Waarom wedstrijden lopen met een vermogensmeter?

Deel 14: Hardlopen met Power!

In het vorige artikel zijn we ingegaan op de nieuwe mogelijkheden die de vermogensmeter biedt bij het optimaliseren van de training. Vandaag behandelen we de mogelijke voordelen in de wedstrijden. Volgende week zullen we in het laatste artikel van deze serie nog wat tips en tricks voor het dagelijkse gebruik geven. Daarna gaan we weer over tot diverse andere onderwerpen, zoals hoe hard je kunt lopen met je ADV, de prestaties van de wereldtoppers, de invloed van je running dynamics en nog veel meer.

                  – Eindelijk grip op je loopefficiëntie 
                  – Bepaal zelf je ADV en je trainingszones
                  – Waarom trainen met een powermeter

1. Je kunt je krachten exact verdelen over de afstand, zodat je jezelf niet opblaast of nog over hebt bij de finish
Het beste voorbeeld hiervan is Chris Froome, die op de Alpe d’Huez precies het vermogen trapt, waarvan hij weet dat hij het kan volhouden. Hij laat Contador en Nibali rustig demarreren en haalt ze later weer in, omdat zij in het rood gereden hebben. Bij het lopen deelden we onze krachten in het verleden in op basis van gevoel, tempo of HR. Nu we ons vermogen kunnen meten, krijgen we eindelijk de beschikking over de meest zuivere en exacte maat voor onze inspanning. Zoals we in een ander artikel uitgelegd hebben, is het in het algemeen het beste om je inspanning en dus je vermogen zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Toch lukt ons dit lang niet altijd, doordat de omstandigheden verschillen (heuvels, wind) of omdat we laten verleiden om te hard te starten of mee te gaan met een groepje.

Een voorbeeld hiervan zien we in de onderstaande plaatjes van de Marathon van Rotterdam die auteur Ron op 10 april 2016 liep. Ron was van plan om een vast tempo van 4:50/km te lopen en heeft dat ook aardig vol kunnen houden. Toch zie je heel duidelijk dat hij bij de start en op de Erasmus-brug (2 keer, op de heenweg en op de terugweg) relatief te veel vermogen heeft gebruikt. De Stryd illustreert dat ook heel mooi met de rode zones, waar Ron te veel heeft gegeven en/of minder efficiënt heeft gelopen. Het rondje om de Kralingse Plas ging hem duidelijk minder soepel af. Als hij met een constant vermogen had gelopen, zou zijn verval in de 2e helft waarschijnlijk minder geweest zijn.
 

Afbeelding: De Power Map van auteur Ron in Stryd PowerCenter. De kleuren geven verschillende wattage zones aan.

Een ander voorbeeld kregen we van JanWillem Nieboer van Runnersworld Amersfoort. Hij verbruikte bij de Bergrace by Night in Wageningen te veel vermogen in het stuk bergopwaarts (532 Watt), waardoor hij in het rood terecht kwam en even later veel tijd verspeelde doordat de benen blokkeerden.

2. Je krijgt een beter beeld van je inspanningen dan op basis van gevoel, snelheid of HR en kunt je wedstrijden dus beter evalueren en verbeterpunten vaststellen
Dit is vergelijkbaar met wat we vorige week al stelden over de training. Je vermogen is de juiste en zuivere maat voor je inspanning en is dus beter geschikt om je prestatie te analyseren. Een voorbeeld van zo’n analyse voor de Marathon van Rotterdam van auteur Ron is onderstaand weergegeven. De Power:HR verhouding van Ron was in de 2e helft 3.91% minder dan in de 1e helft, hetgeen mede veroorzaakt zal zijn doordat hij iets te veel vermogen had verbruikt bij de start en op de Erasmus brug.

3. Je kunt alle informatie delen met je coach of een online platform, waardoor je betere begeleiding kunt krijgen en je inzicht vergroot wordt

Dit is vergelijkbaar met wat we vorige week al behandelden voor de training. Door alle data te delen met je coach, geeft je hem optimaal inzicht in je wedstrijden en je sterke en mindere punten. Hetzelfde geldt voor de apps en online platforms als Stryd PowerCenter, TrainingPeaks, Strava, Garmin Connect en Polar. Je bouwt op deze wijze een prachtige database op van al je trainingen met alle details en krijgt feedback met trendanalyses en correlatie van data. Hierop gaan we nader in bij het artikel van volgende week.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training