Een jaar lang twee marathons per dag – deel 36

Chauffeur Carlos maakt zich grote zorgen over hun veiligheid en BaiBin heeft het mentaal erg moeilijk.

Een jaar lang twee marathons per dag – deel 36
De 25-jarige Rinus Pauel begeleidt – als fysiotherapeut/ kinesist – de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang circa 80 kilometer per dag gaat hardlopen.Via ProRun vertelt hij over zijn avonturen.
Door omstandigheden is de publicatie van zijn verslagen even gestopt geweest, waardoor we achter liggen op de actuele datum 

16 oktober
Het is 42 graden en geteisterd door de hitte maken we weinig vooruitgang. Onze chauffeur Carlos is erg gefrustreerd door de manier waarop de groep te werk gaat. De inefficiëntie en de vreemde keuzes van de Chinezen, gecombineerd met de irrationele keuzes van Baibin werken hem op de zenuwen. Ik leg hem uit dat ik precies hetzelfde heb meegemaakt en dat ik dat uiteindelijk heb geaccepteerd. De groep functioneert volgens zijn eigen principes en ze houden er niet echt van dat een ander zich daar mee bemoeit. Heb ervaren dat het verspilde energie is om je met hun hun keuzes te bemoeien. Het levert veel wrijving op en ze luisteren vrijwel nooit wat je voorstelt. 

Hij wijst me nogmaals op het gevaar wat Mexico is. Om hier, vanwege de enorme criminaliteit,
 s’ nachts te lopen is heel gevaarlijk. Hij staat er op dat we een extra zwaailicht voor bovenop zijn auto aanschaffen. Prima idee, doen we dus. 

We lopen tot laat in de nacht door en Carlos is heel gespannen. We stoppen bij gebouwen wat schijnbaar een legerbasis is en ze komen ons vragen wat we er doen. Carlos reageert wat geïrriteerd. Hij verteld later dat hij dit wat wantrouwt omdat in Mexico de schurken zich soms voordoen als of ze bij het  leger of de politie behoren en je vervolgens leegroven. Goed om te weten
 
17 oktober
De volgende ochtend beginnen we laat. Het vinden van goed eten in deze regio niet gemakkelijk. Er is vrijwel niks te krijgen en het geen wat we meenemen vindt Baibin niet lekker. Het zuiden van Mexico is wel een prachtig gebied. Het is ook een regio die bekend staat voor de grote hoeveelheid regenval in deze periode van het jaar valt. Elke dag komt het met bakken omlaag. 

Het restaurant waar we aan het einde van de dag eten blijft speciaal voor ons open. Hoewel het erg laat is helpt er een jong kind mee in het restaurant. Ik vraag ‘heb je geen school?’ Ooh nee vandaag en morgen hebben we geen school want het heeft geregend. Als Hollander klinkt dat wat vreemd natuurlijk maar de kwaliteit van de wegen is hier wat minder waardoor het waarschijnlijk lastig is voor de schoolbus. 

18 oktober
We lopen door een gebied wat in het Spaans “la ventana” heet en het wordt al gauw duidelijk waarom. Het lijkt alsof iemand een raam heeft open gezet. Er waait hier een enorme wind die we enkel in Argentinië ook zo ervaren hebben. De wind komt gelukkig niet direct van voren maar desondanks heeft Baibin toch erg veel moeite om vooruit te komen. Hij zegt vandaag zich niet goed te voelen en geeft aan dat hij het momenteel mentaal het erg zwaar vindt. Hij zit in een neerwaartse spiraal vrees ik. Hij is negatief ingesteld, eet slecht waardoor hij nog vermoeider en nog negatiever wordt. 

Carlos en ik gaan op zoek naar een plek waar ze eten verkopen. Baibin loopt ondertussen door. Als we na een uur met eten naar hem terug rijden kunnen we hem in eerste instantie niet vinden. We rijden nog eens terug en vinden hem uiteindelijk dichtbij de plek waar we hem in eerste instantie hebben achtergelaten. We zijn verbaasd om te zien dat hij dus bijna geen vooruitgang heeft gemaakt. Hij verteld met een schuldig glimlach dat hij onder een brug in slaap was gevallen. Ik loop de namiddag weer met hem mee om hem vooruit te krijgen maar er zit geen pit in. We hadden ons voorgenomen om s’avonds vroeg te stoppen, maar met slechts 30 kilometer op de teller kunnen we dat ons dat niet permiteren. Ik overtuig hem dat hij zijn dagelijkse hoeveelheid kilometers echt moet behalen. De rest van de dag loop is samen met hem verder.

19 oktober
Luna heeft een route door een gebied gepland wat absoluut niet veilig is in Mexico. Carlos had ons een andere route aangeraden maar dat had Luna niet naar geluisterd. Carlos gaat hiervan over de rooie en geeft aan dat als we daarheen gaan hij per direct weigert verder te werken. Het gebied is gewoonweg te gevaarlijk. Als we daar met onze auto daar doorheen gaan rijden kunnen we erop wachten dat we s’avonds gewapend overvallen worden.

Ik word zo moe van het slechte samenwerkingsvermogen van de Chinezen. Ze luisteren en communiceren zo slecht in dit team. Gelukkig stemt de rest in met de route van Carlos.  Li (projectleider) is momenteel nog altijd erg ziek. Last van koorts en ook op zijn huid is er een rare uitslag. We maken ons wat zorgen. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners