Hoe snel was je geweest als 28-jarige?

Hoe snel was je geweest als 28-jarige?

‘Was ik maar eerder begonnen met hardlopen!’ Heb je dat ook wel eens gedacht? Vast wel, maar bedenk dan dat je op je 50e nog een groentje kan zijn qua loopleeftijd. Hoe leuk is dat? Wel geinig om jezelf nu eens te vergelijken met je 28-jarige zelf. Dat kan!

Op je 28ste ben je in de bloei van je leven.

Nou ja, je lichaam is dan op een hoogtepunt als je denkt aan sportieve prestaties.

Door ervaring en opgetelde loopjaren kan je tot je 35ste doorgroeien en persoonlijke records aanscherpen, daarna gaat het (heel) langzaam naar beneden.

Voor lopers gaat het vaak niet op dat de beste tijden gelopen worden tussen hun 28ste en 35ste

Simpelweg omdat in die levensfase hardlopen geen grote rol speelt. Voetbal. Kleine kinderen. Drukke baan. Westmalle Tripel. Er is een hoop dat om voorrang dringt als je net (geen) dertig bent. Pas als het vriendenteam uit mekaar is gevallen, de kinderen naar de basisschool gaan en we merken dat een gevulde bankrekening nauwelijks voldoening geeft, krijgt hardlopen een prominente plek. Een verrukkelijke zaterdagochtend blijkt meer vreugde te geven dan een mateloze vrijdagavond en dus komt er ruimte om meer te lopen.

Gympen worden schoenen van een hardloopspeciaalzaak, een telefoon in de hand maakt plaats voor een Polar en van een 5 kilometer in het dorp gaat het gestaag naar een halve of hele marathon. Dan komen schema’s, intervallen en een vermogensmeter en voor je het weet ben je veertig tegen de tijd dat je er echt lekker inzit.

Het grote voordeel: als je laat begint met lopen, heb je nog jaren plezier van progressie. Op je vijftigste kun je fitter zijn dan op je dertigste. Leefwijze blijkt belangrijker dan leeftijd, loopvreugde verzekerd.

Er zijn natuurlijk ook lopers die op hun zesde lid worden van een atletiekvereniging en op hun 56ste een vijftigjarig jubileum vieren, maar dat is slechts een handjevol.

Voor de overige lopers is het leuk om hun tijden eens te vergelijken met hun 28-jarige zelf.

Hoe snel was je geweest als je op je 28ste een serieuze loper was geweest, die training boven carrière had geplaatst en slaap boven cafébezoek?

Daar hebben we een mooie calculator voor:

Deze calculator is niet bedoeld om chagrijnig van te worden had ik maar…. Het is een leuke manier om de progressie van vandaag in ander perspectief te plaatsen. Ter inspiratie om vooral lekker door te gaan. Zo kun je op je 80ste nog steeds zien hoe je looptijden zich verhouden tot jezelf. Op naar mooie loopjaren.

Noot: Ron van Megen en Hans van Dijk schreven eerder een uitgebreider artikel met wetenschappelijke onderbouwing van de calculator. Lees hier meer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

 • John van de Laar

  Koen, hoe weet jij dat nou van die Westmalle Tripel?

 • Wim Bart

  Hoi, leuk stuk. Vanuit mijn persoonlijke bevindingen klopt jullie calculator wel. Ik liep tussen mijn 25 en 35e al met veel liefde en nu op mijn 59e nog. Als ik mijn huidige tijden invul, berekent jullie calculator vrij nauwkeurig de tijden die ik 30 jaar geleden liep. Niks chagrijn, gewoon acceptatie.

 • Laas

  Leuk deze calculator . Met biertjes des tijds gedronken , toch redelijk geleefd, maar ook getraind scheelt het berekend maar een dikke 10 minuten op de marathon. Hierdoor misschien daarom nog steeds happy om te lopen.
  Kun je deze calculator ook omkeren. Ik liep op mijn (jaar) (tijd) ( afstand) Welke tijd past nu bij mijn huidige leeftijd bij welke afstand. Misschien om nog steeds blij van te worden.

 • Laas Bonnema

  Leuk deze calculator . Met biertjes des tijds gedronken , toch redelijk geleefd, maar ook getraind scheelt het berekend maar een dikke 10 minuten op de marathon. Hierdoor misschien daarom nog steeds happy om te lopen.
  Kun je deze calculator ook omkeren. Ik liep op mijn (jaar) (tijd) ( afstand) Welke tijd past nu bij mijn huidige leeftijd bij welke afstand. Misschien om nog steeds blij van te worden.

 • Weia Reinboud

  Ik mis wel de 800m in de calculator. Langer loop ik niet 😉

  • idze

   De afstand is niet echt nodig. Je kan ook de 1000 m gebruiken, of de 1500. Het antwoord is hetzelfde.

 • Weia Reinboud

  Ter info. Bij de WMA hebben we ook age gradings per jaar beschikbaar gemaakt. Die hebben geen officieel doel, maar is een service waar sommigen om vroegen. Vergelijk het eens met jullie getallen. Deze nieuwe age gradings per 1 januari 2023 zijn strenger dan ooit, maar wellicht nog steeds niet streng genoeg. Ze komen uit mijn computer, dus je kunt me er alles over vragen wat je maar wilt. Groeten,

  • Renaat Casier

   Wat leuk. Uiteindelijk is het vooral een leuke gimmick die aanduidt hoe het met je fitheid gesteld is. Blijf vooral plezier houden in het hardlopen (en sporten in algemene zin). Het boeken van vooruitgang is een kwestie van tijd, ouder worden ook 😀
   Yours in sport,
   Renaat Casier

   • FRANCINE DESTOOP

    HE!!! Renaat, wat leuk dat ik jou tegenkom, ja een goede sporter ben je zeker, oh ! zo vaak denk ik aan vroeger en je weet diep in mijn hart koester ik je.
    alle goeds wens ik jou en ook je gezin van harte toe.
    Lieve warme groet Mama Francine

 • idze

  Is die berekening gebaseerd op het verloop bij alle mensen inclusief de niet/weinig sporters of alleen de echte hardlopers? Het zou zo maar kunnen dat het verval bij de sporters veel langzamer gaat. Ik scoor onwijs goed . Nu 76 jaar, 10 km in 55 minuten en lachend over de streep, terwijl ik geen extreme sporter ben. Pas met 70 jaar begonnen met lopen, daarvoor wel veel gefietst en gewandeld (GR5, GR10, GR20). 36:09 is toch wel snel.

  • Koen de Jong

   Dag Idze, de berekening is voor sporters. Dus als je op je 76ste serieus loopt en 55 minuten klokt op een 10 kilometer, is 36:09 op de 10 een reële tijd voor je 28-jarige zelf.

 • anke peterson

  Heel fraai …die rekensommen. Leuk om je doel te halen. Werkt inspirerend!

  • Koen de Jong

   Mooi werk! Moedig voorwaarts.

 • Rietje Corstens

  Om iets gek te doen liep ik na een intensieve voorbereiding als 60 jarige mijn eerste marathon: 4.05!
  Inmiddels 75 jaar en 18 marathons in de loopschoenen.
  Mijn 18e marathon in Brighton 2 april j.l. liep ik met mijn dochter die haar eerste liep.
  Vlg. jaar Londen als ik, na 6 pogingen, nu wel door de ballot kom🤪

  • anke peterson

   geweldig Rietje! Wat een tijd! gewoon doorgaan. Ik ben nu 73 en loop geen halve marathons meer . Wel 16 km en in het verleden veel marathons gelopen. Veel succes!

  • Koen de Jong

   Wat mooi Rietje, dank voor het delen!

 • Roeli Paludanus

  Wat een leuk en positief artikel. Na mijn scheiding, ik was 48,ben ik begonnen met hardlopen. Al mijn frustratie en verdriet kon ik erin kwijt. Maar het heeft me veel hardloop plezier gebracht. Nu jaren later en vele leuke wedstrijden verder,loop ik nog nog steeds en hoop tot mijn 80 ste door te kunnen gaan.

  • Koen de Jong

   Ode aan loopplezier!

 • Anoniem

  Is er geen verschil tussen mannen en vrouwen?

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer