Hardlopen is een van de meest goedkope én efficiente manieren om fit te worden. Toch lopen, of rennen, veel hardlopers dagelijkse op dezelfde ondergrond, zoals asfalt of de loopband in de lokale sportschool. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het variëren in ondergrond voordelen kan hebben op je hardloopprestaties, je spierontwikkeling en je blessurepreventie. Gras, zand, bosgrond en asfalt–door deze terreinen af te wisselen houd je het sporten leuk en uitdagend, én verbeter je je loopprestaties. In dit korte artikel geven we je de ins en outs.
Variatie in ondergrond
Elke ondergrond komt met unieke eigenschappen met een andere impact op je lichaam, het vereist dus ook een andere techniek. Neem hardlopen op gras bijvoorbeeld: het biedt een zachte demping en vermindert de impact op je gewrichten. Zand, daarentegen, biedt meer weerstand en krachttraining voor je benen, handig als je hier specifiek voor wilt trainen. Een ondergrond met oneffenheden vind je vaak in een bos- of bergpad–je enkels worden gedwongen zich continue aan te passen aan de grond waardoor je direct je stabilisatie verbetert. Belangrijk voor de pittigere ondergronden is dat je kwalitatieve hardloopschoenen aanschaft die tegen een stoot en scharm kunnen. Paar je schoenen met een paar goede hardloopsokken, zoals STOX hardloopsokken, voor betere doorbloeding naar je voeten en dus een verminderde kans op blessures.
Voordelen van terreinverschil
Zoals genoemd brengt het afwisselen van verschillende terreinen tijdens het hardlopen meerdere voordelen met zich mee. Als we bijvoorbeeld kijken naar een oneffen ondergrond, dan moeten de pezen en spieren van de voet en enkel (ongeveer 34 per voet) zich bij elke oneven stap corrigeren, hiermee train je de voetspieren en pezen resistenter te worden tegen impact. Zand biedt weerstand, dus kost het meer kracht om vooruit te komen. Deze kracht komt niet precies vanuit je voeten, maar vanuit je benen en diep vanuit je heupen; hardlopen in zand kan dus de perfecte aanvulling zijn op een routine in de sportschool.
De impact op blessurepreventie
Een ander zeer belangrijk voordeel van ondergrond-variatie is de blessure preventieve werking. Hardlopen op harde ondergronden zoals asfalt kan leiden tot overbelasting door de harde impact bij elke stap op je gewrichten. Door je lichaam een break te geven van het asfalt en in plaats daarvan in de natuur gaan hardlopen, geef je je lichaam de kans om op een andere manier belast te worden en verminder je de kans op blessures. Overigens helpt het hardlopen op andere ondergronden je spieren in balans te houden–je spreekt namelijk verschillende spiergroepen aan die met asfalt vaak vergeten worden. Dit voorkomt overbelasting van een herhaaldelijke beweging door dezelfde spier, zoals bijvoorbeeld bij tenniselleboog of muisarm het geval is. Heb je geprobeerd op andere ondergronden te lopen, maar blijven er bepaalde klachten aanhouden? Dan kan je het beste een afspraak maken met een professional, zoals een fysiotherapeut.