Hardlopen: waarom je telefoon niet om je arm moet

Waarom een sportarmband voor de meeste lopers geen goed idee is.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hardlopen: waarom je telefoon niet om je arm moet

Veel lopers maken nog (even?) gebruik van hun vrijheid om te mogen lopen.

Alleen.

Om toch opgezweept te worden, kiezen veel lopers voor een muziekje. Een manier om muziek te luisteren tijdens het lopen is eenvoudig: je doet je telefoon in een sportarmband, doet je oortjes in, Spotify op en klaar.

Een sportarmband is voor de meeste lopers echter geen goed idee

De meeste lopers met een sportarmband beperken namelijk hun armbeweging, en dat werkt blessures in de hand.

Ervaren lopers zien het vaak al van ver: een loper die zwoegt en werkt in plaats van lekker loopt. We kijken naar landing of pasfrequentie. Soms zien we meteen welke tip een loper kan gebruiken om technisch wat makkelijker te lopen. Meestal bijten we op onze tong: we willen geen bemoeial zijn, waar zouden we ons mee bemoeien? Maar  een ervaren loper (‘nee, ik hoef niet met mijn naam op de website’) wees ons op het effect van sportarmbanden op de looptechniek.

Een sportarmband zorgt er namelijk voor dat veel (beginnende?) lopers het zichzelf onnodig moeilijk maken om technisch soepel te lopen.

Techniektrainer Franklin van Doesburg laat lopers vaak een korte, hele intensieve sprint trekken om te kijken wat de loopbeweging doet als je geen tijd hebt om op je techniek te letten. Als je vrijuit loopt, zonder op je techniek te letten leer je wat je lichaam zelf zou doen. Er zijn veel verschillende type lopers. Voor sommige is een pasfrequentie van 180 per minuut ideaal, anderen lopen juist met kortere, snellere passen of juist met grotere, rustigere passen.

Lopers leggen (logischerwijs) de nadruk op hun benen en passen. Maar ook de armen hebben invloed op de looptechniek.

Het is nagenoeg onmogelijk om met je benen technisch goed te lopen als je armen niet vrijuit meedoen.

En een sportarmband met een telefoon erin, beïnvloedt voor de meeste lopers hun armzwaai. Iedereen is een beetje a-symmetrisch, maar lopers met een sportarmband lopen veel a-symmetrischer dan lopers die hun armen vrij hebben. De arm mét telefoon beweegt en zwaait veel minder dan de arm die wél vrijuit kan bewegen.

Je rechterarm en je linkerbeen maken dezelfde beweging met lopen. Dus als je rechterarm niet soepel mee zwaait (omdat daar een sportarmband om zit) heeft dat invloed hoe je linkerbeen loopt.

Daarom een tip voor lopers die nu mét sportarmband lopen: ervaar zelf het verschil mét en zonder telefoon en voel vooral of je vrijer loopt zonder sportarmband

Dus loop de volgende keer eens zonder telefoon en ervaar wat je armen en benen doen als je zo ontspannen mogelijk loopt.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training