Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat?

Door
redactie Redactie
6 mei 2019
Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat?

Veel trainers geven aan hun lopers het advies dat ze moeten "luisteren naar hun lichaam". Hiermee proberen ze je bewust te maken van je fysieke toestand voor, tijdens en na de training. Dit is van belang omdat een trainer weliswaar een trainingsplanning voor jou heeft gemaakt, maar of jij fysiek op dat moment de beoogde training aankunt kan de trainer aan de buitenkant niet direct zien. 


Dit luisteren naar je lichaam is iets wat je geleidelijk aan moet leren. Door het waarnemen van diverse lichaamssignalen kun je dit luisteren ontwikkelen en uiteindelijk ben je dan beter in staat om in te schatten of je bijvoorbeeld een training wel of niet moet doen


Mijn lichaam zegt: " stop met trainen, je bent moe", maar ben ik nu gewoon niet gemotiveerd, ben ik echt moe of ben ik overtraind?


Mijn lichaam zegt: "die spier roept: au", maar is het nu een lichte spierpijn of een voorbode van een spierscheuring?


Alleen ervaren lopers herkennen dat subtiele verschil, vaak geleerd door schade en schande. Dat pijntje betekent een dreigende blessure. 


Een hulpmiddel om het luisteren naar je lichaam te ontwikkelen is  door gebruik te maken van de EMI tabel. Dit staat voor Ervaren Mate van Inspanning. Het is een schaal van 1 tot 10 waarin je door middel van een cijfer aangeeft hoe je de training hebt ervarenHet getal geeft aan hoe zwaar deze training was. Hierbij is het van belang dat het gekoppeld wordt aan factoren zoals: 

- Inhoud van training ( zwaar of  licht, kort of lang) 

- Weersomstandigheden (wind, regen, temperatuur)

- Gezondheidstoestand (verkouden, drukke dag, stress op werk of thuis) 


Dit zijn allemaal factoren die meespelen in hoe jij je voelt. Als je dit consequent doet, dan ontwikkel je geleidelijk aan een beter mechanisme om naar je lichaam te luisteren. 


Je kunt dit verder ondersteunen door bovenstaande zaken in een trainingsdagboek te schrijven. Daarin kun je ook dagelijks je rustpols, lichaamsgewicht, uren slaap, motivatie voor de training, pijnklachten, vermoeidheidsgevoel etc. vermelden.


Het lijkt een hele lijst om bij te houden, maar je zult merken dat je na verloop van tijd beter in staat bent om naar je lichaam te luisteren. En daar pluk je echt de vruchten van.


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Joop Vermeer
  Voor mijn loopgroep en mezelf
  Reactie geplaatst op 08/05/19 om 09:25 uur
 • jan
  Hoe zwaar een training wordt ervaren zegt weinig op het punt van luisteren naar je lichaam. Luisteren naar je lichaam begint bij het inlopen - hoe voelt het lichaam en kan ik daar mee gaan trainen, na het inlopen - is alles los en soepel of moet ik een lichtere/andere/geen training doen, tijdens het trainen - ervaar ik pijntjes die maken dat ik (on)bewust iets anders ga lopen dan normaal met als risico een overbelastingsblessure op een ander deel van het lichaam, na de training - wat voel ik bij het uitlopen aan onregelmatigheden - en vervolgens de volgende dag - heeft de training geresulteerd in een pijntje (en hoe lang houd dat pijntje vervolgens aan).
  Reactie geplaatst op 09/07/17 om 12:11 uur
 • Joop Vermeer
  Goede informatie
  Reactie geplaatst op 31/08/15 om 07:57 uur

Loopkalender

18
september