Hoe vaak doe jij het?

Hoe vaak doe jij het?

Een vraag die elke loper wel te horen krijgt (van een andere loper)

Standaardgesprek tussen 2 lopers die elkaar net ontmoeten:
Hoi! Alles goed?
Prima! En hoe ver loop jij zo gemiddeld?
Een 10 à 15 kilometer. En wat is jouw tempo?
Bwah, rond de 5 min / km. Hoe vaak ga jij rennen?
En dan heb je in zo’n 10 seconden de belangrijkste variabelen van het lopen besproken: afstand, tempo en frequentie.
In dit artikel bekijk ik graag de verschillende antwoorden op die laatste vraag: hoe dikwijls loop jij?
Lopen?… Nooit!
Misschien weinig kans dat ze dit artikel ooit onder ogen krijgen, maar ze bestaan: mensen die niet lopen. Ze hebben vast hun gegronde (of minder gegronde) redenen om dit te doen, maar ik wil hen, maar ook degene die wel lopen, toch deze tip meegeven: om je algemene gezondheid te verbeteren is een dagelijkse (en dat betekent dus 7 keer per week) vorm van lichaamsbeweging noodzakelijk. De onderzoeken liegen niet, als je elke dag wandelt, yoga beoefent, zwemt, fietst, loopt, turnt, voetbalt, naar de fitness gaat… verminder je je risico op chronische ziektes en heb je meer kans op een langer, comfortabeler en slanker leven.
1 keer per week
Net als bij lekkere drankjes geldt ook hier: eentje is geentje. Dus wil je echt vooruitgang maken en de voordelen van het lopen ondervinden, raad ik je aan om minstens een paar keer per week je loopschoenen aan te trekken. Je zal zien dat het alsmaar leuker wordt omdat er dan een duidelijke progressie merkbaar is. Geef toe: elke keer dat je terugkomt van je run ben je toch weer gelukkig dat je het gedaan hebt en dat euforisch gevoel 2 of meer keer per week ervaren wil toch iedereen, niet?
3 keer per week
Bij dit trainingsritme is het belangrijk om te variëren. Bekijk de verschillende loopdoelen die je koestert (verder, harder, vlotter…) en werk eraan. Zo doe je best 1 duurloop om je uithoudingsvermogen te verbeteren, 1 intervaltraining en 1 tempoloop. Het populaire FIRST-trainingsschema voor marathons, dat ontwikkeld werd aan de Furman University, gebruikt deze 3 bovenstaande runs in combinatie met 2 sessies crosstrainer, hetgeen voor mensen die blessuregevoelig zijn een ideale en efficiënte manier is om hun conditie en snelheid op te bouwen.
6 tot 7 keer per week
Dit is de meest voorkomende hardloopfrequentie voor competitieve hardlopers. Vaak draait hun weekgemiddelde rond de 100 kilometer. Vanaf het moment dat je die limiet overschrijdt, is het aan te raden om 1 dag per week 2 keer te gaan lopen. Waarom? Wel, de meeste weekschema’s raden een gemiddelde afstand aan van 15 km per run. Als je dus plots 150 kilometer per week op de teller wil, zou je 10 keer op pad moeten en dit houdt in dat soms je 2 keer per dag mag gaan genieten. Bouw dit rustig op door te starten met 1 dag per week 2 aangename loopjes in te plannen.
14 keer per week
Veel elitelopers lopen 14 keer per week en halen daar heel wat voordelen uit. Uit een Noorse studie blijkt echter dat de tijden op de 3 kilometer van bepaalde proflopers verbeterd werden door 30 procent van hun looptraining te vervangen door fitness-workouts.
Vandaar dat vaak het advies wordt gegeven om 10 keer te gaan lopen maar de overige 2 à 3 momenten in te vullen met kracht- of behendigheidsoefeningen.
Bestaat er trouwens zoiets als een absoluut maximum?
Neen hoor, zolang je naar je lichaam luistert en je het aankan (en hopelijk ook nog leuk vindt) mag je rennen zo vaak je wil.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training