Vijf mentale strategieën voor tijdens de wedstrijd

Door
Eleanor Crick
17 mei 2017 15:27
Vijf mentale strategieën voor tijdens de wedstrijd
Als je ooit een wedstrijd hebt gelopen, heb je hoogstwaarschijnlijk één van deze volgende gedachtes gehad:

'Dit is verschrikkelijk' 
'Waarom doe ik dit?' 
'Komt er ooit een einde aan?' 
'Alles doet pijn!'

Bijna alle sporters komen zichzelf vroeg of laat een keer tegen tijdens een wedstrijd. Alleen zodra we klaar zijn, vinden we bijna allemaal dat we wel beter hadden kunnen presteren als we onszelf wat meer hadden gepusht.

Terwijl niet elke mentale strategie voor elke persoon werkt, zijn er hier een paar technieken die je tijdens je volgende wedstrijd kan uitproberen.  

1. Visualiseer voor en tijdens 

Visualisatie is een belangrijke techniek voor een wedstrijd, vooral als je je voorbereidt op iets moeilijks. Als je je brein voorbereidt op hoe pijnlijk de wedstrijd kan zijn, dan is je lichaam ook meer voorbereid.

In de race kan je nog steeds visualisatie-trucs gebruiken, zoals het voorstellen van een persoon die je vooruit trekt. Stel je voor dat er een magneet op je startnummer vastzit waardoor je vooruit getrokken wordt. Een ander voorbeeld is om de rij hardlopers tijdens de wedstrijd te zien als een soort energie trein. Stap erin, ga mee en je hebt een vrije rit naar de finish.  Alles om je mentaal zo sterk mogelijk te voelen. 

2. Plaats de slechte dingen in een ander kader

Het kan heel moeilijk zijn om je gedachtes om te schakelen en dingen van een andere kant te bekijken.  Het glas halfvol zien in plaats van halfleeg zien vereist oefening, maar een goede eerste stap is jezelf de waarom vraag te stellen. Waarom doe ik dit? Een voorbeeld: vandaag is het erg warm, maar de halve marathon of hele marathon die je wil lopen staat ook op een warme dag gepland. Dan is het goed om een keer te trainen als het erg warm is. Komt dit ongemakje of pijn eigenlijk heel goed van pas!

3. Wees een met de pijn

Onderzoek toont aan dat als je negatieve gedachtes wegdrukt of verbergt je slechter presteert. Gelukkig zijn er een groot aantal bewijzen dat Mindfulness prestatie verbeterende voordelen kan hebben. Dat betekent innerlijk en externe bewustzijn, en dus niet oordelen. Hierdoor kan je je negatieve gedachtes makkelijker loslaten. Laat de pijn er dus zijn, oordeel niet, uiteindelijk ebt het vanzelf weer weg. 

Maar dit vereist oefening. Verwacht niet dat je na een keer het meteen onder de knie hebt! 

4. Focus, focus, focus

Veel sporters zijn in het moment helemaal aanwezig en gericht op specifieke aspecten zoals techniek of vorm. Denk bijvoorbeeld aan een hoge cadans behouden. Of door even een body scan te doen en te checken of je een goede loophouding hebt en goed rechtop staat.  Door de focus te bewaren, blijf je je bij de les en blijf je ook presteren. 

5. Distantieer je (een beetje)

Focus is belangrijk, maar het kan ook een beetje handig zijn om niet altijd met je volle aandacht erbij te zijn en even een mentale 'vakantie' te nemen. Stel je loopt tijdens de hitte. Dit kan moeilijk zijn en dus ook een goed moment zijn om jezelf even te distantiëren en een herinnering op te halen waar je je goed voelde. Door dit te visualiseren (tip 1) kan je je weer sterker voelen. Als je weer met je gedachtes terugkomt naar het nu, heb je net dat beetje energie gekregen waardoor je door kan gaan. 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

22
april