Welke loop past bij je mood?

Welke loop past bij je mood?

Sportpsychologen zijn erachter gekomen dat bepaalde lopen kunnen bijdragen tot hetgeen waar jij mentaal nood aan hebt. Welke dat zijn?

Wekker niet gehoord, kinderen die op het meest ongeschikte moment erin slagen om hun kop melk om te stoten, een wasmachine die er de brui aan geeft én wegwerkzaamheden die plots uit de grond schieten op de route die je dagelijks neemt.

Dat zijn de dagen dat je elke minuut verlangt naar je  volgende loop

Even dat kopje leegmaken en gewoon gaan.
Naast een hele waslijst lichamelijke voordelen weten we dat hardlopen je psychisch echt kan helpen. Net zoals sommige trainingen meer geschikt zijn voor bepaalde fysieke doelstellingen (denk maar aan een rustige, lange duurloop als je wat extra calorieën wil verbranden), zo zijn sportpsychologen erachter gekomen dat bepaalde lopen kunnen bijdragen tot hetgeen waar jij mentaal nood aan hebt.
1. Laat me met rust!
Maalt er vanalles door je hoofd? Blijven bepaalde moeilijke situaties aan je knagen? Ervaar je allerlei muizenissen maar heb je geen zin om erover te praten? Kies dan voor een lange duurloop. Negatieve gedachten krijgen minder snel toegang tot je bewustzijn omdat je je focust op het hier en nu door telkens weer die ene voet voor de andere te zetten. Dit is optimale me-time. Staar je niet blind op je tempo, maar voel wat je lijf aankan en houd het vol, want je hebt tijd nodig om te herstellen van al die belastende input.
Klinisch psycholoog dr. Temple haalt aan dat ‘het vermogen om gedurende lange tijd op jezelf en de omgeving te reflecteren van cruciaal belang is.’ Vooral in deze digitale maatschappij waarbij velen zweren bij instant resultaten en bevrediging, geeft een langere duurloop een mooi alternatief om alles eens rustig op een (vaak relativerend) rijtje te zetten.
2. Mijn emmertje is vol
Ze zijn bewonderenswaardig, mensen die steeds luisteren naar anderen, zich empathisch opstellen en voor wie geen inspanning te veel is om met woord en daad de rest van de wereld te helpen. Hun bescheidenheid siert hen, ze zoeken geen aandacht en houden hetgeen ze vernemen voor zich. Toch kan het gebeuren dat ook daar het emotionele emmertje overloopt. Een speedworkout kan soelaas bieden.
Even helemaal tot het uiterste gaan en je verstand, dat door je sterke copingvaardigheden overbevraagd wordt, even op nul zetten.
3. Dit moest er even uit!
Soms lijkt het wel of al die frustraties en ellende je fysiek tegenhouden om deftig te rennen. Ga dan voor een interval- of fartlektraining. Tijdens de rustige stukken heb je tijd te over om eens goed te ventileren over datgene wat jou dwars zit, om daarna gedurende de versnellingen even alles, haast letterlijk, uit te zweten. Het perfecte loopmaatje weet trouwens dat je niet altijd advies of goede raad verwacht, maar gewoon even een levende (en lopende) klaagmuur nodig hebt.
4. Ik voel me zo verdomd alleen
Ga op zoek naar een leuke loopgroep (veel kans tot slagen want ik ken weinig niet leuke loopgroepen) en laat je meeslepen door de zalige zever die daar de revue passeert. De meeste loopgroepen hebben hun coronamaatregelen genomen en starten langzaam weer op. Houd het tempo aangenaam voor iedereen zodat je voldoende adem hebt om mee te babbelen en vooral te lachen. Dit zijn de loopjes waar er al eens gewandeld mag worden, de plaspauze niet gechronometreerd wordt en de après-run soms langer duurt dan de eigenlijke training.
Zoals vaak beschreven bestaan lopers in alle maten en gewichten en vormen ze een bijzonder gevarieerde groep. Het is dus niet meer dan normaal dat bovenstaande richtlijnen niet voor iedereen gelden.  Als je echter in een dip zit, weet dan dat lopen helpt en dat het zeer verstandig is om even na te gaan wat je lichaam, maar ook je geest, nodig heeft.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer