Top 4 slechtste diëten voor hardlopers

Door
Michel Bien
22 oktober 2018 06:00
Top 4 slechtste diëten voor hardlopers
Slechte eet gewoonte
Er zijn veel hardlopers die ook nog wat kilo’s willen kwijtraken. Wat is dan beter dan het hardlopen te combineren met een dieet? Het uitzoeken van een passend dieet om zowel je hardloopdoel als ook je gewichtsdoel te bereiken is met het huidige aanbod van diëten best lastig. Ik heb mij verdiept in meerdere bekende diëten, en de volgende 4 kun je beter links laten liggen:

Op 4: Sonja Bakker. 

Een onderzoek naar onwaarheden in dieetboeken levert op dat tweederde van de uitspraken in willekeurige dieetboeken niet kunnen worden onderbouwd met goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. De boeken van Sonja Bakker zijn geen uitzondering. ‘Koffie onttrekt vocht aan je lichaam’, en: ‘van witte wijn krijg je cellulitis’ zijn er twee die de moeite van het vermelden waard zijn. Het allerbelangrijkste kritiekpunt is dat de samengestelde menu’s van Sonja Bakker tussen de 800 en 1300 calorieën per dag bevatten. Een gemiddelde vrouw heeft 2000 calorieën nodig, en een gemiddelde man ongeveer 2500. Dat is dan nog zonder de extra energie die wordt verbrand tijdens zwaar werk of hardlopen. Het Sonja Bakker dieet volgen leidt dus tot een situatie waarin tekorten worden opgebouwd. Dit zal zorgen voor een trager herstel van de spieren en een achteruitgang van de prestaties. 

Op 3: het (nieuwe) Atkins dieet

Het nieuwe Atkins dieet is verbeterd en focust lang niet alleen meer op eieren en biefstuk. Aldus het reclamefilmpje. En eerlijk gezegd is het aanbod aan menu’s best aardig en kunnen meerdere recepten zo in een gezond eetpatroon, ook voor de hardlopers. Waarom dan toch een negatief advies voor de hardlopers? Het Atkins dieet heeft een aantal bijzondere kenmerken, waarvan er drie in het oog springen. Het dieet kenmerkt zich doordat het koolhydraatarm is. Deze term is om te beginnen al niet handig, aangezien het een macronutriënt betreft. Een zeer breed scala aan voedingsmiddelen bevat koolhydraten, van zeer ongezond (geraffineerde suiker en frisdrank) tot zeer gezond (zilvervliesrijst en fruit bijvoorbeeld). Het Atkins dieet adviseert uiteraard om de ongezonde gesuikerde producten uit het dieet te schrappen, maar alleen al door de woordkeuze dragen ze bij aan de grote verwarring die er heerst omtrent koolhydraten. Uiteindelijk gaat het om de productkeuze en niet de keuze voor een macronutriënt. Voor hardlopers zijn koolhydraten de brandstof waarmee de prestatie wordt geleverd, en ze zijn nodig om de verbruikte glycogeenvoorraad in de spieren weer aan te vullen. Dit maakt dat een koolhydraatarm dieet geen goede keuze is. Daarnaast heeft het Atkins dieet meerdere fasen om het doel van gewichtsverlies te bereiken, verbonden al allerlei eetregels. Probeer dat maar eens te combineren met je hardloopplanning! Dit is erg lastig omdat een hardloper zijn eten het beste kan afstemmen op de hardloopmomenten en trainingsopbouw. Als laatste kritiekpunt: het Atkins dieet adviseert ook de consumptie van grote hoeveelheden vleeswaren (rundvlees, varkensvlees). Alhoewel bewerkt vlees (zoals knakworst) terecht wordt afgeraden, is een hoge consumptie van gewone vleeswaren ook niet gezond. In meerdere studies is aangetoond dat een koolhydraatarm dieet in combinatie met hoge vleesinname de kans op het krijgen van hart en vaatziekten verhoogt. Het is niet voor niets dat minder vlees eten ook in de nieuwe Amerikaanse richtlijnen wordt geadviseerd.

Op 2: Herbalife

De adviezen op de internetsite van Herbalife kloppen: eet net iets minder dan je nodig hebt (500 kcal minder om precies te zijn) en je zult verantwoord afvallen. Echter aangekomen op de pagina van het maaltijdenplan wordt voor alle maaltijden behalve de warme prak een Herbalife product geadviseerd. Dit wordt gepromoot als ‘evenwichtig’ en ‘uitgebalanceerd’. Dit advies houdt echter globaal in dat 75% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid energie komt uit poeders en (eiwit)repen. Nu is het zo dat deze producten gevuld zijn met koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen, waardoor de benodigde hoeveelheden wel juist zijn. Maar dat betekent zeker niet dat dit een gezond alternatief is voor echt eten.  Van echte voeding (volle granen, peulvruchten, fruit, groente, noten, plantaardige oliën) is aangetoond dat het beschermend werkt tegen hart en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Deze effecten worden niet alleen door vitaminen en mineralen veroorzaakt maar door een complex geheel van duizenden bioactieve stoffen genaamd fytochemicaliën. Die zijn niet in een pil, reep of poeder te vangen. Een keuze voor de maaltijdvervangers van Herbalife zorgt  er in de praktijk voor dat je de gezondheidsbevorderende effecten van echt eten misloopt. En aangezien de meeste hardlopers toch ook lopen voor hun gezondheid zijn de maaltijdvervangers van Herbalife geen goed idee.

Op 1:Het Cambridge dieet. 

Het Cambridge dieet heeft meerdere varianten, die vallen onder de noemers Very Low Calory Diet (VLCD) en Low Calory Diet (VCL). De VLCD variant heet in dit geval Cambridge 500 en bevat zoals de naam al doet vermoeden maar 500 calorieën. Voor een hardloper is deze lage calorie inname echt heel slecht. De Cambridge 800 variant is eigenlijk niet veel beter. Er komen te weinig voedingsstoffen binnen om goed te kunnen presteren, en het spierherstel na trainingen zal niet of nauwelijks plaatsvinden. Door de zeer lage energie inname is het zelfs waarschijnlijk dat het lichaam de eigen spiermassa zal aanspreken om het tekort aan energie op te vangen. Dan verlies je dus spiermassa en daarmee de benodigde kracht die nodig is voor goede prestaties. Meerdere cardiologen wijzen ook op het verhoogde risico op het krijgen van een hartaanval door het meermaals volgen van een crashdieet. Daarnaast krijgt een of de vier mensen die een dergelijk dieet volgt last van nierstenen. Dat loopt natuurlijk niet prettig.

Samenvattend kan worden gesteld dat meerdere diëten totaal niet zijn afgestemd op de behoefte van de hardloper, waardoor er tekorten zullen ontstaan wat een negatief effect zal hebben op de prestatie. In een aantal gevallen zal de gezondheid zelfs in het geding komen doordat er tekorten optreden en teveel van de gewone voeding wordt vervangen. Hoe moet het dan wel? Een juiste balans van de juiste hoeveelheden echte voeding, verspreid over de dag en rondom de sportmomenten kan er wel toe bijdragen dat de sportieve hardloopdoelen worden gehaald, ook in combinatie met een beoogd gewichtsverlies. In sommige gevallen kunnen supplementen ook van pas komen. Hoe dit precies zit zal ik in volgende artikelen bespreken.

drs. Michel Bien
Sportvoedingsadviseur, Medisch Bioloog


Bronnen:
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Michel
Michel Bien
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Tom
  Grappig dat de wereldtop van de marathonlopers Herbalife gebruikt ter aanvulling en het totaal niet toepast op de wijze waarop het wordt omschreven. Ooit een lezing bijgewoond waar Kevin Kimetto en Wilson Kipsang spraken en vertelden over hun voeding en training. Ga je de betrouwbaarheid van het artikel toch meteen aardig in twijfel trekken in een tijd waarin iedereen denkt wat zinnigs over voeding te melden te hebben.
  Reactie geplaatst op 26/10/18 om 12:19 uur
 • Paul
  Ben het helemaal met Lilian eens. Ben zelf 30 kilo afgevallen in een jaar tijd. Het enige wat ik heb gedaan is de extraatjes laten staan en de frisdrank. Niet een ingewikkeld dieet, maar gevarieerd de schijf van vijf. Aardappels, groenten, vlees, vis, pasta's, rijst, fruit, patat, pizza. Je kan alles eten. Daarnaast inderdaad lekker sporten om meer koolhydraten te verbranden. Wanner je meer kcal verbrand dan je opneemt val je af en daar hoef je geen ingewikkelde dingen voor te doen.
  Reactie geplaatst op 26/10/18 om 07:53 uur
 • Lilian
  Ben ik 1,5 jaar tijd 24 kilo kwijtgeraakt. Het is vooral psychisch de knop om: ik wil het niet ipv ik mag het niet. Bewust eten en af en toe zondigen, zodat het leuk blijft. én harlopen natuurlijk (-; En goede alternatieven zoeken voor chips. Minder snoepen=gelijkmatiger boedsuikerspiegel= minder trek. Niks ingewikkelde diëten.
  Reactie geplaatst op 25/10/18 om 11:44 uur
 • Michel
  Jan vraagt: waarom een nadruk op koolhydraten? Omdat ze ook in veel gezonde voeding zitten en die zorgen dat je beter presteert, sneller hersteld en minder snel ziek wordt.Dat staat los van de energievoorraad in ons lichaam die idd genoeg is om niet uitgeput te raken met normale trainingen.
  Reactie geplaatst op 26/06/17 om 21:26 uur
 • Jet
  over omzetten van verbranding van koolhydraten naar vetverbranding(ik citeer site): weet iemand iets van sportvasten? En dan bedoel ik dus niet wat op betreffende site staat?
  Reactie geplaatst op 15/01/17 om 19:40 uur
 • Marlies
  Het artikel klopt van geen kanten: alleen bij het stuk over Herbalife gaat het welgeteld één keer goed ("500 kcal") verder zit de auteur er steeds een factor 1000 (!!!) naast. Als de tekst 100 keer beter klopt dan dat, dan is het nog steeds niet best....
  Reactie geplaatst op 15/01/17 om 13:44 uur
 • Martin Bleecke
  Jullie code is zo beroerd dat ik steeds een foutmelding krijg
  Reactie geplaatst op 15/01/17 om 11:02 uur
 • Jan
  Hardlopers hebben veel koolhydraten nodig. Klinkt logisch. Maar de "suiker"voorraad in ons lichaam is ongeveer 1200-1800 kcal groot. Daar kan je best een tijd op lopen. Waarschijnlijk zelfs veel langer dan het gros van de lopers daadwerkelijk doet. Uitputting van je suikervooreaad kom je in training of op kortere afstanden niet of nauwelijks tegen. Waarom dan toch die nadruk op koolhydraten?
  Reactie geplaatst op 15/01/17 om 10:39 uur
 • Paul
  VOEDINGSWET nr. 1: vooral afwisseling in het eten en hou je aan de \'schijf van vijf\'. Een gemiddelde mens bestaat niet. Dus denk vooral goed na hoeveel kcal voor jezelf genoeg zijn en hoeveel kg je wilt afvallen. Als je 8 uur per dag een beetje in beweging bent, dan gebruik je die dag al snel 500kcal meer vergeleken bij iemand die zittend werk doet en \'s avonds ook nog tv kijkt. Door veel vlees te eten krijgt men als snel teveel \'foute\' cholesterol binnen. Dus matig met vlees (max. 75gr./dag), vaker vis (uitgezonderd paling). En: 3 kopjes koffie met één klontje suiker is zo ongezond nog niet. Ter vergelijking: 1 glas fris bevat al snel 7 klontjes.
  Reactie geplaatst op 14/09/15 om 10:56 uur
 • Kees
  Ik word er nu echt wanhopig van dat ProRun artikelen standaard niet kilocalorieën maar calorieën vermelden. Het is vechten tegen de bierkaai. Lopen de schrijvers dan ook slechts 42 meter? En rijden ze 100 meter per uur?
  Reactie geplaatst op 04/09/15 om 20:46 uur
 • marie-annevan der Net
  Wat is dat toch met al die onzin over een dieet. Gewoon gezond alle voedingsstoffen tot je nemen in gematigde hoeveelheden, ev. aangevuld met een Multi vitaminepreparaat met mineralen.
  Reactie geplaatst op 03/09/15 om 21:22 uur
 • Ger
  +1 voorChristine
  Reactie geplaatst op 01/09/15 om 15:02 uur
 • Christine
  Kan met de komende afvaltips (w.o. supplementen) ook rekening gehouden worden met een veganistische levenswijze?
  Reactie geplaatst op 01/09/15 om 12:41 uur


Loopkalender

25
juni