Vanuit ontspanning presteert iedereen het best!

Door
Yvonne Janssen
23 april 2015
Vanuit ontspanning presteert iedereen het best!
In mijn vorige column "De marathon is het leven in het klein” schreef ik dat ik afgelopen zaterdag mee zou gaan doen aan de 1/8 Marathon van Zeeuws Vlaanderen in Hulst. Ik schreef dat ik vooral zou gaan genieten van een overzichtelijke afstand (5km), een nieuw parcours in een mooie omgeving, de leuke mensen die voor mij en mijn vriend langs de kant zouden staan en vooral van een gezellig weekendje weg. Dat paste in mijn plan om, na het harde trainen voor en de teleurstelling van de NN Marathon Rotterdam, voor mezelf even de druk van het sporten af te halen en mijn plezier in sport weer terug te vinden. Om sporten niet meer te zien als een prestatie, maar als een vorm van ontspanning. Want, zo redeneerde ik, vanuit ontspanning presteert iedereen het best!

Deze overtuiging heb ik, tot mijn eigen verbazing, meteen onderstreept met een 2e plaats op de 5km en een huldiging op het podium met alles erop en eraan; een mooie bos bloemen, een mooie beker en een tas met mooie sportspullen. Een hele leuke ervaring! En met een stralend zonnetje was het perfect weer voor een gezellig drankje met onze supporters, de familie van mijn vriend, na afloop en om te genieten van de marathonlopers die we in Hulst zagen finishen. 

Na het harde trainen voor mijn eigen marathon en mijn teleurstellende ervaring bij de NN Marathon Rotterdam kreeg ik er kippenvel van… Zo mooi om te zien hoe al die helden met de zichtbare pijn op hun gezicht en met vermoeide benen hun missie volbrachten! Intens blij werd ik ervan om te zien dat het hen wél was gelukt. En voor mijzelf was de 2e plaats op de 1/8 Marathon van Zeeuws Vlaanderen een succeservaring, die de deceptie van de week ervoor helemaal goed maakte. Mijn levensles en ontspannen instelling werden beloond. Ik heb intens van deze ervaring genoten!

Plezier in sport, en in alles wat je doet, is het allerbelangrijkst. Dáár gaat het om. Als je ervan uitgaat dat emoties het verschil zijn tussen wat je verwacht en wat je krijgt, was mijn verdriet bij de NN Marathon Rotterdam het logische gevolg van te hoge en irrealistische verwachtingen van mezelf, terwijl ik de donderdag ervoor nog ziek was geworden. Omgekeerd was mijn intense blijdschap en trotse gevoel na de 1/8 Marathon van Zeeuws Vlaanderen in Hulst het directe gevolg van de afwezigheid van enige verwachting met betrekking tot mijn loopresultaat of eindpositie, ik was ontspannen en wilde vooral genieten. 

Echter, het allergrootste verschil was dat ik bij de start van de NN Marathon Rotterdam ontzettend opzag tegen de hoeveelheid kms, omdat ik me allerminst fit voelde en eigenlijk van te voren al wist dat ik door te gaan starten mijn fysieke grenzen overschreed en inging tegen mijn eigen overtuiging dat je de signalen van je lichaam serieus moet nemen en zuinig op je lichaam moet zijn. Dit was één week later totaal anders; ik had ongelooflijk veel zin én vertrouwen in de 1/8 Marathon van Zeeuws Vlaanderen, omdat de omgeving mooi was, we met gezellige mensen waren, de zon scheen én de afstand goed te behappen was. Allemaal ingrediënten voor een ontspannen loop, ideaal dus om gewoon te genieten van een leuke sportervaring!

De moraal van mijn persoonlijke verhaal geldt zowel voor sport als in het leven; alles wat je doet met passie, met plezier, vanuit je hart, omdat je intrinsiek gemotiveerd bent, om de juiste redenen, namelijk gewoon omdat je het leuk vindt, gaat beter. Dán kun je namelijk pas ontspannen én echt genieten. Passie, plezier en ontspanning zijn dus de ingrediënten voor persoonlijk succes, zowel in sport als in het leven. Immers, vanuit ontspanning presteert iedereen het best! 

So, just relax & enjoy! 


  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
september