Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt?

Door
Sebastiaan Timmermans
6 januari 2019 00:00
Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt?
Acht Johan Cruijff Arena's vol. Zoveel lopers krijgen jaarlijks te maken met een blessure (voor degenen die niet weten hoeveel mensen in het stadion passen: dat zijn er circa 50.000). Dus is deze vraag gerechtvaardigd: wat doen lopers er zelf aan en zijn die blessures te voorkomen?

Verhelpen

Eigenlijk is er maar één echte remedie tegen het krijgen van blessures en dat is zorgen dat je er geen oploopt. De site veiligheid.nl zette op een rijtje welke methodes effect hebben om blessures zo goed mogelijk te voorkomen en die manieren zijn nog wetenschappelijk onderbouwd ook.

Een opvallende conclusie luidt bijvoorbeeld dat er geen verschil is in blessurerisico tussen lopers die een zeer geleidelijke trainingsopbouw hanteren en lopers die dit minder doen. 

Natuurlijk zijn er wel andere zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van blessures. In het geval van knieblessures zijn bijvoorbeeld trainingen die zich richten op het 'landen en wenden' effectief. Ook balanstraining doet een duit in het 'blessure-voorkomzakje'. Zo'n training is vooral handig bij het voorkomen van knie- en enkelblessures. Het meta-onderzoek van veiligheid.nl concludeert verder dat er voor de leek weinig betrouwbare informatie te vinden is over maatregelen die je kunt nemen om blessures te voorkomen.

Vijf belangrijke maatregelen om blessures te voorkomen:

Maar natuurlijk zijn die maatregelen er voldoende en ook wij schrijven er regelmatig over. Hier vijf basis maatregelen die je kunt nemen:

1: Doe een warming-up

2: Schaf regelmatig nieuwe hardloopschoenen aan

3: Heb je eerder een enkelblessure gehad? Draag dan een brace of tape

4: Pas de juiste trainingsopbouw toe

5: Doe spierversterkende oefeningen

Atletiektrainer Wim Schoots vat het in het artikel als volgt samen: 'Doe het gewoon rustig aan, geniet ervan, luister naar uw lichaam en niet naar het hardloopschema waar u mee bezig bent.'

Pijn

Natuurlijk zal het regelmatig voorkomen dat je als loper pijn hebt. Dat komt vaak door overbelastingsblessures. Daarom nog een aantal tips hiervoor, of beter gezegd: hier tegen.

1: Als de pijn snel verdwijnt wanneer je klaar bent met hardlopen, kun je gerust doorgaan met lopen. Houd de pijn natuurlijk wel in de gaten.

2: Wanneer de pijn de volgende ochtend nog aanwezig is, kun je beter je volgende twee trainingen aanpassen qua intensiteit en trainingsduur. Loop dan op een rustig tempo de helft van wat je eigenlijk zou moeten lopen.

3: Loop nooit door de pijn heen.

4: Blijft de pijn langer duren? Train dan gewoon twee tot drie weken helemaal niet. Wil je toch bewegen? Doe dan aan zwemmen, wandelen of fietsen. Dat is veel minder belastend. Overweeg een bezoek aan de dokter of fysiotherapeut.

5: Heb je na deze weken rust nog steeds pijn? Dan is het echt tijd om de dokter of fysiotherapeut te bezoeken. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Gregor Keulen
  Bij het eerder hebben van een enkelblessure een brace dragen of tapen? Dat is waardeloos advies! Beter ga je in samenwerking met een fysiotherapeut oefeningen doen om je enkel te verstevigen/optimaliseren voor het hardlopen. Daarnaast kan een sportfysiotherapeut ook adviezen geven over je "gang" dus hoe je loopt. Tape niets in en draag geen brace, tenzij een sportarts, fysiotherapeut of podotherapeut dit aan je voorschrijft!!!!!
  Reactie geplaatst op 09/01/19 om 08:22 uur
 • Hans Verbeek
  Goede adviezen, behalve dat van die schoenen. Door nieuwe schoenen met veel demping kunje weer lekker hard stampen, grote stappen maken (overstriding) en op je hak landen. Die comfortabele schoenen vergeven je een slechte techniek. Als de demping uit je schoenen verdwijnt, word je gedwongen om kleinere stappen te maken en je voeten behoedzaam neer te zetten. Ik loop nu 4 jaar op blote voeten. Ik heb dat voorzichtig opgebouwd en heb nu eigenlijk nooit meer blessures.
  Reactie geplaatst op 05/07/17 om 13:52 uur
 • Bert Michielsen
  IMHO : investeer in je looptechniek. veel effectiever dan hardloopschoenen vol met gel en extra schuim, onderaan, vooraan, achteraan en eventueel nog wat opzij in geval van pronatie. spieren die ondersteund worden worden zwak. zwakke spieren maken je geblesseerd. 1 keer per week blootsvoets lopen of met minimale schoenen indien blootsvoets niet mogelijk is om al die spiertjes in je voeten sterker te maken, ik ben er zelf heel recent nog mee begonnen. Nog iets te vroeg om nu al conclusies te trekken, maar ik verwacht er veel van.
  Reactie geplaatst op 03/07/17 om 11:57 uur
 • jan
  "Heb je eerder een enkelblessure gehad? Draag dan een brace of tape" Wat is dat nu voor advies, volgt iedereen dat, dan kan heel Nederland aan de brace of ingetaped want bijna iedereen heeft ooit wel een enkel verzwikt. wat is er mis met trainen van de reflexen zodat je niet over elke stoeptegel je enkel zwikt? Overigens "wetenschappelijk onderbouwd" bij een onderzoek onder lopers van de 4 van Groningen... weinig representatief voor risico op problemen (want die lopen direct een halve marathon voor het goede doel)
  Reactie geplaatst op 16/10/16 om 21:31 uur
 • Arend Ouwehand
  Bij een overbelasting blessure kan massage zorgen voor ontspanning. En zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren.
  Reactie geplaatst op 12/06/15 om 21:24 uur
 • Aat Kerpershoek
  Ik dacht de manier van rekken als op bovenstaande foto door de AU tegenwoordig sterk wordt afgeraden.
  Reactie geplaatst op 09/06/15 om 22:51 uur

Loopkalender

23
juli