Mijn tante Jot overleed in 2023 op 100-jarige leeftijd. Ze bleef tot haar dood in haar eigen huis wonen. Ze had zich dan ook altijd voorgenomen daar pas te vertrekken als het tussen zes planken was. En zo geschiedde. Een paar weken voor ze overleed, liep ze een slijmbeursontsteking in haar knie op. Ze was vanaf dat moment aan bed gekluisterd en voor iemand op die leeftijd geldt: stop met bewegen en het leven stopt. Met mijn oma, een fervent wandelaar, was het niet anders. Toen ze niet meer kon wandelen, was het snel gedaan.
Mijn ouders zijn de 80 gepasseerd. Ze trainen twee keer per week in de sportschool. Mijn moeder deed dat al een tijdje, maar mijn vader sinds pakweg twee jaar. Hij knapt er zienderogen van op. Natuurlijk, het is het activeren van de spieren, het trainen van het cardiovasculaire systeem dat ieder mens goed doet, maar er is meer.
Ondernemingszin
Een reactie onder een van onze artikelen zette me over deze zaken aan het denken. Het was een reactie op het artikel van collega Koen getiteld ‘Hoe snel was je geweest als 28-jarige’. Daaronder stonden een paar hele leuke reacties van 70-plussers onder wie Rietje Corstens (75). Die is bezig een ticket te bemachtigen voor haar 19e marathon. Die hoopt ze in Londen te lopen.
Vergelijk dat eens met de gemiddelde 75-jarige of de gemiddelde 80-jarige. Die wordt aangemoedigd rustig aan te doen, lekker te gaan zitten, vooral niet op te staan. Doe dat een paar jaar en opstaan wordt steeds moeilijker, soms haast onmogelijk. Alles kost steeds meer moeite en niet alleen fysiek.
Stel je nu eens voor dat je plannen hebt om een marathon in het buitenland te gaan lopen. Dan moet je je training plannen, tickets zoeken en overnachtingen regelen. Je kijkt actief vooruit. Zou boodschappen doen dan nog als een opgave voelen? Of op bezoek gaan bij je kleinkinderen?
Bewegen geeft levenslust
Nu weet ik natuurlijk dat het voor lang niet alle 75-jarigen mogelijk is om marathons te lopen. Maar misschien wel een 10 km of een halve. En misschien is elke dag wandelen wel mogelijk. Of naar de sportschool gaan om aan kracht, balans en mobiliteit te werken. Bewegen houdt je … jong, wilde ik hier schrijven, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het is immers helemaal niet erg om ouder te worden, zo lang je dat in goede gezondheid kunt doen en vooral met zin in het leven. En daar zit ‘m volgens mij het echte goud van in beweging blijven; je bent bezig met leven.
Die honger, die zin in het leven meen ik te zien bij mensen zoals Rietje of zoals Anke (73) die nog lekker aan het lopen is of Idze (76) die na een 10 kilometer in 55 minuten nog lachend over de finish komt. Prachtig. Lekker lopen, lekker leven.
De echte persoon!
De echte persoon!
Wat geweldig dat jullie mijn naam gebruiken in het artikel over ” zin in het leven ! ” Het is wel eens lastig om gemotiveerd te blijven …maar eenmaal weg ( in de vroege ochtend ) heb ik de smaak helemaal te pakken. Als ik thuis kom voel ik me fit en heb ik geen moeite met de dagelijkse dingen. Dus mensen : blijf bewegen ! geniet van het buiten zijn .
De echte persoon!
De echte persoon!
Ik hou van hardlopen! En ben ( weer ) begonnen sinds 3 jaar op mijn (57e) . Ik wil dol en dolgraag een halve narathon doen, maar ik ren te langzaam.
Doe een uur en 25 minuten over 10 km. Dus ik vraag me af hoe ouderen dat doen?!?! Of ben ik een opgegeven zaak?
De echte persoon!
De echte persoon!
Hoi Mandy, ook ik loop sinds 2 jaar en ben 63. Ik loop ook 10 km in 1 uur en 24 min en vraag mij af of harder lopen er nog wel in zit omdat mijn hartslag dan zo omhoog gaat en je dan minder ver kunt lopen. Van de week heb ik anderhalf uur gelopen met een gemiddelde hartslag van 146 en mijn afstand was maar 10.5 km😱 Ik weet het ook niet of het voor ons weg gelegd is.
Jos Schetters
Helemaal mee eens. 1 april marathon Ibiza gelopen, als oudste deelnemer (70) eerste 22 km gingen omhoog. 4u 36. Volgende doel is marathon binnen 4uur.
henk bos
fanatiek sporten beschadigt je hart… vandaag in de Volkskrant ..
Jo Schoonbroodt
Bewegen loont op alle leeftijden.
Het hoeft natuurlijk geen marathon te zijn, maar een doel helpt en is ook leuk.
Zelf mag ik zondag de Marathon Via Belgica doen. 42,2 km van Duitsland, dwars door Limburg, naar Mestreech over Romeinse wegen. Cultuur en natuur gecombineerd.
Het wordt de derde marathon (na Rotterdam en Visé) in een goede maand tijd.
Getraind een marathon lopen of ongetraind een Coopertest doen, wat is risicovoller?
Sportieve groeten Jo Schoonbroodt
http://www.joggerjo.nl
Verstraaten
Bewegenn is zeker goed, maar of het lopen van marathons daarbij hoort is de vraag. Er is inmiddels genoeg bekend over de nadelige effecten van te veel en langdurige belasting. Voor gezondheideffect mag en kan minder lang en intensief en meer gevarieerd en minder belastend ( fietsen zwemmen) trainen ook werken. Vind je het leuk om de marathon te doen dan is dat natuurlijk prima, maar hang er geen gezondheidsclaim aan en ook aandacht voor de nadelige effecten kan geen kwaad Zelf de Marathon gelopen in 2uur 50 min