Water… en de rest komt later

Hoe zit het nu met het drinken van water nu het gemiddeld zoveel warmer is? Hoeveel extra heb je nodig?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Water… en de rest komt later
Bij de warmere temperaturen wordt iedereen aangespoord om meer water te drinken. Hoe zit het dan als je loopt? Hoeveel meer moet je na een training drinken? En waarom moet dat dan per se water zijn (want er zijn zoveel lekkere alternatieven)?

Ons lichaam bestaat voor zo’n 60 % uit water, meer dan de helft dus. Bij mannen ligt het iets hoger dan bij vrouwen vanwege het verschil in vetgehalte. Om dezelfde reden neemt het watergehalte af met de leeftijd. Een zuigeling bestaat voor 75 procent uit water, een embryo zelfs voor 80 procent. 
Als je onvoldoende water drinkt, loert dehydratatie om de hoek. Klachten als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen steken de kop op. Vaak verklaren we deze symptomen met dooddoeners als ‘oververmoeidheid’ of ‘stress’ waardoor we de oorzaak niet aanpakken en in een volgend stadium te kampen krijgen met krampen, constipatie, bloeddrukval, versnelde hartslag of koorts.  

Algemeen wordt geadviseerd dat een volwassen persoon ongeveer 2 liter water per dag moet drinken. Op die manier vullen we het verlies aan vocht door ons dagelijkse plassen, zweten en uitademen opnieuw aan. Als leidraad is er deze eenvoudige rekensom: per kg lichaamsgewicht drink je best 30 ml water per dag. Voor een persoon van 60 kg komt dat neer op 1,8 liter, voor iemand van 70 kg op 2,1 liter. Voor alle duidelijkheid betreft het hier water, want die extra glazen frisdrank of alcohol bestaan inderdaad uit een gehalte vocht maar zorgen door hun uitermate hoog suikerhalte dat je lijf er niet meteen vrolijk van wordt. Alternatieven zoals ongezoete thee en koffie of sportdranken kunnen maar er wordt aangeraden om hiermee niet te overdrijven. Laat water de voornaamste bron zijn om je dorst te lessen.

Dat warme temperaturen en fysieke inspanningen extra vochtinname vragen, is logisch. Maar hoeveel dan?
Hier vinden we helaas geen tabel met absolute waarden hoeveel meer je bij 25 of 30 graden gecombineerd met een training van 10 of 15 km zou moeten drinken. Wel zal je lichaam zelf aangeven wanneer er bijgetankt moet worden. Enerzijds leert de kleur van je urine je iets over een mogelijk tekort aan vocht. Dus kijk toch maar eens regelmatig in het toilet alvorens door te spoelen. Neigt de kleur naar okkernoten of overrijpe bananen? Drinken maar! Anderzijds is er een simpel trucje om te testen of je gehydrateerd bent. Grijp je huid op de rug van je hand vast, trek het zachtjes omhoog waarna je het loslaat. Als je huid vlotjes terugveert, is alles ok. Blijft de plooi eventjes zichtbaar, dan is het tijd om een extra glas water te drinken.
Ben je, net als ik, geen vlotte drinker? 

1. Verplicht jezelf om op vaste tijdstippen te drinken. Wacht dus niet tot je dorst krijgt. Een alarmpje in je gsm of een handige app kunnen je daarmee helpen.

2. Houd bij hoeveel je drinkt door gebruik te maken van een hervulbare fles of drinkbus. Neem er eentje van 0,5 of 0,75 liter en bereken hoeveel keer je hem moet bijvullen om je dagelijkse drinkdoel te bereiken. Kleinere flesjes zijn handiger om mee te nemen en motiveren je immers meer dan een grote 1,5-literfles waarvan de inhoud na 3 uur veel weg heeft van lauwe thee waarbij men het zakje vergeten is.

3. Water van 10 tot 15 graden wordt het snelst door je lichaam opgenomen. Heb je toch graag iets extra? Voeg dan citroen, komkommer, besjes of munt toe als smaakmaker.  

Probeer deze tips uit: Je lijf zal je dankbaar zijn!
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners