RunTech

Analyse van de Stryd-data bij de Zevenheuvelenloop

Door
Hans van Dijk & Ron van Megen
25 november 2016
Analyse van de Stryd-data bij de Zevenheuvelenloop
De Stryd footpod

Wij, (auteurs Hans en Ron)  hebben dit jaar de Zevenheuvelenloop gebruikt om de nieuwe Stryd footpod eens goed uit te testen. Met deze nieuwe technologie meet je het vermogen dat je ‘menselijke motor’ gebruikt bij het hardlopen. In eerdere artikelen op ProRun hebben we al laten zien dat dit interessante informatie oplevert, met diverse potentiele voordelen:

1. Je kunt zelf je loopefficiëntie bepalen. Door je loopstijl aan te passen, kun je meten of je zuiniger gaat lopen of niet.
2.Je krijgt een exact en zuiver beeld van je werkelijke inspanning. Je kunt je training hiermee dus optimaliseren.
3.Je krijgt een exact en zuiver beeld van je vorm en prestatievermogen. Je kunt overtraining voorkomen, je training bijstellen en op de juiste wijze taperen.
4.Je kunt je tempo in de wedstrijd exact kiezen op basis van het vermogen. Hiermee voorkom je dat je jezelf opblaast of nog over hebt bij de finish.

De Zevenheuvelenloop

De vele hoogteverschillen maken de Zevenheuvelenloop bij uitstek interessant voor een test met de Stryd: immers, heuvelop moet je meer vermogen leveren en heuvelaf profiteer je van de zwaartekracht en kun je met minder vermogen je snelheid onderhouden. De editie van 2016 was bijzonder pittig door de bij vlagen stormachtige wind (windkracht 6). 

Hans bereikte de finish in 59:34 en werd daarmee 2e van de 819 deelnemers bij de M60. Ron finishte in 1:10:12 (167e van de 1431 deelnemers bij de M55). We hebben een uitgebreide analyse gemaakt van de race, die gedownload kan worden van de website www.thesecretofrunning.com. Hier op ProRun, geven we een korte samenvatting van enkele resultaten van Hans van Dijk.

De resultaten van Hans

De figuur en tabel laten duidelijk zien dat de hoogteverschillen een groot effect hadden, zowel op het tempo, de hartslag (HR), de paslengte, het vermogen en het energieverbruik (de ECOR, energy cost of running, uitgedrukt in kJ/kg/km). Tijdens de zware 11e km waren het tempo en de paslengte het laagst en het energieverbruik het hoogst. Tijdens de dalende 14e km was het omgekeerde het geval.


Enkele conclusies

1.Hans had moeten lopen met een constant vermogen van rond de 244 Watt. 
In het begin heeft hij te veel vermogen gebruikt, waardoor hij later heeft moeten inleveren. Omdat de race vrijwel 1 uur duurde, kunnen we zijn gemiddelde vermogen van 244 Watt wel gelijk stellen aan zijn Anaeroob Drempel Vermogen

Omdat Hans 58 kg weegt, was zijn specifieke ADV dus 244/58 = 4,21 Watt/kg. Volgens de formules van ons boek, komt dit overeen met een VO2 max van 4,21/0,0715 = 59 ml/kg/min, hetgeen goed klopt met de waarden die hij bij de SMA Midden Nederland heeft laten bepalen. Bij de volgende race gaat Hans dan ook proberen om met een constant vermogen van rond de 244 Watt te lopen (uiteraard afhankelijk van de afstand).

2.De vermogens van de Stryd geven de invloed van de heuvels perfect weer. Heuvelop is het energieverbruik (de ECOR) hoger, heuvelaf lager. De relatie is zeer sterk, zoals de onderstaande figuur aantoont.


 
Je kunt het effect van je snelheid in relatie tot je leeftijd zelf berekenen op onze calculator  en alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Hans van Dijk & Ron van Megen

Hans van Dijk & Ron van Megen

redactie

Zijn levenslange hardlopers en Delfts ingenieur. Hun passie is om te ontcijferen welke factoren je sportprestaties bepalen en hoe je zo snel mogelijk kunt worden. Zij zijn de auteurs van Het Geheim van Hardlopen, Het Geheim van Wielrennen en Hardlopen met POWER. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • hans van dijk
  Dat klopt, Michel. Heuvel op heb je extra vermogen nodig om de zwaartekracht te overwinnen en dat moet je compenseren door wat langzamer te lopen. Heuvel af geldt het omgekeerde. De Stryd is hiervoor een perfect hulpmiddel, want je ziet iedere seconde hoeveel vermogen je gebruikt. Je kunt je tempo dus voortdurend aanpassen om te voorkomen dat je in het rood gaat
  Reactie geplaatst op 24/12/16 om 09:38 uur
 • Michel
  Interessant artikel heren! Hans wil de volgende wedstrijd met een constant vermogen van 244 watt lopen. Begrijp ik het goed dat hij dan heuvel op langzamer en heuvel af sneller moet gaan lopen?
  Reactie geplaatst op 09/12/16 om 10:52 uurLoopkalender

22
september