Lopen doet leven

Foto: Maastricht Running Tours

Lopen doet leven

Bewegen stopt de tijd niet. In die zin blijf je van hardlopen niet jong. Maar bewegen houdt je wel vitaal en levenslustig. Zeg nou zelf, hoe leuk, hoe optimistisch en hoe levenslustig is het om op je 73e plannen te maken voor een marathon in het buitenland?

Mijn tante Jot overleed twee weken geleden op 100-jarige leeftijd. Ze bleef tot haar dood in haar eigen huis wonen. Ze had zich dan ook altijd voorgenomen daar pas te vertrekken als het tussen zes planken was. En zo geschiedde. Een paar weken voor ze overleed, liep ze een slijmbeursontsteking in haar knie op. Ze was vanaf dat moment aan bed gekluisterd en voor iemand op die leeftijd geldt: stop met bewegen en het leven stopt. Met mijn oma, een fervent wandelaar, was het niet anders. Toen ze niet meer kon wandelen, was het snel gedaan.

Mijn moeder is 80 en mijn vader 81. Ze trainen twee keer per week in de sportschool. Mijn moeder deed dat al een tijdje, maar mijn vader sinds pakweg een jaar. Hij knapt er zienderogen van op. Natuurlijk, het is het activeren van de spieren, het trainen van het cardiovasculaire systeem dat ieder mens goed doet, maar er is meer.

Ondernemingszin

Een reactie onder een van onze artikelen zette me over deze zaken aan het denken. Het artikel van collega Koen getiteld ‘Hoe snel was je geweest als 28-jarige’. Daaronder stonden een paar hele leuke reacties van 70-plussers onder wie Rietje Corstens (75). Die is bezig een ticket te bemachtigen voor haar 19e marathon. Die hoopt ze in Londen te lopen.

Vergelijk dat eens met de gemiddelde 75-jarige of de gemiddelde 80-jarige. Die wordt aangemoedigd rustig aan te doen, lekker te gaan zitten, vooral niet op te staan. Doe dat een paar jaar en opstaan wordt steeds moeilijker, soms haast onmogelijk. Alles kost steeds meer moeite en niet alleen fysiek.

Stel je nu eens voor dat je plannen hebt om een marathon in het buitenland te gaan lopen. Dan moet je je training plannen, tickets zoeken en overnachtingen regelen. Je kijkt actief vooruit. Zou boodschappen doen dan nog als een opgave voelen? Of op bezoek gaan bij je kleinkinderen?

Bewegen geeft levenslust

Nu weet ik natuurlijk dat het voor lang niet alle 75-jarigen mogelijk is om marathons te lopen. Maar misschien wel een 10 km of een halve. En misschien is elke dag wandelen wel mogelijk. Of naar de sportschool gaan om aan kracht, balans en mobiliteit te werken. Bewegen houdt je … jong, wilde ik hier schrijven, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het is immers helemaal niet erg om ouder te worden, zo lang je dat in goede gezondheid kunt doen en vooral met zin in het leven. En daar zit ‘m volgens mij het echte goud van in beweging blijven; je bent bezig met leven.

Die honger, die zin in het leven meen ik te zien bij mensen zoals Rietje of zoals Anke (73) die nog lekker aan het lopen is of Idze (76) die na een 10 kilometer in 55 minuten nog lachend over de finish komt. Prachtig, lekker lopen, lekker leven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Jos Schetters

  Helemaal mee eens. 1 april marathon Ibiza gelopen, als oudste deelnemer (70) eerste 22 km gingen omhoog. 4u 36. Volgende doel is marathon binnen 4uur.

 • henk bos

  fanatiek sporten beschadigt je hart… vandaag in de Volkskrant ..

 • Jo Schoonbroodt

  Bewegen loont op alle leeftijden.
  Het hoeft natuurlijk geen marathon te zijn, maar een doel helpt en is ook leuk.
  Zelf mag ik zondag de Marathon Via Belgica doen. 42,2 km van Duitsland, dwars door Limburg, naar Mestreech over Romeinse wegen. Cultuur en natuur gecombineerd.
  Het wordt de derde marathon (na Rotterdam en Visé) in een goede maand tijd.
  Getraind een marathon lopen of ongetraind een Coopertest doen, wat is risicovoller?

  Sportieve groeten Jo Schoonbroodt
  http://www.joggerjo.nl

 • Verstraaten

  Bewegenn is zeker goed, maar of het lopen van marathons daarbij hoort is de vraag. Er is inmiddels genoeg bekend over de nadelige effecten van te veel en langdurige belasting. Voor gezondheideffect mag en kan minder lang en intensief en meer gevarieerd en minder belastend ( fietsen zwemmen) trainen ook werken. Vind je het leuk om de marathon te doen dan is dat natuurlijk prima, maar hang er geen gezondheidsclaim aan en ook aandacht voor de nadelige effecten kan geen kwaad Zelf de Marathon gelopen in 2uur 50 min

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer