Een gezonde dosis trailrunning

Een gezonde dosis trailrunning

Als je een echte verstokte trailrunliefhebber bent, dan wil je ze het liefst allemaal lopen. Maar is dat wel verstandig?

Trailrunning is hartstikke populair. Moest je vroeger nog de Nederlandse landsgrenzen over om deel te kunnen nemen aan een trailrun, tegenwoordig zijn er in Nederland zelf ook veel trailruns. Ieder weekend kun je wel ergens je lol op. En ben je een echte verstokte trailrundeelnemer, dan wil je ze het liefst allemaal lopen. Maar is dat wel verstandig?

Bomvol

Veel trailruns hebben een vaste plek op de trailrunkalender en kun je al voor de start van het seizoen in plannen. Maar dan komt er weer een nieuwe trailrun op de proppen, die ook leuk is… Of je kunt het startbewijs overnemen van een geblesseerde loper, net voor die trailrun waar je bij de inschrijving naast het net viste. En zo zit je agenda in eens bomvol met trailruns van allerlei verschillende afstanden, zwaarte en omgevingen. Heb je nog wel tijd om te trainen? En nog belangrijker… om te herstellen

Project

Soms wint je enthousiasme het van je verstand en heb je je in eens ingeschreven voor een heel uitdagende trailrun. En wat is uitdagend? Dat is voor iedere loper iets anders. De ene loper vind een 10 kilometer trail al ver genoeg, terwijl de extremisten voor 100 kilometer, of meerdaagse ultra’s de schoenen onder binden. Wellicht heb je de smaak zo te pakken dat je in de daarop volgende maanden nog meer trailruns op het oog hebt, die allemaal onder de noemer ‘uitdaging’ vallen. 

Mag ik even op de rem trappen? Want overdaad schaadt. 

Hoe leuk het ook is, blijf verstandig. Kies één of twee ‘projecten’ in een seizoen als jouw doelen, waar je gedegen naar toe kunt trainen. Hierbij kan project 1 bijvoorbeeld de opstap worden voor project 2. Plan ze wel zo dat je tussendoor voldoende tijd hebt om te herstellen en weer op te bouwen naar je volgende doel. Daar omheen kun je dan nog andere trails plannen, die jou helpen in de voorbereiding naar je grote doel(en). Bijvoorbeeld korte, technische trails om te trainen voor de bergen, of routes met veel zand of juist in een droog klimaat als Marathon des Sables over een paar jaar op je wishlist staat, of korte makkelijke trails om te wennen aan de onverharde ondergrond. Blijf realistisch. 

Denk niet zonder enige ultra ervaring dit jaar even een 100 kilometer trail te gaan lopen. Het is in principe wel mogelijk, maar verstandig is anders. Je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om zich aan te passen aan de belasting die je het vraagt. Een ultra runner wordt je niet van de één op de andere dag, daar gaan jaren aan voorbereiding en training aan vooraf. Hier niet serieus mee omgaan is vragen om blessures. 

Laat je vooral niet gek maken door alles en iedereen om je heen. Internet en social media hebben tegenwoordig zo’n grote invloed op ons, dat we bang zijn om dingen, ervaringen, trailruns, alles te missen: de Fear of Missing Out (mofo). Maar die bergen lopen heus niet weg en die te gekke trailrun is er volgend jaar ook weer. Of anders is er wel weer een andere te gekke trail die je op je wishlist kunt zetten. Je kunt nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Keuzes maken is het devies. En dan wel keuzes waar JIJ voor wilt gaan en die bij jou passen.

Opbouw

Kies je voor trailruns om ze toe te voegen aan je trainingsprogramma, kies dan voor afstanden die je in reguliere trainingen ook loopt. Of wellicht eens korter, om meer op tempo te lopen of om juist te wennen aan de andere ondergrond. ?Is jouw doel om eens een marathonafstand aan te tikken of verder, dan betekent dat automatisch ook dat je daar voor moet trainen. Je schudt hem niet zo even uit de mouw. Zeker als je te maken krijgt met het lopen op hoogte en hoogtemeters. Voor een wegmarathon heb je een minimale periode nodig van drie maanden om er enigszins verantwoord naar toe te trainen, mits je voldoende basis hebt. Kortweg zou je die regel ook kunnen toepassen op een dergelijke trailrunafstand. Maar dan hebben we het nog niet over de ultra’s, waarbij je hele levensstijl zal draaien om het trainen ,voeding en rust. 

In je trainingen zul je ook rekening moeten houden met de hoogtemeters en de onverharde ondergrond, waardoor het lopen meer kracht kost. Krachttraining kan daarom ook een mooie aanvulling op je looptrainingen zijn. Afhankelijk van je getraindheid, trailervaring, hertstelvermogen en doelen zul je een planning, misschien wel een meerjarenplanning, op moeten stellen om op een gedegen manier jouw doelen te bereiken. Schroom niet om hier de expertise van ervaren trainers bij te vragen. Want zo’n reis maak je niet alleen.

Herstel

Hoe je herstelt na een trailrun is heel persoonlijk. Ook hier geldt dat dat afhangt van onder meer je getraindheid, je gelopen afstand, de omstandigheden, hoogtemeters, etc.  Loop je een trailrun als training en is het een afstand die je regelmatig loopt, dan zal je hersteltijd vrij kort zijn en kun je de week na de trail je trainingen weer gewoon oppakken. Maar loop je een afstand of een route met zoveel hoogtemeters dat je uren onderweg bent en is dat volslagen nieuw voor je lichaam, houdt er dan rekening mee dat je hersteltijd ook langer duurt. Voor een marathon staat al een hersteltijd van zes weken. Dit laat zich niet één op één door vertalen, maar ik denk dat de strekking duidelijk is: ook trailrunning, zeker lange afstanden en/of met hoogtemeters vragen gewoon veel van het lichaam en je lichaam moet daarom ook de tijd krijgen zich te herstellen. Gun het je lichaam ook. De weken na zo’n zware belasting hoef je niet stil te zitten, maar schroef je afstanden en intensiteit van de trainingen drastisch terug en luister naar je lichaam, want deze is nu extra gevoelig voor blessures.

Afleiding?

Hoe mooi het ook is om volledig gefocust te zijn en toe te trainen naar je doel, zo nu en dan is het ook nodig om even te ontspannen. Even niet te lopen, niet bezig te zijn met planning, voeding en voldoende rust. Dat helpt je lichaam niet alleen in het herstel, maar vooral mentaal kan dit zo nu en dan nodig zijn om geen burn out of depressie te ontwikkelen. Plan daarom ook ruimte in om eens totaal andere dingen te doen. Een weekje relaxen, leuke uitjes, socializen met vrienden, later naar bed. Dit kan je ook helpen in de periode nadat je je droomproject hebt gelopen en je dreigt in een zwart gat te vallen. Hoelang zo’n periode na je grote doel duurt, is heel persoonlijk. De één kijkt na een week al weer verlangend naar de bergen, terwijl een ander maandenlang de loopschoenen links laat liggen. Je lichaam geeft vanzelf wel aan wanneer het weer toe is aan iets nieuws. En dan is het tijd voor nieuwe trailavonturen!

See you at the trails!!
PS Onze trailruntip : www.smokkelaarstrail.nl

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training