Wat maakt jou een mentaal sterkere loper?

Wat maakt jou een mentaal sterkere loper?

Je kunt fysiek nóg zo sterk zijn, maar als je dat mentaal niet bent dan is het maar de vraag of….

Je kent ze vast ook wel: mensen die door een forse tegenslag hun geplande doel niet kunnen halen maar vervolgens vol goede moed er tegenaan gaan.
Waar halen dergelijke mensen hun mentale kracht?
Is dit aangeboren of kan je het aanleren? En natuurlijk, wat kan mentale weerbaarheid voor een hardloper betekenen?
De definitie klinkt als volgt: ‘Mentale weerbaarheid is het vermogen om zo best mogelijk te presteren, ongeacht externe omstandigheden, afleidingen of interne emoties’. Het goede, en misschien toch jammere, nieuws is dat je er niet mee geboren wordt. Mentale taaiheid is een verworven eigenschap. Je hoeft dus niet door een levensbedreigende ervaring te gaan om het te krijgen. Als lopers weten we dat haast elke training ons uitdaagt om te blijven hollen. Steeds opnieuw overtuigen we onszelf om het vooropgestelde doel te bereiken en dat op zich levert al een bijdrage tot meer weerbaarheid. Onderstaande checklist geeft een overzichtje van de nodige eigenschappen om jezelf te bombarderen tot een ‘mentaal sterke loper’.
1. Veerkracht
Heb jij het vermogen om terug recht te krabbelen bij tegenspoed (diarreeaanval op de ochtend van je eerste marathon), pijn (ongelukkig je voet omslaan) of een teleurstellende prestatie (ondanks een perfecte voorbereiding je persoonlijk record toch niet verbeteren)? Ben je bereid om naar feedback te luisteren en zelfs te aanvaarden? Een fout beseffen, begrijpen en durven toegeven, is niet altijd eenvoudig, maar het maakt dat je er vlugger lessen uit trekt en zo sneller een nieuw doel kan stellen, inclusief verse inzichten. Sta open voor tips en geloof in een positieve afloop.
2. Focus
De mentaal sterke hardloper vermijdt situaties niet, maar richt de aandacht op wat echt belangrijk is. Als bijvoorbeeld in de laatste kilometers van de marathon krampen allerhande de kop opsteken en een innerlijk stemmetje begint te roepen dat je beter opgeeft, is dat het moment om te focussen op je eigenlijke doel: ik moet doorgaan, hiervoor heb ik zo lang getraind… Het bijzondere aan mentaal getrainde sporters is dat zij op dergelijke momenten hun prioriteiten duidelijk voor ogen zien. Ze voelen perfect het onderscheid aan tussen doorgaan ondanks de ongemakken en stoppen om blessures te vermijden.
3. Voorbereiding
Mentaal sterke lopers hebben een plan B, C en als Murphy echt toeslaat, zelfs een plan D en E. Je anticipeert op mogelijke scenario’s en hebt in je hoofd een plan van aanpak voor alles wat er zou kunnen gebeuren: opkomende steken, sport-bh die openspringt, een plotse regenbui… you name it. Je raakt niet in paniek tijdens een crisis, maar kiest onmiddellijk de juiste oplossing uit het hele scala aan opties.
De mentaal sterke hardloper zorgt voor een duidelijk beeld van het doel, visualiseert het vaak en houdt dat beeld op de voorgrond, wat er ook gebeurt.
Jezelf bewust zijn van deze kwaliteiten en ze tijdens je run aanspreken, maakt dat ze zich stap voor stap integreren in je dagelijks leven en dan wordt het pas echt een pluspunt!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer