Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het lopen van een marathon

Door
redactie Redactie
14 oktober 2018 00:44
Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het lopen van een marathon
Wat gebeurt er eigenlijk gedurende de marathon met je lichaam? En hoe gaat het lichaam om me die zware beproeving? 

De man met de hamer ?Het grootste probleem is je voorraad 'brandstof' voor onderweg. Wanneer die weg is kom je de 'man met de hamer' tegen. Rond kilometer 30 zijn in de regel je glycogeen voorraden uitgeput en schakel je over door je overlevingsvoorraden van vet en proteïne in je lichaam op te eten.

Je kunt dit gedeeltelijk weer met energie dranken aanvullen,dit heeft echter maar een gelimiteerd effect. Je lichaam houdt er niet van om tijdens inspanning vloeibaar voedsel in te nemen maar in een marathon moet je wel.

Je lichaam verliest tijdens de marathon door transpiratie en de ademhaling veel vocht. Een paar uur intensieve ademhaling lijdt al tot een aanzienlijk vochtverlies. De hoeveelheid vocht die je verliest verschilt van persoon tot persoon.

Een meer dan gemiddelde loper die een marathon rond de drie uur loopt, verliest gemiddeld 3 tot 5 kilogram aan vocht. Voor ieder kilogram die je hebt verloren moet je 1,5 liter water drinken om het weer te compenseren. Om te bepalen hoeveel vocht je moet innemen na de marathon kun je het beste voor en na de marathon jezelf naakt te wegen. 

Spierbeschadigingen ?Gedurende de marathon worden de spiervezels door het constante 'stampen op de grond' via micro-scheurtjes beschadigd. Het lichaam zal proberen de schade tijdens de inspanning te repareren en tevens proberen te voorkomen dat er nog meer schade optreedt. De zwelling die kunnen optreden geven in feite de boodschap: "doe me dit niet aan!"

Er kan ook nog kramp optreden. Kramp kun je krijgen door een combinatie van vermoeidheid en uitdroging in de spier. Je kunt door een goede voorbereiding en onderweg regelmatig drinken, kramp meestal voorkomen. 

Iedere pas die je maakt is het equivalent van 2 tot 3x van je lichaamsgewicht. Dit heeft tot gevolg dat na de finish twee centimeter kleiner bent geworden. Bij een gemiddelde pas staat een voet circa 200 milliseconden op de grond en zweeft circa 500 milliseconden in de lucht. 
Zodra de vermoeidheid begint op te komen, word je pas minder efficiënt en sta je langer op de grond. Doordat je langer op de grond staat, heeft het lichaam meer tijd om de 'krachten' te absorberen. Het gevolg hiervan is dat je voeten, knieën en heupen pijn kunnen gaan doen.

Na de finish kan er sprake zijn van duizeligheid. Dit ontstaat doordat  de 'spierpomp' die tijdens de marathon inspanning actief is, na afloop weer zich opnieuw moet instellen. Dit heeft tot gevolg dat je wat draaierig kunt gaan voelen. Dit verschijnsel duurt maar even.

?Als je thuis bent gekomen ga dan met je benen omhoog liggen en geniet na van je prestatie! De daarop volgende dagen rust nemen en geleidelijk aan weer beginnen met wandelen en rustig loslopen!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Joop
  V.w.b. een Ultra hierbij wat eigen ervaring van een 12 uurs loop op een 400 meter baan. Relevant is hierbij wel de training. Ik heb als voorbereding minimal 1x per week 2-4 uur rondjes gelopen (in het donker en bij alle weersomstadigheden) op een op een atletiekbaan. Dit om te wennen aan de ondergrond en aan het geestdodende effect van de rondjes. De loop zelf. De eerste uren is het gewoon lopen en lopen. Na 7 uur kwam de man met de hamer en door het karakter van de loop is dan ook de motivatie uiterst laag. Even een kwartiertje pauze en een paar koppen koffie en vervolgens in een aangpast tempo verder. Hierbij is regelmatig wandelen geen schande. Wat me opviel is dat het laatste uur, meer en meer deelnemers last hadden van gewrichtsproblemen (knie, heup). V.w.b. innname drank en voedsel, ben ik na circa 15 km begonnen met afwisselend iets zoets en zouts in te nemen. Dus 800m, zoet hapje, 800 m, water, 800m, zout hapje. Bewust geen gel genomen of iets dergelijks daar had ik niet op getraind. Hapje is hierbij: zout: 1 stuks Tuc of een paar chipjes en zoet een kwart snee krentebrood of een klein stukje fruit. Dit was ook v.w.b. de maag prima vol te houden gedurende langere tijd. Voor de rest had het lichaam na afloop enkele dagen last van spierpijn (de microscheurtjes) en 2 gigantische blaren.
  Reactie geplaatst op 17/10/18 om 12:50 uur
 • Christiaan
  Wat dan rond ultra runners of triatleten? Die vallen niet om bij km 30.
  Reactie geplaatst op 17/10/18 om 09:26 uur
 • jan kruit
  Als je zonder veel schade aan je spieren en niet ambitieus bent moet je de marathon op een tempo lopen 30 sec langzamer per km alsdat je in je langste duurlopen deed..Ik heb zo verschillende marathons heerlijk uitgelopen.
  Reactie geplaatst op 13/03/16 om 18:37 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
maart