Het is begin juni 2021. Gisteren heb ik mijn eerste vaccinatieprik gekregen. En twee weken geleden heb ik per post de medaille ontvangen voor de virtuele marathon die ik in oktober 2020 (!) heb gelopen. De uitreiking duurde met zeven maanden tussentijd veel langer dan bij een echte wedstrijd (meteen na de finish), maar ‘beter laat dan nooit’. Kortom, het is tijd om terug te kijken op wat COVID-19 en alle maatregelen daaromheen voor invloed hebben gehad op ons hardlopen. Hieronder een lijstje met vijf punten.
1. Gezondheidsrisico’s
Als dit lijstje een ‘top 5 lijstje’ was geweest, had dit punt met stip op één gestaan. COVID-19 heeft natuurlijk de grootste impact gehad op onze gezondheid. Voor hardlopers kan daar in één adem aan worden toegevoegd: op onze hardloopprestaties. Indien we waren besmet, zijn die gevolgen in het beste geval nihil of mild en tijdelijk geweest, zodat we slechts even niet konden sporten en daarna weer ons trainingsschema konden hervatten. Maar het coronavirus heeft ook heftigere vormen aangenomen, variërend van een IC-opname of twee maanden of meer ziek en nauwelijks meer inspanning kunnen leveren (ook bij gezonde, jonge mensen, helaas) tot ‘long-COVID’ met blijvende schade op lange termijn. Met dat in gedachten hebben degenen die dat gespaard is gebleven mogelijk nog meer genoten van iedere keer onbezorgd hardlopen. Snel herstel en veel beterschap toegewenst aan iedereen die (nog steeds) de gevolgen van COVID-19 ondervindt!
2. ‘You don’t know what you have until it’s gone’
Zijn we meer gaan waarderen wat we altijd voor lief namen? Ik hoop het. Tijdens de lockdowns sloten de atletiekbaan, de sportschool, het zwembad, de loopgroep, de hardloopwinkel, de fysiotherapeut (enz.). Dat leverde vooral gemis op. In plaats van baantrainingen met je loopgroep moest je voortaan ‘alleen’ lopen op de weg. Had het nog positieve kanten? Het zoeken naar alternatieven heeft onverwachte winst op kunnen leveren. Voorbeeld: toen de fysiotherapeut tijdens de lockdown mijn spieren niet kon losmaken heb ik alsnog de foam roller ontdekt. Het ding lag bovenop een kast te verstoffen. Het hielp en is een blijvend onderdeel geworden van mijn hardlopen. De fysiotherapeut masseert nog steeds harde plekken weg, maar minder dan voorheen. Het is een les in zelfredzaamheid gebleken. Dus dank voor nieuwe inzichten en nog meer dank voor alle dingen die we voor lief namen.
3. Thuiswerken biedt kansen
Voor corona was het niet altijd gemakkelijk om hardlopen in te passen in ons werk. Het volgende klinkt misschien niet onbekend: iedere dag heen en weer naar je werk, gedoucht en geschoren, in je pak of andere nette kleren en het hardlopen ergens daaromheen georganiseerd. Dus hardlopen vóór het ontbijt, aan het einde van de dag en/of in het weekend. Met COVID-19 is het thuiswerken (tijdelijk) de norm geworden. De pakken bleven in de kast, douchen kon worden uitgesteld, reistijd kwam te vervallen en alles gebeurde vanuit huis. Ineens waren werk en hardlopen veel beter te combineren. Hardlopen tussen een Teams-vergadering en een volgende belafspraak door, wat een luxe! En ook, wat productief: het is een goede manier om tijdens je werkdag weer op te laden en door te werken. Het is de vraag wat we hier van gaan overhouden. Ben benieuwd!
4. ‘Avoiding the crowd’
Door de corona-maatregelen gingen mensen massaal naar buiten. Het familie-, café- en/of sportschoolbezoek was niet meer mogelijk. Heel Nederland trok er vanaf de lockdown massaal wandelend, hardlopend en/of fietsend op uit. Dat had impact. De gewoonlijk rustige paden en plekken werden ineens vol, met name bij mooi weer. In de natuur waar ik veel hardloop zag ik het met eigen ogen. De smalle, hobbelige paadjes veranderden in brede, platgestampte en kale paden. Het goede is natuurlijk dat veel mensen hebben ontdekt hoe heerlijk het is om er op uit te trekken. Op dagen dat het zo druk was, was het in de hoogtijdagen van de coronacrisis soms maar beter om de plekken waar we normaal liepen te omzeilen of op andere tijden (vroeger, later) te gaan lopen, ook vanwege de moeilijk te handhaven anderhalve meter maatregelen in die drukke gebieden. Het is top dat zoveel mensen buiten zijn hebben ontdekt en tegelijkertijd is het niet erg als het straks weer iets rustiger wordt en de terrassen open zijn.
5. ‘Missing the crowd’
Zoals we in het bos en andere drukke gebieden misschien om de ‘crowd’ zijn heen gelopen, zo missen we die andere crowd als het gaat om hardloopwedstrijden. Want werkelijk alle wedstrijden en events zijn opgeschort of afgezegd. De verplaatste marathons en andere wedstrijden cumuleren inmiddels in het najaar van 2021. Schaarse startbewijzen worden verhandeld op Facebookpagina’s. Natuurlijk zijn er andere uitdagingen voor teruggekomen, zoals meer ‘challenges’ op Strava, of meer in beeld gekomen (waaronder ‘Fatest Known Times’ op trails), die zeker ook mooi zijn. Ook zijn in plaats van echte wedstrijden de ‘virtual races’ opgekomen. Soms met virtuele, dan weer met echte, per post verzonden medailles, waar je dan soms even op moet wachten. Hoewel een virtuele race het niet haalt bij een echte wedstrijd is het mooie er (desondanks) aan dat je, hoewel je alleen loopt, je toch sámen met duizenden andere mensen ergens op deze planeet onder dezelfde vlag hardloopt en je op dat moment (gek genoeg) verbonden kan voelen met iets groters. Aardig bedacht, maar toch. Bottom line: het zijn leuke alternatieven, maar ze kunnen de echte hardloopevents niet vervangen. Nog even geduld. Kom maar op met die tweede prik!
Marlies
Super leuk artikel om te lezen en ik krijg de mogelijkheid om te reageren, dus doe dat ook nu, terwijl ik niet een persoon ben die het normaliter fijn vind om een virtuele reactie te geven.
Dat gezegd te hebbende.. Ik ben geen hardloper van nature. Ik ben er 2 jaar geleden mee begonnen en ik kwam vrij snel (paar maandjes) tot 5km hardlopen zonder stoppen. Was voor mij best een prestatie. Daar ging het mij niet om. Ik had iets gevonden wat ik heerlijk vond. Muziek op, helemaal in mn eentje lekker bewegen en ook nog is wat zien van de buurt wat ik eigenlijk nooit zie. Dit was allemaal voor de corona uitbraak.
Waarom ik reageer is het volgende. Wat er voor mij veranderd is, is mijn eigen corona. Dit benoem jij niet in je verhaal en ik vind het moeilijk om te lezen dat er dus iets is veranderd, maar eigenlijk niet fysiek. Dus wat is daarin veranderd? Voor mij en ik denk voor meer mensen die dit lezen is er heel veel veranderd als je corona hebt gehad. Namelijk conditie. Dit heb je niet meer als je corona hebt gehad. En ik denk dat het een goed idee is om hier ook wat aandacht aan te geven.
Dit is geen negatieve reactie op je verhaal, maar de kop van de tekst vertelde mij, wat is er veranderd door corona en ik wilde het lezen omdat ik benieuwd was naar meer mensen die corona hebben gehad hoe zij het hardlopen weer op hebben gepakt.
Mochten er meer mensen zijn die in mijn (hardloop)schoenen staan en het hier over willen hebben, reageer ook even en dan zouden we daar iets over kunnen schrijven.
Wellicht in de volgende editie 🙂
Geert
Na corona te hebben gehad in Januari ben ik na drie maanden trainingspause weer aan het lopen.
Waar ik voor corona met gemak 10km liep, is het nu een stuk zwaarder.
Vo2max van 47 naar 39 zegt genoeg.
Maar nu op de goede weg. De conditie komt langzaam weer terug . Gewoon de tijd geven en niets overhaasten.
Kees
Hallo Marlies,
Ik herken wel iets in je reactie, echter een ieder ervaart en verwerkt dit op z’n eigen manier. Ik zelf heb Corona gehad met als enige negatieve effect 2.5 week hevige spierpijn en nadien 6 wkn vechten/trainen tegen m’n eigen lichaam. Maar..de aanhouder wint en ik durf te stellen dat ik weer zo goed als op niveau ben voor zover ik dit heb kunnen meten en ervaren. Maar ik hoop dat we over een 1/2 jaartje verder er met z’n allen vanaf zijn en de wereld weer “open” zal zijn.
Veel succes nog! (Kees 55jr)
Jerry
Hoi Marlies,
Mooi om te lezen dat anderen door de Corona nieuwe inzichten hebben gevonden om met plezier te lopen. Maar ook Ik dacht dat dit artikel een andere inhoud zou hebben.
Net als jij heb ik Corona heb gehad (april 2020) en herken je verhaal. Waar ik voorheen met gemak 10-13 km liep, ben ik nu blij met 4 of 5 km zonder onderweg te hoeven rusten. Nadat ik Corona heb gehad ben ik weer snel begonnen met hardlopen en dat ging redelijk. Kon weer 4 km rennen. Ik heb dat geprobeerd op te bouwen, maar telkens weer een terugval. Ook nog intervaltraining, maar dat was echt te zwaar. Het is me nog één keer gelukt om een 8 km te lopen,maar dat was het. Ook is mijn snelheid verdwenen. wat mijn opviel is dat mijn hartslag erg omhoog ging tijdens het lopen. maar vrij snel zakt bij een halve minuut rust. Ik ben ook benieuwd wat de reacties zijn van anderen en of er ook anderen zijn die weer na Corona te hebben gehad op het oude niveau kunnen hardlopen. Ik zou wel wat tips kunnen gebruiken.
Jan Biemans
Kees, fijn te horen dat je weer op je oude niveau zit,en Marlies, Geert en Jerry: klinkt heftig, goed om deze ervaringen te delen en vooral heel veel sterkte en snel herstel toegewenst!
Jan Biemans
Marlies, de impact van Corona op onze gezondheid staat meteen als eerste genoemd (onder 1), want die impact is uiteraard het belangrijkste. Ik heb zelf geen Corona gehad gelukkig, maar ik begrijp wat je bedoelt en een artikel over de precieze impact van COVID-19 op je lichaam, gezondheid en hardlopen zou inderdaad een goede aanvulling zijn.
Karin Verheijden
Herken alle punten wel. Sinds corona zelf meer hardgelopen dan anders. Eerder wisselde ik hardlopen nog af met de sportschool. Maar dat is verleden tijd want al gauw kwam ik erachter dat er niets gaat buiten sporten in de buitenlucht. En toen werd het zo’n beetje elke dag lekker hardlopen. En ja soms is het drukker dan eerder het geval was maar hoe mooi ook dat mensen gaan bewegen. Virtuele uitdagingen vond ik toch ook leuk vanwege een soort wedstrijdprikkel die je zo creëerde. Vooral blij dat mijn naasten en ik ongeschonden door deze pandemie zijn gekomen. Want heel erg voor allen die minder geluk hadden. Alsnog blij als straks alles weer naar normaal gaat.
Jan Biemans
Leuk om te lezen, Karin, en helemaal eens met dat laatste!
Jan Biemans
Leuk om te lezen, Karin, en ook helemaal eens met dat laatste!
Jos Schreur
15 uur reistijd minder in de week, daar heb ik heel wat uurtjes van hardgelopen
Jan Biemans
Super!
Jan holterman
Inleveren wedstrijdhardheid en prikkels ter stimulatie vergeten? Ik heb geen idee waar ik “sta”
Jan Biemans
Ja goeie, Jan! We missen samen (wedstrijden) lopen ook om die reden