Hardlopen: waarom je telefoon niet om je arm moet

Hardlopen: waarom je telefoon niet om je arm moet

Waarom een sportarmband voor de meeste lopers geen goed idee is.

Bijgewerkt: november 2021

In je uppie hardlopen is niet altijd even gezellig.

Om toch opgezweept te worden, kiezen veel lopers voor een muziekje. Een manier om muziek te luisteren tijdens het lopen is eenvoudig: je doet je telefoon in een sportarmband, doet je oortjes in, Spotify op en klaar.

Een sportarmband is voor de meeste lopers echter geen goed idee

Een sportarmband beperkt namelijk de armbeweging voor een hardloper, en dat werkt blessures in de hand.

Ervaren lopers zien het vaak al van ver: een loper die zwoegt en werkt in plaats van lekker loopt.

We kijken naar landing of pasfrequentie. Soms zien we meteen welke tip een loper kan gebruiken om technisch wat makkelijker te lopen. Meestal bijten we op onze tong: we willen geen bemoeial zijn, waar zouden we ons mee bemoeien?

Maar  een ervaren loper (‘nee, ik hoef niet met mijn naam op de website’) wees ons op het effect van sportarmbanden op de looptechniek.

Een sportarmband zorgt er namelijk voor dat veel (beginnende?) lopers het zichzelf onnodig moeilijk maken om technisch soepel te lopen.

Techniektrainer Franklin van Doesburg ziet ook dat lopers met een sportarmband anders lopen. Van Doesburg laat lopers vaak een korte, hele intensieve sprint trekken om te kijken wat de loopbeweging doet als je geen tijd hebt om op je techniek te letten. Als je vrijuit loopt, zonder op je techniek te letten leer je wat je lichaam zelf zou doen. Er zijn veel verschillende type lopers. Voor sommige is een pasfrequentie van 180 per minuut ideaal, anderen lopen juist met kortere, snellere passen of juist met grotere, rustigere passen.

Lopers leggen (logischerwijs) de nadruk op hun benen en passen. Maar ook de armen hebben invloed op de looptechniek.

Het is nagenoeg onmogelijk om met je benen technisch goed te lopen als je armen niet vrijuit meedoen.

En een sportarmband met een telefoon erin, beïnvloedt voor de meeste lopers hun armzwaai. Iedereen is een beetje a-symmetrisch, maar lopers met een sportarmband lopen veel a-symmetrischer dan lopers die hun armen vrij hebben. De arm mét telefoon beweegt en zwaait veel minder dan de arm die wél vrijuit kan bewegen.

Je rechterarm en je linkerbeen maken dezelfde beweging met lopen. Dus als je rechterarm niet soepel mee zwaait (omdat daar een sportarmband om zit) heeft dat invloed hoe je linkerbeen loopt.

Daarom een tip voor lopers die nu mét sportarmband lopen: ervaar zelf het verschil mét en zonder telefoon en voel vooral of je vrijer loopt zonder sportarmband

Dus loop de volgende keer eens zonder telefoon en ervaar wat je armen en benen doen als je zo ontspannen mogelijk loopt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 • Germa

  Tja. Het zoveelste artikel met goede argumenten. Mast nog niemand die vertelt waar je je phone dan wel laat..
  Heupband: in t kuiltje van je rug en GEEN muziek. In eenheid met je omgeving blijven.

 • Ozzy

  Tjongejonge Nederland op zijn smalst. De reacties ook van semi professionals met van dat tut tut tut wenkbrauw gefrons. Get over yourselves.
  Gezien het aantal kilometers en de medailles in de la denk ik dat ik een redelijke ervaringsdeskundige ben. Ik loop al sinds jaar en dag met een armband. Vroeger met muziek, maar tegenwoordig zonder en het heeft mij nog nooit in de weg gezeten of ‘uit balans gebracht’. Niet tijdens een marathon en ook niet tijdens een stuk lopen in de ochtend.
  Muziek kan voor sommigen enorm stimulerend werken en voor anderen brengt geen muziek heel veel rust. Uiteindelijk zie ik liever 100 man lekker in beweging met een armband dan 20 puristen die weten hoe het ‘echt’ moet.

 • Marleen

  Daar ben ik het helemaal mee eens. De sportarmband brengt je uit balans. Daarnaast ben ik van mening (ook uit eigen ervaring), dat je niet gefocust een training kunt doen, als je naar muziek of een podcast luistert. Je hebt je aandacht nodig voor techniek, trainingsdoel en omgeving. Oortjes leiden dan af.

 • Anneke

  Wat is er mis mee om je eigen ademhaling te horen en de natuur waar je door heen rent?

  • leo

   Net zo weinig als er iets mis zo zijn met naar muziek luisteren tijdens hardlopen.

   Dat iemand anders dat leuk vind betekent niet dat jij het moet doen en dat jij het niets vindt betekent niet dat iemand anders het ook niet mag doen.

   • Egon

    Iedereen moet zelf weten wat ie prettig vind tijdens het lopen. Ik kan mij voorstellen dat het je gedachten verzet. Bij het juiste ritme of beat kan het ook helpen voor een goede pasfrequentie.
    Omdat de telefoons steeds groter worden i.p.v. kleiner is een armband niet ideaal en kan de balans verstoren. Omdat het gewicht ook steeds hoger wordt moet de band ook strakker wat niet goed is voor de bloedsomloop.
    Het is zeker wel verstandig om voor noodgevallen altijd de telefoon mee te nemen.
    Ik zou m dan in een heupriem, drinkbelt of zo’n handig trailvest doen. Probleem opgelost!

 • Sytze Vliegen

  Lopen is vrijheid…dus mag iedereen zelf weten hoe en wat. Een telefoon weegt niks en kan prima om de arm mee zonder verdere invloed. Waarom doen “we” als we weten wat de enige juiste manier is en wat je wel/niet mee moet, welke kleding enz enz.

 • Paul uit Amersfoort

  Helemaal eens om geen sportband te gebruiken. En eerlijk: het ziet er niet uit. Even lekker een stukkie hardlopen en dan helemaal bepakt met telefoon en oordopjes. Ik neem mijn telefoon ook mee maar ik doe dat in een band om mijn heupen. Dat loopt ideaal.

  Normaliter beweegt de telefoon maar door de band zo te draaien heb ik geen last van het deinen van de telefoon. Ik draai de band zodanig dat de telefoon op 8uur zit. Dan ‘klemt’ de telefoon tegen mijn heup aan waardoor de telefoon niet wild beweegt.

  • Germa zeldenthuis

   Ik draag die telefoon ook in een heupband en midden op mijn rug, in de holte onderin. Tamelijk strak en enige deining wordt geremd op mijn billen. Tja…
   Lopen met een arm band of iets in de hand is me al jaren een doorn in t oog.
   Lopen is vrijheid. Graag ook vrij van tijdmeting, vrij van muziek. (Ontmoet jezelf en je omgeving) en vrij van onnodige kleding en commerciële gadgets. T meeste dat je bij je hebt is nog t beste voor de verkopende party geweest denk ik vaak🤣.

  • Ria

   Grappig dat jullie bij dit artikel een foto plaatsen met headset (draadloos en buiten het oor) en horloge (met muziek opslag ga ik vanuit), zodat je helemaal geen telefoon nodig hebt. Perfecte combinatie, niks zit in de weg, geen draden en doordat geluid via gezichtsbeen hoorbaar is, hoor je al het omgevingsgeluid

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training