Zo blijf je in conditie

Hoe blijf je het beste in conditie? Bekijk vooral even deze checklist!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Zo blijf je in conditie
Waarom begon je ook alweer met hardlopen? Als je onderzoeken naast elkaar legt komt er een duidelijk antwoord uit. Je wil in conditie blijven en gezond leven. Hardlopen helpt je daarbij. Maar om in conditie te blijven, kun je het beste even deze checklist doornemen.

Zelfs al laat je de beste atleten met de snelste tijden achter hun naam een rondje rennen op een gemiddeld tempo, dan komen ze met een blij gevoel van de baan. Hardlopers voelen zich vaak ná een training een stuk gelukkiger dan ervoor. De sport maakt je blij. Het gaat niet om de records en de snelle tijden, gezond zijn is waar het voor de meesten allemaal mee begon. Om gezond te blijven hardlopen, check je of je aan deze punten voldoet.

A) Doe wat je aankunt
Het woord belastbaarheid staat met chocoladeletters in de handboeken van coaches. Doe wat je aankunt. Met trainen vergroot je al snel de duur. Kun je nu 30 minuten hardlopen? Als je twee tot drie keer in de week traint, kun je dit binnen een jaar wel uitbouwen naar 60. Kijk daarbij altijd naar waar nu de grens voor je ligt. De grenzen zijn in het hardlopen niet zo makkelijk op te rekken omdat het een sport is die een hoge belasting van het lichaam vraagt. Doe het rustig aan met het uitbreiden van je trainingen, zowel in tempo als in duur.

B) Koop de goede spullen
Hardloopschoenen gaan best lang mee, maar er zit gewoon een uiterste houdbaarheidsdatum op. Wie 60 kilometer in de maand loopt, kan wel 2 jaar met zijn schoenen doen. Dan is ook wel alle demping op en sta je waarschijnlijk wat schever in je schoen. Wie teveel scheef staat heeft een groter risico op een blessure. Op tijd vervangen is het beste.

Natuurlijk zijn ademende stoffen, in sporttermen een functioneel shirt, nodig. Dat oude katoen zuigt al dat zweet op en je raakt het niet meer kwijt. Met zo een dweil hardlopen is niet fijn en ook niet goed voor je. Functionele hardloopshirts en –kleding hoeven niet duur te zijn. Uiteraard zie je wel dat de goede merken ook mooiere stoffen en afwerking bieden aan hun producten.

Denk in dit geval van de goede spullen ook aan veiligheid. Kies altijd voor duidelijke kleuren, zodat je goed opvalt. Zeker in de avond is dat prettig. Veel shirts voegen daarom reflecterende stippen of andere vormen op de kleding: die helpen zeker.

C) Pijntje, overbelasting of werk voor een arts
Helaas, maar bijna alle hardlopers krijgen toch wel blessures. Luister goed naar je lichaam. Heel veel kwaaltjes worden veroorzaakt door overbelasting. Is dat het geval en loop je met pijn? Stoppen. Rust en lichtere oefeningen kunnen dan veel voor je doen. Hardlopen doe je voor je conditie en gezondheid. Als die balans weg is en de pijntjes zijn van grotere orde, dan heb je waarschijnlijk het advies van een sport- of huisarts nodig. Ga op tijd, voordat de pijnen en daarmee de veroorzaker té groot zijn.

D) Wissel trainingen
De ene keer loop je een constant tempo. De andere keer 6 kilometer met daarna met meer pit 200, 400 en 600 meter. De ene keer over asfalt. Een volgende keer door het bos. Blijf iedere training variëren, ook als je alleen voor je gezondheid traint. Je werkt dan aan verschillende spieren, reactievermogen en coördinatie. Want er is meer dan alleen conditie om je gezond te houden.

E) Ga stretchen
Klaar met de training en uitgelopen? Nog niet helemaal. Doe nog 5 of 10 minuten wat stretchoefeningen. Dat houdt je spieren op lengte en brengt daardoor de veerkracht terug in de benen. Wie niet genoeg stretcht loopt na een maand met te korte spieren rond. Dat loopt niet lekker omdat je benen eigenlijk grote veren zijn. Die moeten makkelijk in- en uitbewegen. Sla voor je conditie en verbetering daarom het stretchen niet over.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Gezondheid