Moe? Ken je de 12-minuten-regel?

Moe? Ken je de 12-minuten-regel?

Ben jij wel eens te moe om een rondje te lopen? Pas dan de 12-minuten-regel toe.

Herplaatst mei 2023.

De 12-minuten-regel blijft onze favoriete loopregel. Pas jij hem al toe?

Ken je dat. Zo’n dag dat je duf en sloom bent en absoluut geen zin hebt om een rondje hard te lopen?

Vooral na een lange werkdag achter een computer, heb je soms geen puf om naar buiten te gaan. Je weet wel dat hardlopen je goed doet, maar je hebt geen energie om je ertoe te zetten.

Speciaal voor beginners die soms geen zin hebben om te lopen, herplaatsen we dit blog over de 12-minuten-regel.

Je werkdag was chaotisch en druk. De hele dag thuis met werk en kinderen in deze knotsgekke tijd.  Heb je ‘s avonds geen puf om te lopen? Of ben je  moe en hebt géén zin om hard te lopen? Wil je liever op de bank ploffen met een boek of Netflix? Dan is de 12-minuten-regel goed om toe te passen.

12-minuten-regel

Deze regel luidt:

Je kunt pas zeggen dat je te moe bent om hard te lopen als je 12 minuten hebt hardgelopen.

Er is onderzoek gedaan onder studenten in Maastricht waar dit naar voren kwam. Er waren twee groepen.

Groep één moest vooraf voorspellen of een looptraining goed zou gaan of niet. Dit werd bekeken door te zien welke snelheid ze liepen in een bepaalde hartslagzone.  Groep twee voorspelde na 12 minuten hardlopen of de resterende training goed zou gaan of niet. Wat bleek. Er deugde niets van de voorspellingen van groep één

Studenten die een goede dag dachten te hebben bleken niet bijzonder in vorm en studenten met een kater voelden zich na 12 minuten juist wel goed. De tweede groep bleek aanzienlijk beter in het voorspellen, na twaalf minuten hardlopen konden de studenten prima zeggen of ze die dag goed waren of juist wat minder.

En het leuke is dat het gros van de studenten die zich vooraf nog wel moe voelde na twaalf minuten wel energiek was

Dus: de eerstvolgende keer dat je moe bent en geen zin hebt om te lopen, doe je tóch je loopschoenen aan en beslis je of je na 12 minuten terug gaat naar huis of dat je een mooi rondje gaat lopen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties

 • Ger Jansen

  Klopt, met grote regelmaat draai ik mijn kilometertjes per week, vaak heb ik zin en ben energiek, maar ook als ik eens geen zin heb en moe ben, als ik dan toch ga lopen, dan voel ik me al na een 5 tal km’s als herboren. Mijn lijfspreuk is altijd: Van hardlopen rust je uit…..

 • Erik Hermsen

  Klopt inderdaad. Ik loop veel grotere afstanden. Gemiddeld zo’n 25 km per training. Maar altijd heb ik in het begin moeite met opstarten. Zelfs quit momenten. Als ik toch door blijf lopen verdwijnt dat gevoel meestal.

 • Jan Matthijs

  Ik ga aan de slag, heb de afgelopen paar jaar bij RUN4Fun bijna alleen gewandeld, daarvoor jaren hardgelopen. Maar door vele blessures gestopt met hardlopen. Mis het zo en ik ga nu weer joggen, nog niet hardlopen, maar misschien 12 min moet weer te doen zijn na een tijdje !

 • Ben

  Herkenbaar, toch doorlopen tot minimaal half uurtje.
  Daarna zeer voldaan

 • Frank Faes

  Heel herkenbaar,maar ben zelf altijd toch doorgegaan als het de eerste 12minuten niet zo lekker ging.
  Ben mezelf daardoor wel vaak tegen gekomen.

 • Erica

  Slim en herkenbaar; als je eenmaal loopt, stop je niet zo snel meer. En je kan altijd je training aanpassen aan hoe het gaat (en omkeren als het écht niet wil). Dit kan je over de drempel helpen om te gaan sporten, en blessures voorkomen door je bewust af te vragen hoe je je voelt.

 • Nico van den Heuvel

  Ik loop sinds 9 maart 21 iedere dag, gemiddeld ca 6,5 km per dag. Tuurlijk heb ik soms geen zin, toch ga ik de deur uit. Inderdaad blijkt vaak na ff gelopen te hebben dat het wel gaat, het is soms ff lastig om jezelf ertoe te zetten. Die 12 minuten regel vind ik prima…👍🏼

 • Aart Hoogendoorn

  Bij mij werkt het net iets anders. Als ik moeilijk op gang kom in de eerste 2 minuten ga ik expres heel langzaam lopen, maar wel het normale ritme. Heb ik dan nog geen goed gevoel, dan ga ik vaartspel doen, vaak korte extensieve versnellinkjes. Ik pak dan mijn kleinste vaste rondje en als dat na 40 minuten nog niks is, ga ik huiswaarts en ga dan de volgende dag opnieuw lopen, terwijl ik anders een rustdag zou hebben. Ik loop nou 50 jaar, dus dan heb je al wel wat uitgeprobeerd… o,ja na dat ik lekker warm ben, wel even wat knikken wapperen en knakken

 • Aart Hoogendoorn

  Bij mij werkt het net iets anders. Als ik moeilijk op gang kom in de eerste 2 minuten ga ik expres heel langzaam lopen, maar wel het normale ritme. Heb ik dan nog geen goed gevoel, dan ga ik vaartspel doen, vaak korte extensieve versnellinkjes. Ik pak dan mijn kleinste vaste rondje en als dat na 40 minuten nog niks is, ga ik huiswaarts en ga dan de volgende dag opnieuw lopen, terwijl ik anders een rustdag zou hebben. Ik loop nou 50 jaar, dus dan heb je al wel wat uitgeprobeerd…

 • Germa

  Ik pas twee strategieën toe. Een lijkt op deze. Andere niet.
  1 Hoe meer tegenzin, des te harder heb je het dus nodig. (Zelfreflectie) . Deze helpt me op gang.
  2. ga lopen en kies een makkelijk, klein rondje met een uitbreidingsoptie op punt x. ( die plek x probeer je iig pas na zwakte moment te plaatsen op de kaart). (mogelijk is dat na 12 minuut)

  Nog iets: als t buiten echt onaangenaam is foe ik binnen warming up. Zo start ik op voldoende temperatuur om meteen goed ‘los te gaan’ buiten.

  • Koen de Jong

   Binnen een warming ip. Dat is een leuke, nooit aan gedacht. Dank Germa!

 • Harm

  Opmerkelijk dit. Na een hele dag stress, thuiswerken etcetera wil je toch maar 1 ding, effe weg en niet weer ergens gaan zitten.

  • Anoniem

   Haha Harm , tja , maar als je je toch de hele dag buiten de deur had uitgesloofd…?
   Ik snap je gedachte.

 • Dirk Rijken

  Ik ken deze regel ook, maar bij mij zit het al eerder in mijn hoofd. Dus er tegen op zien om te gaan lopen, de warmte van binnen, de gezelligheid. Buiten is het donker, regen, wind koud ….. Als ik die drempel overwonnen hebt maakt het niets meer uit. Dan ga ik ervoor, en dan moet het wel heel erg tegen zitten om na 12 min. huiswaarts te keren. Herkennen jullie dit ook?

  • Germa

   Ja hoor. Binnen warming up doen helpt me. Maatjes kunnen helpen maar die heb ik hier ook niet dichtbij. Of een sociaal (-niet loopdoel) toevoegen. Bijv kaartje brengen, bij iemand langs voor n snelle groet, zeggen dat je ‘nu’ gaat op fb,…een boodschapje, nw route een persoonlijk onderzoekje toevoegen zoals bijv of je in t stervensdonker nog recht kunt lopen of sneller gaat (ik ga langzamer!) Of iets uitproberen dat ik bij daglicht niet durf zoals gekke loopscholingsoefeningen. Bedenk iets geks dat juist op dat moment iets toevoegt.

 • Dirk

  Ik ken deze regel ook, maar bij mij zit het al eerder in mijn hoofd. Dus er tegen op zien om te gaan lopen, de warmte van binnen, de gezelligheid. Buiten is het donker, regen, wind koud ….. Als ik die drempel overwonnen hebt maakt het niets meer uit. Dan ga ik ervoor, en dan moet het wel heel erg tegen zitten om na 12 min. huiswaarts te keren. Herkennen jullie dit ook?

 • Juul

  Ik pas de regel toe en hij werkt feilloos!

 • Herman Weinans

  Ik wist niet dat die regel bestond maar ongemerkt doe ik dat al jaren. Na ongeveer twee kilometer weet ik hoe het voelt en bepaal de lengte van de route.

 • Marian.

  Werkt héél goed, ik pas het regelmatig toe😉

 • Hubertien

  Informatief en leerzaam

 • Ton van der Maat

  Onzin artikel. Weer of geen weer, maakt mij niet uit hoor. Lopen in de regen ☔️ kan heerlijk zijn. Gewoon de discipline hebben om je loopschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan om lekker te rennen 🏃‍♂️

  • Jim

   Fijn als het je voor jezelf niet nodig hebt; ik herken dat zelf ook, Ton. Aangezien de 12-minutenregel anderen wel kan helpen, lijkt me tóch een zinvol artikel. Hoe meer mensen plezier hebben en houden in hardlopen, hoe beter.

  • Joost

   Dat jij een andere (gedisciplineerde) aanpak van jezelf hebt maakt dit artikel nog geen onzinartikel. Je kunt niet alles aan jezelf afmeten.

 • Marc

  Maar zelfs voor 12 minuten moet je wel eerst de deur uit 😉

  • Brend

   Om naar buiten te komen kun je de Two-minute rule gebruiken.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training