Duurdere hardloopschoenen veroorzaken meer blessures

Door
Eleanor Crick
25 november 2016 12:26
Duurdere hardloopschoenen veroorzaken meer blessures
hardloopschoenen hoeven niet per se duur te zijn
Als we het beste willen, moeten we investeren. Dat wordt altijd gezegd. Of: goedkoop is duurkoop. Toch blijkt dat niet helemaal waar te zijn wanneer we over de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen hebben. Integendeel ze zouden meer blessures veroorzaken dan goedkopere schoenen met minder schokdemping. Dat schrijft het vladblad Medicine & Science in Sport & Exercise aan de hand van een onderzoek aan de universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

De wetenschappers ontdekten dat loopschoenen met meer beschermende kussentjes de kans op blessures vergroten. Daarbij zeggen ze dat lopers beter op de bal van hun voet dan op hun hielen moeten landen. Dat voorkomt extra druk op het lichaam. "Zoveel mensen lopen om het risico op chronische ziekten te beperken, maar jaarlijks raakt ongeveer driekwart van de lopers geblesseerd. Hoewel loopschoenen makkelijk aanpasbaar zijn, laten veel lopers zich misleiden als ze nieuwe sportschoenen kopen. Ons onderzoek toont aan dat traditionele schoenen en landen op de bal van je voet de kansen op blessures verkleint”, zegt hoofdonderzoekster Hannah Rice.

Maar zonder schokdemping te lopen is ook geen goed idee. "Dan zit je ook met een hoog risico op blessures. Deze modellen beschikken niet over de basisbescherming die een traditionele schoen wel biedt”, vult ze aan. "Kies zorgvuldig en laat je eventueel begeleiden door een gespecialiseerde verkoper”, zegt Rice.

De prijs zegt dus niet alles. Jens Jakob Andersen van RunRepeat.com geeft ook aan om niet te veel op de prijs  te letten, maar gewoon verschillende schoenen te passen om te kijken welke het lekkerste zit. Zo merk je meteen welke schoen het beste bij jou past. Daarbij gaat comfort dus boven prijs. Maar een lekker idee is het wel: de duurste schoenen, zijn zeker niet (per definitie) de beste! 

Benieuwd wanneer je het beste je hardloopschoenen moet vervangen? Dat lees je hier.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Matthijs
  Beste Jan, Als je inhoudelijk probeert te reageren op het bovenstaande artikel, sla je de plank volledig mis. Op een verwijtende en een nogal oppervlakkige manier, schrijf je conclusies en citaten uit het onderzoek, toe aan de schrijfster van dit artikel. Met een nare ondertoon en overhaaste (en misplaatste) conclusies noem je het een \"zwetsartikel\". Edwin en P. Hamers kunnen het blijkbaar ook niet laten om vanuit dezelfde kromme en \"simpele\" interpretatie hun \"steentje bij te dragen\". Met iets minder narcisme en zelfverheerlijking hadden jullie misschien alle drie iets bij kunnen dragen. Zo hadden (beginnende) hardlopers misschien wel meer aan het artikel kunnen hebben. Ik kan mij namelijk best voorstellen dat het stuk wat open eindjes heeft of dat het een en ander aan conclusies en interpretaties misschien beter op een andere wijze neergezet had kunnen worden. Nu komen jullie echter niet verder dan een beetje \"makkelijk\" en inhoudloos afgeven. Het lijkt erop dat het jullie (misschien door persoonlijke frustratie) niet lukt om onderscheid te maken tussen de schrijfster van een artikel en de onderzoeker(s) waarnaar verwezen wordt. Volgende keer misschien even een (extra) rondje lopen voor het reageren?
  Reactie geplaatst op 18/12/16 om 22:19 uur
 • P. Hamers
  Rare kop boven dit artikel. Slaat eigenlijk nergens op. En inderdaad wat is duur? De prijs zegt niet alles!De beginnende hardloper kan hier helemaal niets mee. Ga naar een deskundige winkel met verstand van zaken en laat je deskundig voorlichten.
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 18:10 uur
 • Edwin
  Dus de lopers op Hoka\\\'s zijn potentiële blessure lopers? Ik geloof idd dat Jan gelijk heeft.En dan dat op de voorvoet landen, kijk maar naar hoeveel er nog na pak weg 10 kilometer of verder, nog op hun voorvoet landen nadat ze zijn begonnen..... Iedere loper heeft zijn eigen manier van lopen en landen van nature, met of zonder zwaaivoet.
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 16:51 uur
 • Paul
  Jan (van een eerdere reactie), erg naar om de schrijfster van dit artikeletje te betichten van oppervlakkigheid op basis van vermoedens.
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 13:56 uur
 • jan
  Beste Eleanor, we begrijpen dat het schrijven van een inhoudelijk artikel veel tijd en moeite kost, maar probeer het eens een keer. Bovenstaande tekst blinkt weer in oppervlakkigheid. Wat is duur en wat is goedkoop? Vermoedelijk denk jij net als de lezer aan iets anders dan de meeste onderzoekers (hoewel bij de meeste onderzoeken vergeten wordt te melden welke schoenen gebruikt werden in de test). Daarnaast is het advies zoals zo vaak om op de voorvoet te gaan lopen omdat het zoveel voordelen heeft. Ooit bedacht wat de nadelen zijn voor de mensen die zich gedwongen voelen dit advies zonder begeleiding op te volgen? En geloof me, veel mensen voelen zich door zwetsartikelen zoals bovenstaande daartoe gedwongen, maar kopen vervolgens twee weken later hun eerste paar compressiekousen als ze al niet zijn gestopt omdat weer is bewezen dat ze kennelijk niet kunnen hardlopen. Niet alle hardlopers zijn gelijk, niet iedereen kan of duidelijker moet op dezelfde manier lopen en zeker niet op de schoenen die ervaren hardlopers ze op bovenstaande manier zonodig aanpraten.
  Reactie geplaatst op 27/11/16 om 11:28 uur

Loopkalender

24
november