Met elkaar, voor elkaar: samen lopen voor het goede doel

Als je je met een gezond en sterk lichaam kunt zetten voor mensen die ziek zijn, geeft dat een enorm voldaan gevoel!

Tijdens het Pinksterweekend hebben duizenden atleten zich namens 315 teams ingezet voor de Roparun. Daarmee hebben zij gezamenlijk meer dan 2 miljoen Euro opgehaald ten behoeve van in totaal 155 verschillende doelen, die allemaal de zorg voor mensen met kanker steunen. Als je je met een gezond en sterk lichaam kunt inzetten voor mensen die ziek zijn, geeft dat een enorm voldaan gevoel. En vaak is dat sentiment duidelijk voelbaar tijdens zo’n sportevenement. Kippenvel! 

Ook voor je motivatie voor zo’n enorme afstand is een goed doel goed. Want wie kent nu niet iemand met kanker, heeft niet een dierbare verloren aan deze vreselijke ziekte, of heeft niet zelf kanker (gehad)? En je voor deze mensen kunnen inzetten geeft je toch een enorme wilskracht om samen die uitdagende sportieve overwinning te behalen?

Zelf zet ik me met loopwedstrijden ook graag in voor het goede doel. Zo heb ik me voor de marathon van Rotterdam in 2012 laten sponsoren voor United Cubs. Met dat geld hebben we het voetbaltoernooi, dat ik als bestuurslid van deze mooie organisatie heb georganiseerd voor kinderen in de sloppen van Maputo, Mozambique, volledig kunnen financieren. Een jaar later heb ik geld opgehaald voor Spieren voor Spieren voor de halve marathon van Rondje Tilburg, waar ik ook nog eens 2e vrouw werd. Dubbel feest! 

Afgelopen zaterdag liep ikzelf als begeleider mee met de eerste Runtogether Nature Run, waarvan de vrijwillige bijdrage van alle deelnemers in zijn geheel naar Natuurmonumenten gaat. En aanstaande zondag lopen we met 27 vrienden van allerlei verschillende nationaliteiten namens het ‘Borda International Tintori Team’ de ‘20km de Bruxelles’ waarvan de opbrengst zal gaan naar EMERGENCY. Dat is een onafhankelijke Italiaanse organisatie, die medische en chirurgische zorg biedt voor oorlogsslachtoffers over de hele wereld en een cultuur van vrede, solidariteit en respect voor mensenrechten bevordert. Wat begonnen is als een klein, vriendschappelijk initiatief, is nu uitgegroeid tot een behoorlijk groot team, waar zich ieder jaar meer mensen bij aansluiten. Het ‘Borda International Tintori Team’ loopt ieder jaar voor een ander goed doel. Zo hebben we ons vorig jaar met 20 mensen van 9 verschillende nationaliteiten ingezet voor de Belgische Cardiologische Liga, voor mensen met hart- en vaatziekten. De ‘20km door Brussel’ staat voor mij inmiddels garant voor een fantastische dag met mooi weer, allemaal leuke mensen, een zwaar, maar mooi parcours, en daarna lekker douchen en genieten van een heerlijke lunch in een Portugees restaurantje aan het water, dat speciaal voor ons gezelschap zijn deuren opent. En dat alles voor het goede doel, geweldig toch? Volgens mij bedoelden de Romeinen dat met de uitspraak “utile et dulce”: nuttig & aangenaam.

Jezelf met je sterke en gezonde lichaam tijdens een sportevenement fysiek inzetten om geld op te halen voor mensen, die door ziekte of andere omstandigheden zelf wellicht niet meer kunnen sporten of bewegen en met de grootste lichamelijke en mentale uitdaging kampen die er bestaat, namelijk overleven, en geconfronteerd worden met de strijd tussen leven en dood, is het mooiste wat er is. Vaak voel je je enorm machteloos in een situatie waarin een dierbare ongeneeslijk ziek is of je naar de gevolgen van oorlog op de televisie kijkt. Door je met elkaar door sport in te zetten kun je voor al deze mensen toch iets moois betekenen en hen iets waardevols bieden, namelijk hoop, steun en aandacht. Is dat niet het mooiste wat je als mens een ander mens kunt geven? 

Met elkaar, voor elkaar: het beste gevoel dat er is!

Voor welk goed doel loop jij binnenkort?

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners