Uitgaan en hardlopen, een goeie combinatie??

Kan je uitgaan als je de volgende dag een hardloopwedstrijd hebt?

Mijn wekker gaat af en tegelijkertijd word ik gebeld. ‘Ben je wakker?’, vraagt mijn hardloopmaatje. ‘Ja’, antwoord ik met een schorre stem. Vandaag lopen we de Urban Culture Run in onze eigen stad, Utrecht. Daar heb ik nu spijt van. Tja, ’s avonds een grote meid, ’s ochtends een grote meid? 

Zodra ik mijn gordijnen opentrek, wil ik weer regelrecht mijn bed induiken. Het is werkelijk hondenweer, geen weer voor een Culture Run. Ik trek mijn schoenen en regenjack aan en stap met mijn brakke kop op mijn fiets. Ik ben al 15 minuten te laat. Gehaast fiets ik door de Voorstraat en ik zie dat de lucht begint op te klaren. Op straat is er geen mens te bekennen. Begrijpelijk ook, wie zou zo vroeg op een zondag wakker zijn? Oh ja, ik. En elk andere hardloopgek. Bij het station zie ik het al drukker worden. Verschillende hardlopers staan klaar bij de start. Gehaast speld ik mijn nummer op mijn shirt en loop ik naar de startlijn. 

Al snel klinkt het startschot en mijn hardloopmaatje is weg voordat ik hier erg in heb. Mijn benen voelen als baksteen en ik kan maar moeilijk vooruitkomen. Misschien een biertje te veel gedronken gisteravond? Het parcours voert ons door Hoog Catharijne, via de nieuwe Stadspromenade van het Centraal Station. Gek, nu ren ik niet gehaast om mijn trein te halen. We lopen door het winkelcentrum van Hoog Catharijne waar verschillende vroege vogels met een kopje koffie lopen. Daar heb ik wel zin in.

Als we Hoog Catharijne weer uit komen, worden we door behulpzame vrijwilligers langs het parcours richting de Oudegracht geleid. We lopen dwars door de Kytopia (voormalige Tivoli) waar een gevoel van nostalgie over me heen komt. Het voelt weer alsof ik op de dansvloer sta te swingen met een biertje in mijn hand. Al snel word ik uit mijn droom wakker geschud, want we lopen door de binnentuin van Karel V, het Catharijneconvent en de Kloostergang van de Domtuin. Utereg mijn stadje, wat zie er in de vroege ochtend anders uit.

Na ongeveer 5 km is de lucht nog steeds strakblauw en gelukkig ons humeur nu ook. Blij dat we alle alcohol hebben uitgezweet, blij dat we elkaar hebben om dit soort dingen mee te delen. Ik kijk op mijn hardloopapp hoe lang we al bezig zijn en zie dat we gemiddeld 12 km per uur lopen. Dat is voor mij echt abnormaal snel, zeker met een niet zo fitte start. We lopen verder via de werfkelders door een tapasbar richting Winkel van Sinkel. Hier ben ik nog nooit geweest voor 1 uur ‘s nachts. Gek, want ook dit ziet er heel anders uit in de ochtend! 

We komen weer richting Hoog Catharijne waar de start en finish zich bevindt. Deze Culture Run is bijna op zijn einde. En wat mij betreft een ware cultuurschok. Want ook al woon ik hier een aantal jaar, deze Culture Run heeft mijn ogen echt geopend. Oh, Utereg mijn stadje, wat bruis je van alle kanten. Misschien zal ik volgende keer uitgerust dit parcours weer hardlopen, misschien niet. Dat zien we dan wel weer. Maar blijkbaar ben ik zowel ‘s avonds als ‘s ochtends een grote meid!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners