De VIAD-test: zelf doen op de loopband

Door
Paul Oude Vrielink
26 februari 2016 00:00
De VIAD-test: zelf doen op de loopband

Je wilt als (marathon)loper graag effectief trainen. Daarom wil je je anaerobe drempel weten, zodat je  daaronder (en soms: daarboven) kunnen trainen en snelheid bij die drempel kunnen verhogen.

 Om effectief te trainen is het nodig te weten met welke snelheden je moet lopen: niet alleen wil je de drempelsnelheid weten, maar ook is het handig om een indruk te hebben van diverse duurloopsnelheden/hartslagen. En om dat te kunnen bepalen is het fijn om een beeld te hebben van je hele hartslag/snelheids bereik, van laag/langzaam tot hoog/snel. Een manier om in elk geval de drempel te bepalen is het doen van een VIAD-test.


De VIAD test

De afkorting VIAD staat voor: Vermoedelijke Individuele Anaerobe Drempel. Er wordt bij deze test meestal 5 x 1000 (of ca. 5 minuten) gelopen, waarbij de snelheid van het 4e tempo rond de anaerobe drempel (schatting) gekozen is. De snelheden van de overige, liggen telkens 10 seconden per 1000 meter lager of hoger. Bij een drempel van bijvoorbeeld 15 km/u bestaat de test dan uit 5x1000 in 4.30/4.20/4.10/4.00/3.50. Pauzes zijn 1 minuut. Bij de test moet het hartslagverloop gemeten worden, met name moet de hartslag aan het eind van de 1000’jes, en na exact 1 minuut herstel, precies worden gemeten.


De eerste pauze waarbij het herstel na exact 1 minuut minder goed is dan in vorige pauzes, geeft aan dat het tevoren gelopen tempo boven de anaerobe drempel ligt. Naarmate het herstel slechter is, ligt de snelheid verder boven de drempel.

De volgende plaatjes (overgenomen van site AV Hylas) geeft een uitslag van zo’n test. Er worden twee hartslaggrafieken getoond, een maand na elkaar getest. De bovenste figuur geeft duidelijk aan dat na het 5e tempo, het herstel minder is.


Hoewel de test een indruk geeft van drempelwaarden, is het lastig hem goed uit te voeren:


*Als de test buiten, op de baan, of weg, gedaan wordt, speelt weer en wind een rol. Wisselende omstandigheden dus.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Jan
  en wat is je correctiefactor voor het lopen op een apparaat waar de betreffende persoon niet aan gewend is?
  Reactie geplaatst op 16/04/17 om 22:40 uur

Loopkalender

29
mei