Waarom de angst om te verliezen, je niet laat winnen

Wat is het enge aan meedoen aan wedstrijden? Dat je het risico loopt om te verliezen. Want stel nu dat je als laatste binnenkomt? Hoogste tijd om deze negatieve gevoelens te verbannen.

Wat is het enge aan meedoen aan wedstrijden? Dat je het risico loopt om te verliezen. Want stel nu dat je als laatste binnenkomt? Of wat als je collega met wie je altijd rent je dik inmaakt? Of wat als je de hele afstand niet eens haalt? Redenen te over dus om niet te gaan voor die wedstrijd of je te meten met je collega’s, vrienden en sportgenoten. Je bedenkt een laffe smoes en mompelt iets over een zere enkel. Zo kom je onder die wedstrijd en daarmee onder het potentiële verlies uit. Hoogste tijd om deze negatieve gevoelens uit te bannen.

De saboteur in je brein schreeuwt

Want de angst om te falen, zorgt er dus als snel voor dat je überhaupt niet meedoet met een wedstrijd. In de psychologie bestaat hier een term voor: Loss Aversion. Bij heel veel spannende dingen die je doet, schreeuwt er een saboteur in je brein: ‘Doe het niet, kijk eens wat er gebeurt als het misgaat.’
Of dat nu is het opzeggen van je baan, het beëindigen van je relatie of het rennen van de marathon. Als we de status quo veranderen, zijn we dus snel geneigd om vooral te denken aan alles wat er fout kan gaan.

Kwestie van kijken

In de marketing wordt hier veel gebruik van gemaakt. Want of je iets als winst of verliest beschouwt, is vooral een kwestie van hoe je tegen dingen aankijkt. Je zult een korting van 10 euro bijvoorbeeld zien als een aantrekkelijke bonus (en dus winst). Maar je kunt het ook negatief bekijken en bij alle producten zonder korting balen dat er geen lagere prijs vanaf kunt.En daarom zal je maar weinig reclames zien voor producten waar niets iets goedkoper, nieuwer of beter aan is.

En de saboteur van de hardloper?

Wat kunnen we hier als hardlopers van leren? Vooral dat je je bewust moet zijn dat je een innerlijke saboteur hebt die niet wil dat je gezichtsverlies lijdt door te verliezen. En die je dus allerlei redenen zal influisteren om niet mee te doen aan die wedstrijd of het gezellig hardlopen met vrienden, omdat je niet bij hen voor schut wil staan.

Hardlopen in de bonus

Zodra je die saboteur herkent, kun je hem ook te lijf gaat. Denk maar aan de reclame. Als je die saboteur verslaat betekent dit een enorme extra bonuskorting aan geluk. Je hoeft niet meer te balen dat je niet mee durft te doen.

Je trots groeit

Want who cares als jij als laatste binnenkomt bij een wedstrijd? Iedereen zal het knap vinden dat je aan de start verschijnt. En laat die collega lekker in zijn sas zijn met zijn snellere tijd. Jij moet trots zijn op jezelf en op je eigen prestatie. Het gevoel van een volbrachte wedstrijd is het lekkerste wat er is voor een hardloper. En ben je moed aan het verzamelen om voor het eerst eens mee te trainen: er is maar één manier om mee te trainen en dat is gewoon meedoen. Je wordt echt niet in elkaar geslagen als je wat langzamer bent. En alleen door te trainen kun je aanhaken (en daarmee een klinkende overwinning op jezelf behalen).

Gun jezelf dus de winst en vermijd het verlies. Versla die loss aversion.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training