De mens als psychosomatische eenheid

Als je mens je hart en je ziel volgt wordt je als mens gelukkig en gezond. Wat betekent dit nu concreet voor ons als hardlopers?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
De mens als psychosomatische eenheid

Over hoe de mens het best kan worden gedefinieerd of omschreven is door de geschiedenis heen, en wordt ook nog vandaag de dag, veelvuldig gefilosofeerd. Ik zie de mens als psychosomatische eenheid van fysieke, mentale, sociale en spirituele aspecten. Wat betekent dat? Dat de mens gezond en gelukkig, en dus succesvol, is als deze vier elementen met elkaar in balans, in evenwicht zijn. Bovendien bestaat er interactie tussen deze vier aspecten; als het in sociaal opzicht niet goed met iemand gaat, als iemand zich bijvoorbeeld eenzaam voelt, heeft dat waarschijnlijk ook nadelige fysieke effecten, in de vorm van een verminderde weerstand, blessures of ziekte. Zo wordt er beweerd dat het ontbreken van een goede vriend (het sociale aspect) dezelfde schadelijke effecten heeft voor je gezondheid als het roken van een pakje sigaretten per dag (het fysieke aspect). Dezelfde interactie bestaat ook tussen de andere menselijke ‘aspecten’.     

 

Als je deze definitie volgt, wordt duidelijk dat het volgen van je hart of je ziel (het spirituele aspect) van belang is om gezond en gelukkig, en dus succesvol, te worden én te blijven. In het boek The Power of the Heart wijst auteur Baptist de Pape aan de hand van interviews met de grootste spirituele denkers, schrijvers en wetenschappers van onze tijd op het hart als de bron van kracht en inzicht. Hij laat zien hoe de verborgen krachten van je hart zich volledig kunnen ontplooien, zodat je werkelijk in staat bent je hart te volgen. Daardoor kan je kijk op geld, carrière, gezondheid, relaties, succes en geluk voorgoed veranderen. Volgens Baptist de Pape hebben we per dag maar liefst 60.000 gedachtes, waarvan 80 procent negatief is (het mentale aspect). “Als we onze aandacht op ons hart richten en meer vanuit ons hart gaan leven, dan gaat het leven er anders uitzien. En komt de wereld er ook anders uit te zien.” Hier zie je een voorbeeld van de interactie tussen het spirituele en mentale aspect van de mens als ‘psychosomatische eenheid’.

 

Wat betekent dit nu concreet voor ons als hardlopers? Het bekende loopmerk ASICS (anima sana in corpore sano, Latijn voor een gezonde geest in een gezond lichaam) drukt de algemeen geaccepteerde eenheid van lichaam en geest uit. Echter, veel lopers focussen op fysieke training en besteden niet of nauwelijks aandacht aan hun geestelijke conditie. Laat staan, dat ze rekening houden met de sociale en spirituele aspecten van hun mens-zijn. Echter, voor een optimale prestatie is een perfecte balans tussen alle vier de elementen van wezenlijk belang. Een goed jaarplan of trainingsschema beslaat dan ook tijd, ruimte en aandacht voor al deze componenten, om een allround training van iedere atleet als psychosomatische eenheid te waarborgen.

 

Wat is het risico van het buiten beschouwing laten van bepaalde (fysieke, geestelijke, sociale of spirituele) aspecten? Op kleinere schaal kan dat betekenen dat de optimale prestatie van de atleet uitblijft, omdat hij of zij uit balans of evenwicht is. Op grotere schaal kan dit ertoe leiden dat de atleet onsuccesvol in het leven wordt, dus ongelukkig of ziek. Allesbehalve wenselijke situaties!

 

Je (als trainer of atleet) ervan bewust zijn dat je als mens een psychosomatische eenheid bent van fysieke, mentale, sociale en spirituele elementen, die bovendien een wederkerig effect op elkaar hebben, kan al het verschil maken. De kans is dan groot dat je in ieder geval stilstaat bij het mogelijke effect van al deze aspecten op jouw sportieve prestaties, zonder je te beperken tot het fysieke element. Een degelijk trainingsschema en een goede wedstrijdvoorbereiding integreren tevens de geestelijke, sociale en spirituele aspecten van jou als psychosomatische eenheid.  

 

Hét geheime recept en de formule om succesvol te zijn in de sport én in het leven zijn identiek. Zowel om gelukkig en gezond te zijn, de hoogste universele waarden die wij nastreven als mens, als ook om op je top te kunnen presteren, is een optimale balans vereist tussen de fysieke, mentale, sociale en spirituele aspecten, die ons als mens als psychosomatische eenheid definiëren. Wil je dus als atleet bij je eerstvolgende race een optimale prestatie neerzetten? Integreer dan tijd, ruimte en aandacht voor al deze componenten in je wedstrijdvoorbereiding!

 

 

 

 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners