Supersterren Jornet en Dauwalter op grote hoogte

Foto: @hardrock100run

Supersterren Jornet en Dauwalter op grote hoogte

Trailsterren Kilian Jornet en Courtney Dauwalter deden weer eens iets buitenaards dit weekend. Ze stegen letterlijk tot grote hoogte!

Vijf jaar geleden liep hij voor het laatst de Hardrock 100. Hij won toen en deed dat met zijn arm in een mitella omdat hij na 40 km was gevallen waarbij zijn schouder uit de kom was geraakt. Hij had op dat moment dus nog een kleine 120 km te gaan. Afgelopen weekend was hij terug in Colorado. Hij won. En hij verbeterde het parcoursrecord van 21:45:50 naar 21:36:24. Zijn naam? Kilian Jornet.

10 kilometer klimmen

Tijdens de uitputtingsslag die de Hardrock 100 is, moeten deelnemers in de bergen in het zuiden van de Amerikaanse staat Colorado ruim 10 kilometer klimmen, en dalen ze ook nog eens dat aantal. Dat is vergelijkbaar met de Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB). Lopers komen tijdens Hardrock in totaal dertien keer boven de 3700 meter. Daarin onderscheidt Hardrock zich van UTMB, waar het hoogste punt iets boven de 2500 meter ligt.

Het is niet uit te sluiten dat die hoogte maakt dat Jornet zo ontzettend goed tot zijn recht komt in de Amerikaanse race door oude mijnstadjes, een wedstrijd die hij nu vijf keer heeft gewonnen. De Spanjaard is namelijk ook de man die twee keer binnen zes dagen naar de top van Mount Everest liep zonder zuurstoffles. Dat was in 2017 toen hij behalve Hardrock ook de ‘world cup’ van het ultratrailen, de UTMB won. Je kunt wel stellen dat opereren op grote hoogte de Catalaanse berggeit wel ligt.

Dauwalter

Ook bij de vrouwen ging het parcoursrecord eraan en ook daar was het een voormalig UTMB-winnaar en trailrunning superstar die daarvoor tekende. De Amerikaanse Courtney Dauwalter finishte in 26:44:36 en haalde daarmee bijna 34 minuten van het oude parcoursrecord af. Vorig jaar moest Dauwalter de strijd na 100 km staken vanwege maagproblemen. De Amerikaanse finishte overigens als zesde overall in het veld van 145 starters, van wie er 115 het genoegen hadden om de rots in Silverton te kussen. Anders dan bij de meeste races is er in Silverton geen finishlijn, maar staat er een manshoge rots waarop het logo van de race is geschilderd. Kus je die, dan stopt je tijd.

Bij de mannen werd de Fransman (en oud-UTMB-winnaar François Dehaene tweede voor de Amerikaan Dakota Jones. Bij de vrouwen was het zilver ook voor Frankrijk, namelijk voor Stephanie Case en pakte lokale loopster Hannah Green de derde plek.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer