Het Geheim van Hardlopen en Het Geheim van Wielrennen veroveren de wereld

Het boek ‘ Het Geheim van Hardlopen’ blijkt een bestseller te zijn.

Het Geheim van Hardlopen werd op 13 oktober 2013 gelanceerd bij het NK Marathon in Eindhoven en bleek onmiddellijk een schot in de roos. Vele duizenden hardlopers delen kennelijk onze passie om te willen begrijpen welke factoren nu je sportprestatie bepalen. Dagelijks kregen en krijgen we (onder meer via de website www.hetgeheimvanhardlopen.nl) enthousiaste reacties van ‘fans’, die onze kwantitatieve benadering van de sport ‘een openbaring’ noemen. Het boek bleek dan ook een bestseller en binnen een half jaar moesten we in allerijl een tweede druk uitbrengen. Die tweede druk is inmiddels ook al weer vrijwel uitverkocht, zodat we in de eerste helft van 2016 de 3e druk al gaat uitbrengen. Daarmee behoort HGVH tot de best verkochte sportboeken in Nederland en Vlaanderen!

Het Geheim van Wielrennen 
HGVW werd gelanceerd bij het Grand Départ van de Tour de France in Utrecht in juli 2015. Het idee kwam van sportarts en triatleet Guido Vroemen, die Hans en Ron vroeg om een soortgelijk boek over wielrennen te gaan maken. Guido bracht zijn kennis als sportarts en als wielrenner in en leverde veel wetenschappelijke literatuur, praktijkgegevens en -ervaring. Hans bestudeerde net als bij HGVH de literatuur, bedacht de modellen en schreef het leeuwendeel van de tekst. Ron zorgde net als bij HGVH voor de foto’s, de productie en de zakelijke aspecten. Inmiddels is HGVW ook al weer breed bekend als HET standaardwerk over wielrennen en dreigt het een even grote bestseller te worden als HGVH! In de loop van 2016 zullen we de 2e druk gaan uitbrengen.
 
Foto: Ron van Megen, Guido Vroemen en Hans van Dijk (van links naar rechts)

Hoe zit dat nu precies?
Bij het schrijven van beide boeken hebben we ons steeds afgevraagd wat er over hardlopen en wielrennen nu echt wetenschappelijk bekend en bewezen was. Vele handboeken en artikelen zijn vooral gebaseerd op praktijkervaringen en niet echt wetenschappelijk onderbouwd. Wij vonden dat onbevredigend en wilden precies weten welke factoren nu onze sportprestaties bepalen en hoe we beter kunnen worden. We hebben daarom zowel voor hardlopen als voor wielrennen theoretische modellen ontwikkeld, waarmee sportprestaties geanalyseerd kunnen worden. 

De wetten van de natuurkunde en de sportfysiologie
Ons modellen zijn gebaseerd op de wetten van de natuurkunde en de sportfysiologie. Ze zijn dus altijd geldig en niet afhankelijk van toevallige omstandigheden. We hebben gebruik gemaakt van onze ervaringen bij het hardlopen, het wielrennen en het sport fysiologisch onderzoek meer in het algemeen. Met onze modellen is het mogelijk om exacte theoretische berekeningen te maken over zaken als:

1. Hoeveel sneller word je als je afvalt?
2. Hoeveel langzamer word je met de jaren?
3. Hoeveel sneller word je als je optimaal traint?
4. Hoe moet je optimaal trainen?
5. Wat is de invloed van je duurvermogen?
6. Wat is de invloed van je loop- of fietsefficiency?
7. Hoeveel langzamer ga je heuvelop?
8. Hoeveel tijd verlies je door wind?
9. Hoe goed of hoe slecht ben je in vergelijking met anderen, wat is prestatie-index?
10. Wat is het voordeel van een betere en lichtere fiets en een aerodynamische fietspositie?
11. Wat is de invloed van je hartslag? 

Met onze modellen blijkt het mogelijk om alle bovenstaande vragen te beantwoorden. In onze boeken leggen we uit wat de invloed van al deze factoren is en hoe iedereen voor zichzelf kan bepalen wat hij of zij moet doen om sneller te worden. Als hij of zij dat wil natuurlijk…., want er is niets tegen om gewoon te genieten van het sporten in de natuur zonder te letten op je snelheden en tijden.

Ook praktijkervaringen 
Uiteraard zijn het ‘maar’ theoretische modellen en zijn er in de praktijk altijd afwijkingen van de theorie. De praktijk wordt dan ook meegenomen, zowel op basis van onze eigen ervaringen als die uit de handboeken. Zo hebben Hans en Ron zichzelf als proefkonijn gebruikt en met succes, want ze bereikten elk op hun eigen niveau verbazingwekkende resultaten! Na 30 jaar hardlopen werden ze beiden ineens 20% sneller! In afzonderlijke hoofdstukjes leggen we verder uit hoe het zit met individuele verschillen en door welke aspecten deze kunnen worden veroorzaakt. Een goed theoretisch model heeft als groot voordeel dat de invloed van de verschillende factoren makkelijk te begrijpen is. Vervolgens kunnen de juiste stappen gezet worden om ze te optimaliseren, bijvoorbeeld door meer gerichte training. De lezer kan daarbij geholpen worden door onze calculators op hier te vinden op ProRun en op www.hetgeheimvanwielrennen.nl. 

Van Het Geheim van Hardlopen naar Het Geheim van Sport
Inmiddels zijn we al weer een stap verder en blijkt het met onze modellen mogelijk om nog veel meer duursporten te doorgronden. Zo hebben we al met succes de aanvallen op het werelduurrecord bij het schaatsen en bij het wielrennen voorspeld. Of het nu om wielrennen, schaatsen, langlaufen, roeien of hardlopen gaat, alle duursporten kunnen we met onze theorie analyseren. De rode draad is het vermogen van de menselijke motor. We hebben aangetoond dat het maximale menselijke prestatievermogen ligt bij een anaeroob drempel vermogen (ADV) van 6,4 Watt/kg. Alle wereldrecords in alle sporten blijken overeen te komen met deze waarde! Het voorspellend vermogen van deze nieuwe modellen is ongelooflijk krachtig. Nu al kan gesteld worden dat dit binnen de sportwetenschappen een geheel andere kijk op prestaties zal gaan geven.

Het Hoe en Watt van Hardlopen
Dit alles leidt tot een 3e boek, dat we in april 2016 gaan uitbrengen onder de titel Het Hoe en Watt van Hardlopen. Het gaat verder dan HGVH, omdat het gebaseerd is op de nieuwe theorie van het vermogen van de menselijke motor. Ook bij het hardlopen kunnen we namelijk- net als bij het wielrennen- veel leren van het aantal Watts en met name het aantal Watts/kg dat je menselijke motor kan produceren. Inmiddels zijn de eerste Wattagemeters voor hardlopen ook al op de markt verschenen, waarmee je het energieverbruik per km kunt meten en onze theorie kunt staven. Op basis van testen van Guido verwachten we dat je  hiermee je loopstijl en Running Efficiency kunt verbeteren. Ook kunnen we nu exact uitrekenen wat het effect is van zaken als paslengte, verticale oscillatie en  grondcontacttijd op je snelheid en energieverbruik. Ook het voordeel van wedstrijdschoenen kunnen we nu beter kwantificeren.

Het Geheim van Hardlopen en Het Geheim van Wielrennen internationaal
Inmiddels is er zoveel internationale belangstelling voor onze boeken, dat we in december 2015 contracten getekend hebben met de grootse Europese uitgever van sportboeken in Europa. Meyer & Meyer Sport gaat komend jaar onze boeken vertalen in het Engels en het Duits en de internationale edities van HGVH en HGVW uitgeven. Zij voorzien wereldwijd een grote belangstelling en hebben een optie genomen op het uitbrengen in nog meer talen. We gaan de komende maanden in samenwerking met hen werken aan een meer internationale vormgeving van onze boeken.
De boeken zullen uitgebracht worden ter gelegenheid van de voorjaarscatalogus van 2017. Vanaf dat moment zullen ze dus wereldwijd in de boekwinkels liggen. We zijn erg benieuwd of we straks ook veel fans zullen krijgen uit de internationale sportwereld! 
 

Foto:  De auteurs bij de uitgever Meyer& Meyer Sport Verlag

Beste wensen voor 2016
We wensen onze lezers uit Nederland en Vlaanderen veel gezondheid en sportief plezier in 2016 en hopen dat ze net zo veel plezier zullen beleven aan het lezen van onze boeken als wij hebben aan het schrijven ervan! 2016 wordt voor ons een druk jaar met allen nieuwe uitgaven en vertalingen.
 
Je kunt het effect van alle mogelijke aspecten op je eigen prestaties berekenen met onze calculators op www.hetgeheimvanhardlopen.nl en op www.hetgeheimvanWielrennen.nl. 
Daar kun je ook de boeken bestellen. Ze zijn ook verkrijgbaar als ebook.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer