Vanaf welke afstand zijn vrouwen sneller dan mannen?

Vanaf welke afstand zijn vrouwen sneller dan mannen?

Het wereldrecord op de 5000 meter staat bij mannen op naam van Joshua Cheptegei in 12:35. De snelste tijd bij de vrouwen is 14:00 op naam van Gudaf Tsegay. Vrouwen zijn op de 5000 meter 11% langzamer dan mannen.

Bij de marathon is dat verschil tussen de snelste man Kelvin Kiptum en de snelste vrouw Tigist Assefa minder groot. Daar is het verschil nog 9%.

Vorige maand verscheen er een onderzoek over ultra running op Run Repeat met een interessante uitkomst.

Als we zien dat de snelste vrouwen op langere afstanden dichterbij mannen zitten, is er dan een afstand waarbij vrouwen mannen aftroeven?

De onderzoekers vergeleken meer dan 5 miljoen resultaten van meer dan 15.000 lopers.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is bij 5 kilometer nog groter dan het verschil bij het wereldrecord. Bij 5 kilometer zijn mannen gemiddeld 17,9% procent sneller dan vrouwen, bij de marathon is dat verschil nog 11,1%.

En dan wordt het interessant.

Want bij 100 mijl-races is het verschil tussen mannen en vrouwen nagenoeg verdwenen, mannen zijn nog 0,25% sneller.

Boven 195 mijl (312 kilometer!) zijn vrouwen 0,6% sneller dan mannen

Wat zou het mooi zijn als we bij een sportevenement geen onderscheid hoeven te maken tussen vrouwen en mannen. Dat het verschil tussen vrouwen en mannen teniet wordt gedaan door de afstand.

Bij deze een pleidooi om tijdens de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles een loopwedstrijd in te lassen van 312 kilometer. Vrouwen en mannen starten samen en er wordt in de uitslag geen onderscheid gemaakt in geslacht. Dat zou een mooie race worden.

Bij het onderzoek komt nog meer interessants naar boven.

Tussen 1996 en 2018 zien we een stijging van ultra-lopers van maar liefst 1676%. In 1996 liepen 34401 mensen langer dan de klassieke marathonafstand, dik twintig jaar later zijn dat er meer dan 600.000.

Ultrarunning is hot.

Nou ja, de populaire afstanden worden wel korter.

In 1996 liep de meerderheid van de ultralopers wedstrijden van meer dan 50 mijl, tegenwoordig loopt 72% van de ultrarunners liever een afstand tussen 42,2 kilometer en 80 kilometer (50 mijl).

Nederland staat 20ste op de lijst van landen met ultrarunners. Frankrijk staat eerste, gevolgd door Amerika en Zuid-Afrika.

Als het om snelheid gaat, staat Nederland vierde (dank Leonie Ton en Sameena van der Mijden).

De data-analisten zien dat langere afstanden steeds populairder worden en dat een 5 kilometer minder in swang is dan twintig jaar geleden.

Bij ProRun merken we dat de aandacht voor schema’s van de hele marathon erg populair zijn, maar voor de 60 van Texel komen nog geen vragen binnen.

Ik ben benieuwd.

Wil jij in 2024 verder lopen dan de marathon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 • Sander

  Ha Koen,
  Sinds begin dit jaar bestaat er een hardloopwedstrijd waar mannen en vrouwen geemanicipeerd tegen elkaar kunnen strijden: https://www.av34.nl/index.php?page=775&sid=1
  Je tijd wordt vervolgens vergeleken met het dan geldende wereldrecord op de desbetreffende afstand. Zo wordt je 100m tijd vergeleken met de 9,58 van Usain Bolt als je een man bent of met de 10,49 van Florence Griffith. Uit die vergelijking komt een factor. De beste factor wint – doe je volgend jaar mee?

  • Koen de Jong

   Wat een leuk evenement Sander!

 • Birgit

  Hier word ik vrolijk van:). Niet van het idee 312 km te moeten hardlopen, trouwens.

 • Alexander

  In maart de Dutch Backyard Ultra. Ik hoop dan meer dan 100km (15 + uur) te halen!

 • Dennis

  Dit jaar mijn eerste marathon gelopen, en alhoewel dat een fantastisch doel en geweldige ervaring was, was het in het grote plaatje een voorproef voor mijn echte droom: een 75k Ultra in 2024. We trainen vol goede moed verder!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer