Waarom loop jij hard?

Waarom loop jij hard?

Dit artikel van Koen de Jong verscheen eerder op sportrusten.nl en is met toestemming geplaatst.

Afgelopen jaren heb ik veel loopgedaantes gehad.

Soms loop ik hard vanwege het effect dat het heeft op mijn brein. Hardlopen is een mooi middel om fris en energiek aan een schrijfochtend te beginnen. Lopen leent zich er goed voor om mijn hoofd in goede banen door een dag te loodsen.

Voorbeeld hoe een ochtend verloopt zonder hardlopen, dippen of mediteren.

Stel ik heb niet hardgelopen, niet gemediteerd en niet in de gracht gelegen en het is even na 9:00 uur en om 11:00 uur heb ik een afspraak.

Twee uur de tijd voor een blog, dat moet genoeg zijn

Mensen zeggen wel eens dat mijn stukkies en boeken zo makkelijk lezen. Dat beschouw ik als een compliment, maar een stukkie dat makkelijk leest, is vaak een worsteling om te schrijven.

Voor ik begin met schrijven eerst even een bakkie koffie pakken en mijn mail openen.

De bovenste mail heeft als onderwerp: Sportrusten ademcoach, iets voor mij?

Oh, leuk iemand die mee wil doen met opleiding tot Sportrusten ademcoach. Ze is al Wim Hof-instructrice en vraagt zich af of de opleiding dan nog iets toevoegt. Ik geef antwoord. Dan zie ik een mailtje van Marieke van De Voedingsacademie. Ze zit op een prachtige plek in Brabant en vraagt of we een keer langskomen om te kijken en mooie plannen te smeden. Ik geef antwoord en kijk op Google Maps waar dat precies ligt. Even in Komoot (één van mijn lievelingsapps) kijken of we daar een mooi rondje kunnen lopen. Aangewakkerd door groene dromen kijk ik even later op Funda of er nog iets moois staat aan de rand van de Veluwe. De Veluwe lijkt me prachtig, maar misschien is de Vogezen nog mooier. Nieuwe website: Green-Acres.fr

Voor ik het weet is het kwart voor elf en heb ik geen tijd meer voor een blog

Ik pak nog een koffie en wacht tot mijn Zoom begint om 11:00 uur.

Voorbeeld 2, hoe de ochtend verloopt na een run – dip – run.

Ok, nu heb ik eerst een rondje gerend en even in de gracht gedipt. Het is opnieuw even na 9:00 uur en om 11:00 uur heb ik een afspraak. Twee uur de tijd voor een blog, dat moet genoeg zijn. Ook nu stel ik het schrijven nog even uit, eerst koffie en mijn mail openen. Ik weet wel dat het beter is om mijn mail überhaupt niet te openen, maar dat gaat (ook na een run-dip-run of meditatie) vanzelf. Alleen roept mijn brein me al halverwege de eerste mail tot de orde.

Mails komen morgen weer, vandaag een blog en vanaf 11:00 uur afspraken.

Hoe dat precies komt, dat hardlopen, mediteren of een dip in de gracht me beter bij de les houdt om een blog te schrijven, weet ik niet precies.

Maar veel prikkels in mijn hoofd leiden altijd tot de behoefte aan meer prikkels (daarom heb ik om 23:00 geen zin om naar bed te gaan na een heftige film) en kalmte en weinig prikkels zorgen voor behoefte aan minder prikkels en rust (ik val om 22:00 in slaap als ik Konstantin Paustovski lees).

Dus in oktober, november, december en januari loop ik hard en spring ik in de gracht, vooral voor mijn gemoed, rust in mijn kop en een fijne werkdag

Maar dat is niet de enige reden om hard te lopen. In december 2021 krijg ik een schema van Klaas Boomsma. Met zijn KBoom Running Team bereid ik me voor op een hele snelle tijd in Rotterdam. Trainingen op vermogen, intervallen, rustige duurlopen. Ik val af en ben fanatieker dan ooit. Gevolg: ik liep een nieuw PR op de marathon; een scherp loopdoel stellen en daar vol voor gaan, is een andere manier van lopen. Ook heerlijk.

Deze focus op een snelle marathon is weer totaal anders dan een eerder avontuur met Klaas, toen we juist langzaam (maar heel lang) liepen.

Het was bijna een spirituele loopreis om ons in een nieuw bewustzijn te rennen: 298 kilometer in zes dagen

Welk bewustzijn? Geen idee.

Ultraloper Scott Jurek beschrijft het mooi in zijn boek Naar het Noorden.

Ik wil de hele dag lopen, kamperen waar het me uitkomt, leven van dag tot dag en de stroom van onbeperkte beweging ondergaan. Ik voel de behoefte om dichtbij de aarde te zijn en te vergeten wat de maatschappij als normaal beschouwt. Een hele wereld verwijderd van mijn leven thuis. Boven mij: een eenzame eik met ritselend groen en geel. Er is niets om mij heen dat ook maar enigszins in de buurt komt van een verplichting of routine of een telefoongesprek of een e-mail of presentatie…. alleen de trail en kilometers.

Nou, dat dus.

Naast lopen voor kalm brein, een persoonlijk record of als spirituele ontdekkingstocht is er nog een manier van lopen die ik heerlijk vind

In goed gezelschap van A naar B lopen. Met leuke types op de trein stappen naar Hilversum en dan door de bossen naar Baarn rennen is weer heel anders: met vrienden in de natuur in stilte lopen en dan na afloop bijpraten met een kop koffie en een tosti is ook zalig. Vriendschappen ontstaan en vriendschappen verdiepen: veel waardevoller kan het niet worden.

Waarom loop jij?

Een PR?

Gezondheid?

Rust in je kop?

Vriendschappen onderhouden?

Of iets heel anders?

Hoe dan ook: op naar nog veel mooie, gevarieerde kilometers.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer