De magie van de (halve) marathon van Eindhoven

Door
Yvonne Janssen
13 oktober 2015
De magie van de (halve) marathon van Eindhoven
Foto Kees Snepvangers
Afgelopen zondag was het zover! Na het afleggen van honderden trainingskilometers de afgelopen maanden mochten de marathonatleten zich melden aan de start van de 32e editie van De Lage Landen Marathon Eindhoven, voor de laatste 42,195 km naar de finish (zoals Danielle Bosschaart het zo mooi verwoordde in haar verslag over de voorbereiding op de NN Marathon Rotterdam). 

Ik was vroeg opgestaan om op tijd aan de start te verschijnen. Deze keer niet om zelf te lopen, maar om een andere bijzondere reden; ik had de eer gehad om een wedstrijdatleet uit Breda mentaal voor te bereiden op deze bovenmenselijke prestatie. Als coach wilde ik aanwezig zijn om deze machtige ervaring met hem te delen en hem bij de start, halverwege en aan de finish toe te juichen & aan te moedigen. Kortom: om hem mentaal te ondersteunen.

Het was koud, maar met een stralende zon was het prachtig weer om te lopen én te supporten. In de trein raakte ik in gesprek met een atleet, die voor de allereerste keer de marathon zou gaan lopen, en met een man & vrouw die ieder jaar trouw op een doods stuk na het 30km-punt gingen staan om atleten toe te juichen en hen door een mentaal zwaar stuk te helpen. De man had meerdere snelle (halve) marathons op zijn naam staan, maar kon door hielspoor zijn passie voor het hardlopen niet meer op dit niveau uitoefenen. Dus dan maar anderen aanmoedigen. Als marathonloper wist hij uit eigen ervaring hoe belangrijk de supporters langs de kant zijn, zeker op rustige stukken na de 30km, waar je de man met de hamer tegen kunt komen, en je zelf deze mentale klap te boven moet zien te komen. Hij begreep als geen ander hoe supporters je daarbij kunnen helpen. Een echte sportmentaliteit!  

Het sportfeest begon direct toen ik Eindhoven Centraal Station uitliep. Overal zag ik atleten & supporters, door de speakers klonk muziek en de commentator was enthousiast aan het aftellen tot de start en gaf een kort verslag van de (internationale) grootheden die aan de start van Marathon Eindhoven zouden verschijnen. Ik had een mooi plekje in de zon uitgekozen, waar ik alle starters goed voorbij kon zien komen. Een man naast me had klaarblijkelijk dezelfde strategische gedachte  om in het zonnetje te gaan staan op een plek waar hij alle atleten goed kon zien starten. Hij vroeg me of ik mijn man of vriend kwam aanmoedigen en toen ik hem vertelde dat dat niet het geval was, maar ik een wedstrijdatleet uit Breda kwam aanmoedigen, die ik mentaal had gecoacht, raakte hij geïnteresseerd. Hij bleek verslaggever van Omroep Brabant en vroeg of hij me mocht interviewen. Dat heeft hij gedaan en later die middag kreeg ik enthousiaste appjes van vriendinnen, dat ze me op televisie hadden gezien - zo ook de atleten uit de wedstrijdgroep van de wedstrijdatleet uit Breda, die blijkbaar erg nieuwsgierig waren naar wie toch zijn coach was. 

Met dit interview door Omroep Brabant is er ook aandacht besteed aan het mentale aspect van de marathon, dat naast fysieke voorbereiding minstens zo belangrijk is voor het leveren van zo’n uitzonderlijke sportprestatie. Want iedereen weet; de échte wedstrijd begint pas na 30km, als je benen gaan verzuren en allerlei stemmetjes in je hoofd tegen je blijven zeggen, dat je beter kunt stoppen. Je wilt dan jouw gedachteprocessen graag zodanig kunnen sturen, dat ze je naar je doel toe helpen, door deze pijnlijke laatste etappe van de marathon heen.  

Toen ik alle atleten bij de start had toegejuicht vroeg ik aan een Belgische vrouw waar ik het 20km punt kon vinden. Het toeval wilde dat zij daar ook naartoe onderweg was om haar man aan te moedigen en, omdat zij ook alleen was, besloten we om samen die kant op te lopen. Toen we alle (on)bekenden daar hadden aangemoedigd zijn we gezellig samen een kopje koffie gaan drinken om even op te warmen, en ook even van het toilet gebruik te maken. We raakten met elkaar in gesprek over het leven, over hoe belangrijk het is om samen aan tafel te gaan en met elkaar te genieten van lekker eten & drinken en waardevolle gesprekken, over de mooie reizen die we hebben gemaakt, over het belang van het openstaan voor andere mensen & culturen én over de magie van spontane ontmoetingen, zoals deze. Daarna zijn we naar de finish gelopen om daar nog eens iedereen op te wachten en, toen haar man over de streep kwam, hebben we elkaar bedankt voor een leuke dag samen en afscheid van elkaar genomen. Dat is óók de marathon: een kans voor spontane ontmoetingen!

De wedstrijdatleet uit Breda, die ik was komen aanmoedigen, was ongelooflijk tevreden over het verloop van zijn marathon én zijn resultaat: hij had zijn doel behaald. Als coach voelde ik me ontzettend trots en dat heb ik hem bij onze ontmoeting na afloop ook gezegd. Te meer omdat hij voorafgaand aan de marathon te kampen had gehad met een blessure en met het overlijden van een naaste; een fysieke én een emotionele tegenslag dus. Je dan kunnen opladen voor een marathon en die ook nog met het gewenste resultaat afleggen is ongelooflijk knap. Over mentale weerbaarheid gesproken! 

Hij bedankte me voor de support en zei dat hij erg veel aan onze gesprekken had gehad. Ook zijn trainer, die met hem mee was gefietst, zei me tijdens ons telefoontje na de finish, dat hij er erg gefocust en ontspannen uitzag tijdens het lopen. We hebben elkaar hartelijk gefeliciteerd met deze teamprestatie: de trainer voor het fysieke aspect, ik voor het mentale aspect en de wedstrijdatleet zelf uiteraard voor het belangrijkste onderdeel: de uitvoering. 

Wat een voldoening hebben zijn proces & resultaat mij gegeven. Het is geweldig om mensen te helpen het beste in zichzelf naar boven te halen en te zien dat dat lukt. Ik voel me vereerd dat hij mij op de weg naar zijn persoonlijke doel heeft vertrouwd als coach, dat ik zijn proces van dichtbij heb mogen meemaken en dat ik hem heb mogen begeleiden naar zijn doel. 

Na een succesvolle afronding van het eerste gedeelte van de dag, de marathon, heb ik mijn hardloopmaatjes & hun supporters opgezocht. Samen hebben we geproost op de prachtige marathontijd van rond de drie uur van twee van hen, die als "snelle hardloopjongens” ondertussen door Omroep Brabant werden geïnterviewd voor de radio. Samen hebben we vervolgens onze andere hardloopmmaatjes toegejuicht bij de finish van het tweede gedeelte van de dag, de halve marathon. Ook zij hebben stuk voor stuk tijden neergezet om trots op te zijn. De eerste die over de finish kwam, werd eveneens door Omroep Brabant getrakteerd op een interview op camera. Nadat iedereen gefinisht was, zijn we samen nog een biertje gaan doen in een gezellig & druk cafeetje en daarmee hebben we een geslaagde dag op een feestelijke manier met elkaar afgesloten. 

Hopelijk geeft deze column een impressie van alle elementen, die bij een (halve) marathon samenkomen en die deze sportieve uitdaging zo bijzonder maken: fysieke & mentale voorbereiding, wedstrijdspanning, persoonlijke uitdagingen & overwinningen, team spirit, supporters & muziek, (internationale) topatleten, pers, weer, sfeer & beleving, spontane ontmoetingen, emotie, voldoening én feest! Bij de DDL Marathon Eindhoven zondag kwam alles samen!

Auteur: Yvonne Janssen, BeneFIT! Sport, Coaching & Consultancy
Website: www.benefit.nu

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne  Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
 • Yvonne
  Dank Guido!😊
  Reactie geplaatst op 20/10/15 om 08:57 uur
 • Guido
  Een mental coach met een fraaie pen! Goed verhaal.
  Reactie geplaatst op 15/10/15 om 23:07 uur

Loopkalender

19
september