De kracht van inspiratiebronnen

Wat is het nut van inspiratiebronnen? Van inspiratiebronnen kun je leren, zij kunnen je voorbeeld zijn, ze kunnen je kracht geven, je helpen relativeren, en je de moed geven om je doelen waar te maken, sportief, persoonlijk of zakelijk.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
De kracht van inspiratiebronnen

Afgelopen maandag was ‘Retour Hemel’ op televisie. “Retour Hemel is een indringende documentaire over de zoektocht van kankerpatiënt Mark Bos naar genezing, nadat de artsen hem vertellen dat dit niet mogelijk is. Hij krijgt op 46-jarige leeftijd de diagnose prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten. Van deze zoektocht maakte Bos een documentaire […].

Zelden zal het leven en de strijd van een kankerpatiënt zo compleet zijn gefilmd, omdat Mark zowel de cameraman is als lijdend voorwerp bij zijn niet aflatende zoektocht om toch nog helemaal te genezen.

We zijn getuige van artsen en alternatieve genezers die hem soms beloftes doen die ze niet kunnen waarmaken, hij krijgt een operatie die hijzelf achteraf bestempeld als zijn grootste vergissing, hij maakt beelden van verschillende alternatieve therapieën die hij volgt en neemt de camera mee bij reizen waarbij hij zich sportief en met extreme kou uitdaagt.

Mark Bos geeft een weinig verhullende kijk in zijn privéleven, waarbij hij zichzelf niet spaart met het laten zien van de emoties die bij de strijd van een ongeneeslijke ziekte horen. Uiteindelijk brengt zijn zoektocht naar genezing hem samen met de ‘Iceman’ Wim Hof naar de 6000m hoge Kilimanjaro, die hij slechts gekleed in korte broek en met schoenen probeert te bedwingen.”[1]  

Een paar weken geleden zag ik de film ‘Unbroken’ in de bioscoop. Unbroken is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 2014, geregisseerd door Angelina Jolie. De film is gebaseerd op het boek ‘Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption’ geschreven door Laura Hillenbrand. Het is een waargebeurd verhaal over de Olympische atleet Louis Zamperini tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na het zien van deze indrukwekkende film en documentaire heb ik Louis Zamperini en Mark Bos direct naast Nelson Mandela op mijn lijstje van inspiratiebronnen gezet. Zo onder de indruk ben ik van de wilskracht, de moed, het doorzettingsvermogen en de mentale kracht die beide personen laten zien, onmenselijk bijna. Louis Zamperini komt na de bevrijding en een behandeling voor post traumatisch stress syndroom tot het inzicht dat haat hem niet verder brengt, maar dat vergeving hem zal helen. Daarom besluit hij zijn onderdrukkers uit het concentratiekamp op te zoeken om hen te vergeven. Mark Bos stelt zichzelf niet de vraag ‘waarom ik?’, omdat hij beseft dat die vraag hem niet verder brengt en hij bovendien het antwoord op die vraag weet. Indrukwekkend.

Wat hebben deze inspiratiebronnen, inclusief Nelson Mandela, gemeenschappelijk – naast een groot doel en een onbreekbare mentaliteit? Juist, een passie voor sport. In het geval van LouisZamperini en Mark Bos specifiek eentje voor hardlopen. Mark Bos weigert zijn passie voor hardlopen op te geven, ondanks het risico voor zijn botten, omdat hij zich daardoor sterk en goed voelt. Louis Zamperini wordt in uiterst verzwakte staat gedwongen een loopwedstrijd in zijn concentratiekamp te doen tegen een van zijn bewakers. Hij verliest, hij valt, maar hij staat op en haalt de finish. Over karakter gesproken!

Wat is het nut van inspiratiebronnen? Van inspiratiebronnen kun je leren, zij kunnen je voorbeeld zijn, ze kunnen je kracht geven, je helpen relativeren, en je de moed geven om je doelen waar te maken, sportief, persoonlijk of zakelijk. Ze laten je zien dat alles mogelijk is als je er maar voor gaat en in jezelf gelooft. Dàt is de kracht van inspiratiebronnen! En gelukkig heb ik er weer twee bij!

Mijn vraag aan jullie: wie is jouw inspiratiebron?

“Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen… Het heeft de kracht om te inspireren. Het heeft de kracht om mensen te verbinden zoals weinig anders dat kan. Het spreekt de jeugd aan in een taal die zij begrijpen. Sport kan hoop geven, waar ooit slechts wanhoop was. Het is krachtiger dan de overheid in het afbreken van raciale beperkingen.” (Nelson Mandela)

 Auteur: Yvonne Janssen, BeneFIT! Sport, Coaching & Consultancy

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners