Is Kiplimo beter dan Kipchoge?

Foto: 360b/Alamy Stock Photo

Is Kiplimo beter dan Kipchoge?

Na het wereldrecord op de halve marathon van Jacob Kiplimo (21) sloegen wij aan het fantaseren én aan het rekenen. Wat zou die man kunnen op een hele? En is ‘ie beter dan Kipchoge?

Prachtig dat nieuwe wereldrecord op de halve marathon van Kiplimo, maar op de ProRun-redactie vroegen wij ons meteen af: wat kan die man op de marathon? Dus doken we snel in de calculatoren.

Eerst trokken we de tijd die Kiplimo in Lissabon liep door de calculator Hardlooptijden. Dat levert een marathontijd op van 2:00,44, waarmee de man uit Uganda theoretisch een heel dik wereldrecord in de benen heeft. Die tijd zou namelijk 55 seconden sneller zijn dan het huidige wereldrecord over 42,195 kilometer dat de Keniaan Eliud Kipchoge liep tijdens de Berlin Marathon van 2018. En ja, we weten dat hij in 2019 in Wenen een marathon in 1:59,40 liep, maar die telde nu eenmaal niet mee als officieel wereldrecord. Dus laten we die even buiten beschouwing.

Kipchoge, die toch wel de beste marathonloper tot nu toe kan worden genoemd, was 33 jaar oud toen hij zijn officiële wereldrecord liep. Volgens de calculator die wij op ProRun hebben en die je hardlooptijden naar optimale leeftijd berekent, zou de veelwinnaar op zijn 28e 2:00,01 in zijn mars gehad. Een seconde boven die magische 2-uurgrens! Nou ja, twee eigenlijk. Maar goed, hier moeten we uiteraard wat nuanceren. Van de marathon weten we dat sommige lopers hier juist beter presteren naarmate ze iets ouder en meer ervaren zijn.

Wel heel interessant om vanuit die optimale-leeftijd-blik naar Kiplimo te kijken. Die loopt, net 21 jaar, al heel wat langere afstanden dan Kipchoge op die leeftijd deed. Sterker nog, die laatste verwisselde pas een paar maanden voor zijn 28e verjaardag de weg voor de atletiekbaan. Dat wegdebuut maakte hij trouwens in 2012 op 27-jarige leeftijd met een halve marathon in 59:25, op dat moment was dat trouwens de tweede tijd ooit gelopen op die afstand. Let wel, dit waren ook letterlijk andere tijden, want de superschoenen moesten nog hun intrede doen.

Kijken we nu naar de ‘optimale leeftijd’ van Kiplimo. Die is net iets meer dan een week geleden 21 geworden. Dan maken we nu een wel heel theoretische, maar ook hele leuke, combinatie van de twee calculatoren. Nemen we zijn optimale marathontijd van dit moment, namelijk 2:00,44 en houden we die tegen zijn optimale leeftijd, dan komt daar een marathontijd uit van …. 1:58:49. Niet misselijk. Zou het?

Succes op de halve marathon is natuurlijk nog geen garantie voor een glorieuze marathoncarrière. Zo was de Eritrese loper Zersenay Tadese wereldrecordhouder en lange tijd bijna onverslaanbaar op de halve, maar de stap naar de echte top op hele marathon heeft hij niet weten te maken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties

 • Egon

  Die 1:59:40 van Kipchoge is weliswaar geen officieel wereldrecord maar de tijd op 42,2 km is wel degelijk gelopen en gemeten; de afstand en tijd klopte en ook het parcours was vlak. M.a.w. de prestatie is geleverd (onder ideale omstandigheden, maar toch).
  De hele marathon op de weg is een bijzondere wedstrijd, omstandigheden zijn bijna nooit vergelijkbaar en dienen op de wedstrijddag zo ideaal als mogelijk te zijn. De afstand is (heel) lang dus er kan onderweg (heel) veel gebeuren.

 • charlesvdw

  WR van Kipchoge is 2:01:39.

  Ik ben fan van Kiplimo overigens, sedert zijn overwinning op het WK halve marathon in 2020.

 • Koen de Jong

  Spannend. Is er al een Kiplimo fanclub?

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer