempo de helft van wat je eigenlijk zou moeten lopen.

- Loop NOOIT door de pijn heen.

- Blijft de pijn langer duren, train dan gewoon twee tot drie weken helemaal niet. Wil je toch bewegen? Doe dan deze periode aan zwemmen, wandelen of fietsen. Dat is veel minder belastend.

- Heb je na deze weken rust nog steeds pijn? Dan is het echt tijd om dokter of fysiotherapeut te bezoeken. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • jan
  "Heb je eerder een enkelblessure gehad? Draag dan een brace of tape" Wat is dat nu voor advies, volgt iedereen dat, dan kan heel Nederland aan de brace of ingetaped want bijna iedereen heeft ooit wel een enkel verzwikt. wat is er mis met trainen van de reflexen zodat je niet over elke stoeptegel je enkel zwikt? Overigens "wetenschappelijk onderbouwd" bij een onderzoek onder lopers van de 4 van Groningen... weinig representatief voor risico op problemen (want die lopen direct een halve marathon voor het goede doel)
  Reactie geplaatst op 16/10/16 om 21:31 uur
 • Arend Ouwehand
  Bij een overbelasting blessure kan massage zorgen voor ontspanning. En zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren.
  Reactie geplaatst op 12/06/15 om 21:24 uur
 • Aat Kerpershoek
  Ik dacht de manier van rekken als op bovenstaande foto door de AU tegenwoordig sterk wordt afgeraden.
  Reactie geplaatst op 09/06/15 om 22:51 uur

Loopkalender

23
juni