10 moeilijkste dingen tijdens je eerste halve marathontraining

Door
Eleanor Crick
8 januari 2019
10 moeilijkste dingen tijdens je eerste halve marathontraining
foto Rob Pauel
Je kan makkelijk 10 kilometer lopen, maar je wilt meer uitdaging. Dus is je volgende doel de halve marathon. Dat is wel meer dan het dubbele van wat je normaal loopt. Trainen voor een halve marathon vereist discipline en ook wel wat lef als het het voor de eerste keer doet,

Dit zijn mijn 10 moeilijkste 'dingen' die ik heb ervaren bij het trainen voor mijn eerste halve marathon.

1. Na 10 kilometer voelen alsof je dood gaat.

Je voelt alsof je benen doodgaan wanneer je langer dan 10 kilometer loopt. Je hebt dorst, je bent moe, je krijgt honger, je wil gewoon stoppen, maar het mag niet. Hoe ga je dit ooit 21,1 kilometer volhouden? 

2. Regelmatig spierpijn ervaren.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een lange duurloop had gehad en de volgende dag wakker werd en gewoon helemaal stijf was. Mijn benen wilden niet meer. Alles deed pijn. En dit was niet eens de laatste keer, elke week wist ik dat ik na mijn duurloop de dag erna of twee dagen erna, zo’n ontzettend veel spierpijn zou ervaren. Het houdt niet op! 

3. De angst die je voelt net voor je een lange duurloop gaat doen.

De eerste keer dat je 15 kilometer moet lopen, of de eerste keer dat je 20 kilometer loopt. Welke lange afstand langer dan je ooit hebt gedaan is eng. Ik weet nog toen ik voor het eerst 18 kilometer ging lopen. Ik dacht: leef ik nog wel na zoveel kilometer? Waar moet ik heenlopen? Hou ik dat vol? Wat doe ik met eten? Met drinken? Zoveel onzekerheden, maar als je het eenmaal hebt gehaald. En je sporthorloge of hardloopapp de kilometers aangeeft, dan voel je je zo trots. 

4. Het gevoel hebben alsof je ontzettend langzaam bent.

Het heet niet voor niks langzame duurloop. Het voelt zo langzaam soms. Gedachtes die door je hoofd gaan tijdens het trainen: ‘Ga ik wel snel genoeg?’ ‘Is dit een goed tempo?’ 

5. Naar de wc moeten gaan terwijl je ver van huis bent.

Je bent in de middle of nowhere en je moet nog 8 kilometer naar huis rennen, maar je moet naar de wc. NU. Shit happens.  

6. Een slechte training ervaren.

Het zal vroeg of laat gebeuren. En het is misschien moeilijk te geloven, maar ze zullen je mentaal sterker te maken. 

7. Altijd honger hebben.

Al dat trainen zorgt voor honger, veel honger. Het lijkt nooit op te houden. 

8. Al je vrije tijd spenderen aan alles lezen wat er maar te vinden is over halve marathontraining.  

Het is zeker verstandig om goed voorbereid te zijn, maar ga je net piekeren over doemscenario’s die misschien, wellicht, mogelijk, eventueel zouden kunnen gebeuren. 

9. Op een rustdag toch naar buiten willen gaan om te lopen.

Je bent in halve marathonvoorbereiding, dus je moet trainen! Hoe kan je dan rusten! Je moet trainen! Respecteer deze dagen. Honoreer deze dagen. Uiteindelijk zal je er echt blij mee zijn dat je ze hebt genomen. 

10. De weken waarin je je kilometers weer afbouwt overleven.

Je hebt tot een bepaalde afstand getraind en begint langzaam de kilometers weer af te bouwen zodat je uitgerust aan de start staat. Word niet gek. Blijf bezig, voor je het weet zal het voorbij zijn! 

Er is geen twijfel mogelijk, het moeilijkste deel van het lopen van een halve marathon is het trainen naar de halve toe. Maar als je op je trainingsschema vertrouwt en het in kleine stapjes neemt, zal je voor je het weet die finishlijn passeren. Dan kijk je hierop terug en denk je: wow, ooit dacht ik dat dit onmogelijk was, maar kijk waar ik nu sta? Misschien denk je: wanneer kan ik dit weer doen!? Ja, hardlopen is leuk. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Enric
  LOL, ik herinner me goed eraan. Mijn eerste halve. Ik denk er vaak eraan wanneer ik een van de Q sessies volgens Jack Daniels moet lopen welke normaliter tussen 20 en 25km vallen (Intervallen zoals tempo duurlopen en repetities, nota bene). Het is interessant hoe je waarneming van de afstanden en het tempo over de tijd verandert. Trouwens: Het is hoog tijd dat de halve marathon een olympische afstand wordt.
  Reactie geplaatst op 09/01/19 om 12:01 uur

Loopkalender

21
september