Wanneer moet je je schoenen vervangen?

Wij spreken Hakim Najib, sportpodoloog en eigenaar van de hardloopspeciaalzaak Runnersworld over de leeftijd van hardloopschoenen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Wanneer moet je je schoenen vervangen?
Elke loper is anders, dus loopt iedereen ook anders. Dit kan betekenen dat je sneller schoenen verslijt dan een ander. Als je bijvoorbeeld voornamelijk op asfalt loopt, zul je sneller je schoenen moeten vervangen dan als je op zandpaden of in het bos loopt. Maar om echt achter te komen wanneer je je schoenen moet vervangen, spreken we Hakim Najib, sportpodoloog en eigenaar van de hardloopspeciaalzaak Runnersworld in Utrecht. 

“Het is moeilijk te zeggen wanneer een loper een nieuw paar schoenen nodig heeft. Maar standaard kun je ervan uitgaan dat hardloopschoenen 1000 soms 2000 kilometer mee kunnen gaan. De ene schoen kan wat duurzamer zijn dan de ander, maar dit zijn maar hele kleine verschillen. Als je uitgaat van 1500 kilometer maximaal dan zit je goed.” 

Volgens Hakim kunnen sommige mensen gevoeliger zijn en moeten ze sneller hun schoenen vervangen. “Die kunnen al na 1000 kilometer last beginnen te krijgen, bijvoorbeeld door kleine pijntjes tijdens het lopen. Als je daar geen last van hebt en een heel belastbaar lichaam hebt, kunnen je schoenen langer mee.” Hakim geeft aan dat het moeilijk aan de schoen te zien is. “Je kunt het eigenlijk pas zien als je erop blijft doorlopen en rond de 2000 kilometer zit. Vaak zie je het dan aan de voorkant van de schoen. Het slijtpatroon wordt aan de voorkant zodanig dun dat je erdoorheen kan duwen. Dan is de schoen gewoon op. Dat is de enige situatie waarbij je kan bevestigen dat ze versleten zijn.”

Naast het aantal kilometers is ook de leeftijd van je schoenen van belang zegt Hakim. “Als een klant binnenkomt om even te controleren of zijn schoenen nog goed zijn, kijken we ook naar het jaartal van de schoen. Als iemand al vijf jaar op bepaalde schoenen loopt, los van het aantal kilometers, zijn de schoenen toch in kwaliteit achteruitgegaan. Uit onderzoek is gebleken dat schoenen 10 procent per jaar in kwaliteit afnemen. Dus als je helemaal niets met je schoenen doet en ze in de kast laat staan dan gaat de kwaliteit desondanks achteruit.” Volgens Hakim gaat het dan voornamelijk om de tussenzool die in de schoen zit. 

Bijvoorbeeld je schoenen zijn twee jaar oud, maar je hebt er nog niet zoveel kilometers op gelopen dan kun je ze nog prima blijven dragen. “Natuurlijk is de kwaliteit wat minder, maar dan praat je over 20 procent, als je er weinig op gelopen hebt. We maken altijd een schatting. Als je nou een paar schoenen hebt, mag je daar ongeveer 1500 kilometer op lopen. Je hebt ze al twee jaar en je hebt er 500 kilometer op gelopen dan kun je je er nog ongeveer 500 kilometer op lopen. Over vier jaar heb je er dan 1000 kilometer op gelopen. Dan zijn ze al redelijk oud. Het is niet zo zwart wit dat je na twee jaar sowieso nieuwe schoenen nodig hebt.”

Daarentegen klopt het wel dat lopers gemiddeld elke anderhalf jaar nieuwe schoenen nodig hebben. “De meeste lopers lopen in ieder geval twee keer in de week een rondje van vijf tot tien kilometer, dus voor de meeste lopers klopt het ook wel. Het is gewoon per situatie goed kijken hoeveel kilometers ze lopen.” 

Kortom, naast het aantal kilometers die je loopt op je schoenen is het verstandig om rekening te houden met de leeftijd van je schoenen. Er spelen meerdere factoren mee als het komt op hardloopschoenen vervangen. 
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit RunTech